Το ημερολόγιο γράφει 11 Σεπτεμβρίου 2001 και οι δείκτες των ρολογιών στη Νέα Υόρκη δείχνουν 8.45 π.μ. Κανείς δεν μπορούσε να υποψιαστεί τι θα επακολουθούσε. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι όλα θα άλλαζαν και ότι στο «βιβλίο» των τρομοκρατικών επιθέσεων θα γραφόταν η πιο μαύρη σελίδα στα παγκόσμια χρονικά. Στο συγκεκριμένο «βιβλίο», όμως, περιέχονται αμέτρητες άλλες επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και έσπειραν τον πανικό σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στα περιεχόμενα αυτού του «βιβλίου» θα μπορούσε να γραφτεί πρώτο το χτύπημα της 16ης Σεπτεμβρίου του 1920, όταν τρομοκράτες τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στη Wall Street, στα γραφεία της J.P. Morgan, προκαλώντας το θάνατο 40 επενδυτών.
Αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 Σεπτεμβρίου του 1972, έξι ημέρες προτού ολοκληρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου, οκτώ Παλαιστίνιοι κομάντος επιτίθενται στο Ολυμπιακό Χωριό σκοτώνονταςδύο μέλη της ισραηλινής Ολυμπιακής ομάδας, ενώ κρατούν ομήρους άλλους εννέα αθλητές. Αργότερα εννέα Ισραηλινοί, πέντε τρομοκράτες και ένας δυτικογερμανός αστυνομικός, σκοτώνονται στις συγκρούσεις που έγιναν στο αεροδρόμιο του Μονάχου.
Στις 20 Αυγούστου 1978 το Ιράν δέχεται ένα μεγάλο πλήγμα από οπαδούς της Ιρανικής επανάστασης. Το σινεμά Ρεξ της πόλης Αμπαντάν μετατρέπεται σε θάλαμο θανάτου για περισσότερα από 400 άτομα, ύστερα από ένα καλά οργανωμένο τρομοκρατικό σχέδιο. Ο συνολικός απολογισμός της επίθεσης φθάνει τα 438 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε δύο χρόνια αργότερα η Διεθνής Αμνηστία.
Πέντε χρόνια μετά, στις 23 Οκτωβρίου 1983, η Χεζμπολάχ ξεκινά τακτικές επιθέσεις κατά δυτικών και Ισραηλινών και προκαλεί το θάνατο 299 ανθρώπων στη Βηρυτό, με την ανατίναξη δύο οχημάτων στις εγκαταστάσεις της 1ης Μοίρας Πεζοναυτών των ΗΠΑ και του 1ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών της Γαλλίας.
Ο εφιάλτης στον αέρα ξεκινά με την επίθεση που δέχεται πτήση της Air India, στις 23 Ιουνίου 1985. Το αεροπλάνο με 329 επιβαίνοντες κατευθυνόταν προς το Λονδίνο, όταν ξαφνικά χάθηκαν τα ίχνη του. Μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών και εν μέσω μιας θολής εικόνας για τα αίτια του δυστυχήματος, οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για βομβιστική επίθεση. Για το συμβάν γίνονται συλλήψεις, από τις οποίες μία οδήγησε στην αλήθεια. Ένας αυτονομιστής ομολόγησε αλλά η υπόθεση έμεινε ανοιχτή για αρκετά χρόνια.
Στις 17 Νοέμβρη 1997 η δράση των τρομοκρατών μεταφέρεται στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο Λούξορ, όταν φανατικοί ισλαμιστές άνοιξαν πυρ, αδιακρίτως, εναντίον τουριστών στο ναό της Χατζεψούτ, προκαλώντας το θάνατο 58 ξένων τουριστών. Το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους άλλοι εννέα Γερμανοί τουρίστες και ένας Αιγύπτιος οδηγός είχαν χάσει τη ζωή τους σε ανάλογη επίθεση εξτρεμιστών.
Η Αίγυπτος δεν ηρεμεί. Επιθέσεις, άλλοτε με πολλά και άλλοτε με λιγότερα θύματα, δημιουργούν ένα σκηνικό πολέμου στη χώρα των Φαραώ. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2005, στις 23 Ιουλίου, ανυποψίαστοι παραθεριστές στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, γίνονται μάρτυρες ενός νέου λουτρού αίματος. Ένα μπαράζ εκρήξεων, με στόχους πολυτελή ξενοδοχεία, την παλαιά πόλη και ένα χώρο στάθμευσης, στοιχίζει τη ζωή 88 ανθρώπων. Πίσω από αυτήν την επίθεση βρίσκεται μια ακόμα οργάνωση που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα.
Του χτυπήματος αυτού είχε προηγηθεί η 11η Σεπτεμβρίου του 2001, μια «μαύρη» ημέρα για την Αμερική που θρηνεί τους 2.990 νεκρούς της. Τρία αεροσκάφη βρέθηκαν στα χέρια αεροπειρατών και οδηγήθηκαν το ένα στο Πεντάγωνο και δύο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, καταστρέφοντας τους Διδύμους Πύργους και παρασύροντας στο θάνατο τους εργαζομένους και επισκέπτες στα κτήρια αυτά. Ένα τέταρτο αεροσκάφος βρίσκεται υπό κατάληψη από αεροπειρατές. Εικάζεται ότι οι επιβάτες προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους, με αποτέλεσμα την πτώση του αεροπλάνου στην Πενσιλβάνια.
Στις 12 Οκτωβρίου του 2002, από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σε τουριστικό θέρετρο της Ινδονησίας σκοτώθηκαν 202 άνθρωποι και άλλοι 209 τραυματίστηκαν. Τα θύματα διασκέδαζαν σε μια καφετέρια και μια ντισκοτέκ της Κούτα και ήταν στην πλειονότητά τους τουρίστες από την Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τον Καναδά.
Ο εφιάλτης φαίνεται ότι δεν έχει τέλος και αυτή τη φορά μεταφέρεται σε ένα σχολικό συγκρότημα, στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας. Την 1η Σεπτεμβρίου 2004 Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες καταλαμβάνουν το κτίριο και αναγκάζουν τις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλλουν στο σχολείο και να ανεβάσουν τον απολογισμό των νεκρών σε 334, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλά παιδιά.
Την ίδια χρονιά, η Ευρώπη δέχεται το πρώτο της μεγάλο πλήγμα από την τρομοκρατία Στις 11 Μαρτίου 2004, η Μαδρίτη ζει τον πανικό απανωτών εκρήξεων σε τρένα και σιδηροδρομικούς σταθμούς εν ώρα αιχμής. Συνολικά191 άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο, ενώ τα ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα κάνουν λόγο για «σφαγή». Στις 7 Ιουλίου 2005, το Λονδίνο γίνεται, με τη σειρά του, στόχος με τρία χτυπήματα στο Μετρό της πόλης και ένα σε λεωφορείο που βρισκόταν εν κινήσει. Τέσσερις νεαροί βομβιστές, βρετανοί πολίτες με μουσουλμανική καταγωγή, οπλίστηκαν με εκρηκτικά και εξαπέλυσαν τις αιματηρές αυτές επιθέσεις, στερώντας τη ζωή σε 52 ανθρώπους.
Αφήνοντας πίσω μια μακρά λίστα επιθέσεων με νεκρούς, τραυματίες, ορφανά παιδιά και αγνοούμενους, από επιθέσεις σε άλλες χώρες και με άλλους υπευθύνους, φθάνει κανείς στο σήμερα και στην τελευταία συγκλονιστική επίθεση, που σημειώθηκε στη Βομβάη, στις 26 Νοεμβρίου 2008. Επί 60 ώρες η Ινδία είχε μετατραπεί σε πεδίο επιθέσεων, συγκρούσεων και αίματος, με κομάντος των ειδικών δυνάμεων της χώρας να προσπαθούν με επιχειρήσεις τους να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες που έσπειραν τον πανικό στα πολυτελή ξενοδοχεία Ομπερόι και Ταζ Μαχάλ, όπως και στο Εβραϊκό Κέντρο. Οι κομάντος των ειδικών δυνάμεων της χώρας απελευθέρωσαν δεκάδες εγκλωβισμένους και ομήρους, αλλά ανακάλυψαν και δεκάδες νεκρούς. Ο απολογισμός των επιθέσεων ανήλθε σε 195 νεκρούς και 295 τραυματίες.
Η απώλεια τόσων ανθρώπων, το τόσο αίμα που χύθηκε από μισαλλοδοξία, καθιστούν αδύνατο το ενδεχόμενο να πει κανείς ότι με τον καιρό κατατροπώνεται το τέρας της τρομοκρατίας. Το μόνο που μένει είναι η ελπίδα ότι η «11η Σεπτεμβρίου της Ινδίας» είναι το τελευταίο αιματηρό επεισόδιο που «γράφεται» στο «βιβλίο» αυτής της παγκόσμιας φρίκης που κάθε σελίδα του γεμίζει τον κάθε αναγνώστη απόγνωση αλλά και ερωτηματικά.