Οι πιο θανατηφόρες ηφαιστειακές εκρήξεις των τελευταίων 25 ετών

Οι πιο θανατηφόρες ηφαιστειακές εκρήξεις των τελευταίων 25 ετών

Οι πιο θανατηφόρες ηφαιστειακές εκρήξεις των τελευταίων 25 ετών.

Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Fuego της Γουατεμάλας που ξέσπασε την Κυριακή σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 άτομα, ήταν αφορμή να δημιουργήσουμε ένα κατάλογο των πιο θανατηφόρων ηφαιστειακών εκρήξεων των τελευταίων 25 ετών.

2014: Ιαπωνία

Η ξαφνική έκρηξη του Mount Ontake σκότωσε περισσότερους από 60 ανθρώπους στη χειρότερη ηφαιστειακή καταστροφή της Ιαπωνίας που σημειώθηκε κατά τα τελευταία 90 χρόνια.

Επίσης, στην Ιαπωνία, συνέβη ακόμη ένα παρόμοιο περιστατικό στο ηφαίστειο Unzen που σκότωσε 43 άτομα το 1991. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η συγκεκριμένη χώρα μαστίζεται επίσης και από τρομερούς σεισμούς, ένα άλλο μεγάλο κακό που έχει κοστίσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων την τελευταία εκατονταετία.

2014: Ινδονησία

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νησί της Σουμάτρα το Φεβρουάριο του 2014 από μια εντυπωσιακή έκρηξη του Mount Sinabung, το οποίο είχε παραμείνει αδρανές για 400 χρόνια.

Επιίσης και το 2016 συνέβη ξανά ένα παρόμοιο περιστατικό στη συγκεκριμένη περιοχή που έκαψε και κατέστρεψε αρκετά χωριά και αγροτικές περιοχές που είχε ως αρνητικό αποτέλεσμα να χαθούν επτά ανθρώπινες ζωές.

2010: Ινδονησία

Ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια στον κόσμο, το Mount Merapi, ξέσπασε στο πυκνοκατοικημένο κεντρικό νησί της Ιάβας, σκοτώνοντας περισσότερους από 300 ανθρώπους στην πιο ισχυρή έκρηξή που συνέβη ποτέ στην χώρα από το 1872, και μάλιστα ανάγκασε περίπου 280.000 άτομα να εκκενώσουν την περιοχή.

Μια παλιά έκρηξη το 1930 σκότωσε 1.300 ανθρώπους, ενώ μια άλλη το 1994 σκότωσε πάνω από 60 άτομα.

2002: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η έκρηξη του Όρους Nyiragongo στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατέστρεψε ολοκληρωτικά το κέντρο της πόλης Γκόμα, μαζί και αρκετές κοντινές κατοικημένες περιοχές, που είχε ως αποτέλεσμα να κόψει το νήμα της ζωής περίπου 100 ανθρώπων.

1999: Περού

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από μια ξαφνική ηφαιστειακή έκρηξη που εξαφάνισε κυριολεκτικά πέντε χωριά των Άνδεων βορειοανατολικά της Λίμα.

1997: Μοντσερράτ (Αποτελεί Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος)

Το 1997 η πρωτεύουσα της μικρής βρετανικής αποικίας, Πλίμουθ, εξαφανίστηκε από το χάρτη, σκοτώνοντας παράλληλα 22 άτομα. Το Μοντσερράτ είναι ένα ηφαιστειογενές νησί που βρίσκεται στην Καραϊβική Θάλασσα. Αποτελεί Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος ενώ ήταν αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1632.

1996: Φιλιππίνες

Τουλάχιστον 70 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 30 λείπουν μετά το ξέσπασμα του κρατήρα του ηφαιστείου Parker στο νότιο τμήμα του νησιού Mindanao.

Πέντε χρόνια νωρίτερα η έκρηξη του Όρους Pinatubo, 80 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Μανίλα, σκότωσε περισσότερα από 800 άτομα.

Η χειρότερη έκρηξη του κόσμου που έχει καταγραφεί στην ιστορία

Η πιο γνωστή έκρηξη στην ιστορία είναι αυτή του Βεζούβιου στη σύγχρονη Ιταλία το 79 μ.Χ., η οποία κατέστρεψε τις πόλεις Herculaneum, Stabiae και Pompeii, αφανίζοντας περίπου το 10% του πληθυσμού των τριών πόλεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας