ΑρχικήΕιδήσειςΟι Κινέζοι θέλουν να στείλουν επειγόντως άνθρωπο στο φεγγάρι

Οι Κινέζοι θέλουν να στείλουν επειγόντως άνθρωπο στο φεγγάρι

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η Κινά είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, ωστόσο για εκείνο που μπορεί να περηφανεύεται είναι ότι έχει κάνει τεράστια άλματα προόδου στον τομέα της τεχνολογίας και της αεροναυπηγικής, κάτι που το αναγνωρίζουν και οι αιώνιοι εχθροί της.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει αρχίσει να πέφτει το κομμουνιστικό της πέπλο και ο καπιταλισμός εισβάλει ραγδαία στην χώρα αυτή όπου 1,2 δισεκατομμύρια πολίτες εργάζονται νυχθημερόν για ένα κομμάτι ψωμί.

Η ηγεσία της χώρας έχει ως στόχο πλέον να φτάσει την Αμερική σε πλούτο αλλά και στην κατάκτηση του φεγγαριού έστω και 30 χρόνια αργότερα από τον Νιο Άρμστρονγκ τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε το πόδι του στον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης. Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο εδώ και μερικά χρόνια έχει σκοπό να στείλει τον πρώτο Κινέζο αστροναύτη στο φεγγάρι αλλά μέχρι τότε ο δρόμος είναι μακρύς και εξαιρετικά δαπανηρός.

Το φεγγάρι και ειδικά η κατάκτηση του είναι περισσότερο θέμα γοήτρου παρά καμία ουσιαστική σημασία έχει. Να θυμηθούμε ότι οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί την δεκαετία του 60 έκαναν αγώνα για τον ποιος θα φτάσει πρώτος στο φεγγάρι. Ε και! Έφτασαν πρώτοι οι Αμερικανοί, μετά οι Ρώσοι και μετά ξανά οι Αμερικανοί ώσπου κάποια στιγμή σταμάτησαν οι αποστολές στο Φεγγάρι καθώς και μελέτη των πετρωμάτων έγινε και η Αμερική έβαλε τη σημαία της πάνω της και όλα δυστυχώς σταμάτησαν εκεί πέρα λες και βαρέθηκαν.

Κατά καιρούς λένε ότι το Φεγγάρι κάποια μέρα θα αποτελεί αποικία της Γης, ίσως στα επόμενα 100 χρόνια καθώς τέτοιες αποστολές είναι πολύ δαπανηρές και πλέον δεν αποσκοπούν σε τίποτα εκτός από τον πιθανό διαστημικό τουρισμό στο άμεσο μέλλον.

Η Κινά όμως έχει σκοπό να ξεκινήσει την αυτοκρατορία της στο διάστημα από το Φεγγάρι και μάλιστα καίγεται ( η ηγεσία της δηλαδή ) όλα αυτά τα όνειρα να γίνουν πράξη στα επόμενα 11 χρόνια ώστε το 2030 η Κινά να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο με αποικία στο Φεγγάρι για επιστημονικούς και όχι μόνο σκοπούς.

Πολλοί δεν το γνώριζαν επισήμως να που όμως τα νέα ήρθαν από μια φοιτητική εφημερίδα της κομμουνιστικής νεολαίας της Κινάς η οποία φιλοξενούσε μια συνέντευξη του 72 χρόνου διευθυντή της Διαστημικής Επιτροπής της Κινάς ονόματι Wang Yongzhi, ο οποίος αποκάλυψε ότι υπάρχει σχέδιο κατάκτησης του Φεγγαριού σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στη NASA η οποία μετά τις αποτυχίες των διαστημικών λεωφορείον της σταμάτησε να ασχολείται ενεργά με το διάστημα και ειδικότερα με το Φεγγάρι. Να που όμως ένας αγώνας έχει ξεκινήσει για το ποιος θα το ξανακατακτησει αυτή τη φορά όμως έχοντας μια μόνιμη αποστολή είτε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη είτε σε μια βάση πάνω στον πλανήτη.

Το σχέδιο της Κινάς όπως είπαμε είναι ήδη δρομολογημένο και μάλιστα το πρώτο τμήμα του σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Ο δορυφόρος Chang-Er-1 είναι ήδη έτοιμος και σε λίγα χρόνια θα σταλεί σε τροχιά γύρω από το Φεγγάρι. Λέγεται μάλιστα ότι η κάψουλα αυτή που ζυγίζει μόλις μισό τόνο έχει και θέση για έναν αστροναύτη.

Το θέμα είναι όμως ότι τα οικονομικά της Κινάς σε αυτή την θέση δεν της επιτρέπουν να εκπαιδεύσει ειδικό προσωπικό ώστε να μιλάμε για επανδρωμένη αποστολή. Μάλιστα ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το κόστος αποστολής θα τριπλασιαζόταν αν η αποστολή ήταν επανδρωμένη. Δήλωσε ότι τουλάχιστον η θέση υπάρχει, όποτε βρεθεί και ο αστροναύτης η αποστολή θα ξανασταλθεί στο διάστημα σε τροχιά γύρω από το δορυφόρο της Γης.

Το δεύτερο τμήμα της αποστολής είναι να στείλουνε τον ίδιο δορυφόρο στην επιφάνεια του Φεγγαριού. Με μερικές τροποποιήσεις όπως υποστηρίζουν θα μπορέσουν να τον προσεδαφίσουν στην επιφάνεια της Σελήνης και θα χρησιμοποιήσουν ειδικά ρομπότ ώστε να εξερευνήσουν την επιφάνεια από μόνα τους.

Η αποστολή αυτή θα διαρκέσει πολλά χρόνια καθώς υποστηρίζουν ότι η σεληνάκατος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τηλεσκόπιο αλλά και ως ένα κομβικό σημείο τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων δηλαδή σαν ένα μεγάλο τηλεφωνικό κέντρο το οποίο θα ρυθμίζει και θα συντονίζει το τηλεπικοινωνιακό δορυφορικό πλέγμα της Κινάς. Σκοπός όμως μιας επανδρωμένης αποστολής δεν είναι μόνο να καταφέρεις να στείλεις αστροναύτες και εξοπλισμό στο Φεγγάρι αλλά να τους γυρίσεις πίσω.

Τρίτος και πιθανόν πιο σημαντικό σταθμός στην διαστημική πορεία της Κινάς είναι να καταφέρει να κατασκευάσει έναν κινητήρα ο οποίος θα αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες μια τέτοιας αποστολής. Ήδη ένας τέτοιος κινητήρας δοκιμάζετε με το όνομα 5-500-s αλλά μέχρι το σημείο του να πάρει το OK για μια διαστημική δοκιμή είναι πολύ μακριά. Προς το παρών το πρόβλημα είναι η μικρή ζωή του κινητήρα ο οποίος επαρκεί και μόνον για την μεταφορά από τη Γη στο Φεγγάρι και όχι για την επιστροφή.

Πρέπει να γίνουν μελέτες ώστε η αντοχή του να μεγαλώσει αλλά να είναι και περισσότερο αξιόπιστος. Θα μου πείτε βέβαια γιατί δεν χρησιμοποιούν κάποια άλλη έτοιμη και δοκιμασμένη λύση αλλά ο Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κινητήρας αυτός θα μπορεί να συγκρίνεται ακόμα και με αυτούς που προωθούν τα αμερικανικά διαστημόπλοια. Έτσι θα μπορέσουν να μεταφερθούν στη Σελήνη άνθρωποι και υλικό για την κατασκευή της βάσης.

Το μέλλον φαίνεται λαμπρό όσον αφορά τις διαστημικές αποστολές. Ας ελπίσουμε όμως ο συναγωνισμός να έχει κατάληξη που θα ευνοήσει την ανθρωπότητα και δεν θα καταλήξει σε έναν ακόμα Πόλεμο Των Άστρων όπως στα τέλη της δεκαετίας του 70. Ίδωμεν…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166