ΑρχικήΕργασίαΟι ομάδες IT βρίσκονται στα πρόθυρα της εξάντλησης εν μέσω πανδημίας

Οι ομάδες IT βρίσκονται στα πρόθυρα της εξάντλησης εν μέσω πανδημίας

Οι ομάδες πληροφορικής (IT) που διαχειρίζονται τα πληροφοριακά συστήματα των επιχειρήσεων βιώνουν πρωτόγνωρες πιεστικές καταστάσεις λόγω της πανδημίας, και μάλιστα, πολλές βρίσκονται στα πρόθυρα της εξάντλησης. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει σύμφωνα με μια νέα έκθεση από τον πάροχο υπηρεσιών υποδομής cloud, την Pulsant.

Η Πανδημία έχει αναγκάσει σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις να ψηφιοποιήσουν περαιτέρω ή και ολοκληρωτικά, όλες τις δραστηριότητες τους, και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα ανώτατα στελέχη, το διοικητικό συμβούλιο και οι ηγέτες των επιχειρηματικών οντοτήτων, πιέζουν ακατάπαυστα τις ομάδες πληροφορικής σε μια προσπάθεια να παραμείνουν λειτουργικοί, και κατ’ επέκταση να αποφύγουν οποιαδήποτε ανωμαλία που θα έχει ως αρνητικό πρόσημο να μειωθεί η παραγωγικότητα τόσο της ίδιας της επιχείρησης, όσο και των εργαζομένων που δουλεύουν εξ αποστάσεως.

Η Pulsant πραγματοποίησε μία δημοσκόπηση που συμπεριελάμβανε 201 άτομα που κατείχαν τη θέση του επικεφαλή στα τμήματα πληροφορικής των επιχειρήσεων, και διαπίστωσε ότι το 65% εξ αυτών αισθάνθηκε μια άνευ προηγουμένου αυξημένη πίεση, ενώ το 80% από αυτούς δήλωσε ότι αυτή η παρανοϊκή κατάσταση ήταν εις βάρος της υγείας τους.

«Η πίεση και το αφόρητο άγχος είναι τα δύο κύρια συμπτώματα που αναφέρουν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στα τμήματα πληροφορικής των επιχειρήσεων. Το ένα τέταρτο έχει ήδη εξαντληθεί, φτάνοντας στο σημείο να μην μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του», πρόσθεσε η έκθεση, ενώ το ένα πέμπτο εγκατέλειψε τη δουλειά τους και ακολούθησε καριέρα σε κάποιο άλλο τομέα.

Εξετάζοντας βαθύτερα γιατί οι ομάδες IT πιέζονται, η Pulsant ανακάλυψε ότι οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στο ψηφιακό μετασχηματισμό, περιμένοντας από τις ομάδες IT να βγάλουν το φίδι από την τρύπα ούτως ώστε όλοι οι τομείς εντός της επιχείρησης να δουλεύουν ρολόι, αφού σε διαφορετική περίπτωση, ενδεχομένως οι υπάλληλοι να μην μπορούν να ασκήσουν κανονικά τα εργασιακά τους καθήκοντα μέσω τηλεργασίας.

Βέβαια, από την μεριά τους οι πληροφορικάριοι ζητούν την κατανόηση των ανώτατων στελεχών που τους καταπιέζουν, και παράλληλα χρειάζονται πιο εξελιγμένα συστήματα που θα είναι ικανά να υποστηρίξουν αυτές τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έφερε η Πανδημία, και σαφώς φαντάζει αδιανόητο, εν έτει 2020 να χρησιμοποιούν παρωχημένες τεχνολογίες που δυσκολεύουν περαιτέρω αυτό το πολύπλοκο έργο που καλούνται να το φέρουν εις πέρας.

Σύμφωνα με την Pulsant, οι υπεύθυνοι στο τμήμα πληροφορικής ασκούν τεράστια επιρροή στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, ενώ οι πλειονότητα των υπευθύνων πληροφορικάριων συμμετέχουν στον καθορισμό της επιχειρηματικής στρατηγικής για το επόμενο έτος.

Ο Simon Michie, CTO στην Pulsant, δήλωσε: «Αυτός ο επιταχυνόμενος ρυθμός αλλαγής που σχετίζεται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό σημαίνει ότι οι ομάδες πληροφορικής δέχονται μεγαλύτερη πίεση, περισσότερο από ποτέ, ώστε να υποστηρίξουν τις κρίσιμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες της εταιρείας τους, για να πιάσουν πιο σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν ότι τα πληροφοριακά συστήματα παραμένουν συνεχώς διαθέσιμα, ασφαλή και συμβατά. Εν τούτοις, αυτό μπορεί να θέσει τις ομάδες πληροφορικής σε τεράστια πίεση που είναι επιζήμια τόσο για την επιτυχία της επιχείρησης, όσο και για την ευημερία των ίδιων των εργαζομένων, αφού το προσωπικό παραμένει αγχωμένο, ανήσυχο και χρειάζεται κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα για να εκπληρώσει την αποστολή τους».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166