Η ποιότητα του αέρα στην ΕΕ βελτιώνεται αργά, αλλά εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα

Η ποιότητα του αέρα στην ΕΕ βελτιώνεται αργά, αλλά εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αρχίζει να υποχωρεί σιγά σιγά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόωρους θανάτους ετησίως, δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) στην ετήσια έκθεση του σήμερα (29 Οκτωβρίου 2018).

Αν και τα επίπεδα μόλυνσης μειώθηκαν ελαφρά το 2015, παραμένουν πολύ υψηλότερα από τα πρότυπα που έχουν τεθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανέφερε η έκθεση.

Τα ευρήματα έρχονται λίγες μόνο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση από την ΕΕ ότι τα περισσότερα κράτη μέλη δεν ανταποκρίνονται στους στόχους της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα, προειδοποιώντας μάλιστα ότι υπερβολικοί φόροι που έχουν εφαρμοστεί στον τομέα της υγείας στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ήταν ακόμη μεγαλύτεροι από ό, τι στην Κίνα και την Ινδία, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να ανταποκριθούν στα έξοδα της νοσηλείας τους.

Ο ΕΟΠ δήλωσε τη σήμερα ότι η έκθεση για τα αιωρούμενα σωματίδια γνωστά ως PM2,5 ήταν υπεύθυνα για περίπου 391.000 πρόωρους θανάτους στο μπλοκ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι 76.000 πρόωροι θάνατοι συνδέονταν άμεσα με το διοξείδιο του αζώτου και περίπου 16.400 με το τροποσφαιρικό όζον τον ίδιο χρόνο στις χώρες της ΕΕ.

Τα μολυσμένα αιωρούμενα σωματίδια έχουν συνδεθεί με αναπνευστικές νόσους και καρδιακά προβλήματα, και μάλιστα όταν το PM2,5, είναι πάνω από επιτρεπτά όρια, μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους, καθώς μπορεί να διεισδύσει βαθιά στους πνεύμονες.

Ο ΕΟΠ ανέφερε ότι μια ευρύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνεται στην παρούσα έκθεση διαπίστωσε ότι οι πρώιμοι θάνατοι που οφείλονται στο PM2.5 μειώθηκαν κατά περίπου μισό εκατομμύριο από το 1990.

Η μείωση αυτή οφειλόταν στις Ευρωπαϊκές πολιτικές για την ποιότητα του αέρα και σε τοπικά μέτρα που έχουν οδηγήσει, για παράδειγμα, σε καθαρότερα αυτοκίνητα, λιγότερο ρυπογόνο βιομηχανία και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας αόρατος δολοφόνος και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των αιτιών της», δήλωσε ο Hans Bruyninckx, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού.

Οι δημάρχοι του Παρισιού και των Βρυξελλών ζήτησαν πρόσφατα από την Ευρώπη να διοργανώσει μια ετήσια μέρα χωρίς αυτοκίνητα, προκειμένου να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας