Οι πόλοι του Δία καλύπτονται από διάφορα γεωμετρικά στρώματα κυκλώνων

Οι πόλοι του Δία καλύπτονται από διάφορα γεωμετρικά στρώματα κυκλώνων

Οι πόλοι του πλανήτη Δία καλύπτονται από διάφορα περίεργα γεωμετρικά στρώματα κυκλώνων, και μάλιστα η ατμόσφαιρά του είναι βαθύτερη από ό, τι πίστευαν προηγουμένως οι επιστήμονες.

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα που ανέφεραν οι τέσσερις διεθνείς ερευνητικές ομάδες εχθές την Τετάρτη, με βάση τις παρατηρήσεις του διαστημικού σκάφους Juno της NASA που περιβάλλει τον Δία.

Η μία από τις ομάδες κατάφερε να ανακαλύψει έναν αστερισμό εννέα κυκλώνων πάνω από τον βόρειο πόλο του Δία, και έξι πάνω από τον νότιο πόλο. Οι ταχύτητες του ανέμου υπερβαίνουν την ισχύ των τυφώνων κατηγορίας 5, φτάνοντας δε τα 350 mph (563 km/h).

Από τότε που άρχισαν οι παρατηρήσεις, διαπιστώθηκε πως οι μαζικές καταιγίδες πως δεν έχουν αλλάξει θέση από το σημείο που βρίσκονται – ούτε έχουν συγχωνευθεί.

Ο ηγέτης της ερευνητικής ομάδας, ο Alberto Adriani του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής στη Ρώμη της Ιταλίας, ήταν αυτός που βρήκε τις πολύπλοκες δομές που προκάλεσαν αίσθηση στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Το διαστημικό σκάφος Juno εκτοξεύτηκε στο διάστημα το 2011 και άρχισε να περιστρέφεται γύρω από τον Δία το 2016, και ένας από τους ρόλους που ανέλαβε είναι κοιτάζει κάτω από τα πυκνά σύννεφα της αμμωνίας που περικλείουν τον πλανήτη Δία. Είναι μόλις το δεύτερο διαστημικό σκάφος που κατάφερε να βρεθεί πάνω από τον πλανήτη για να κάνει παρατηρήσεις, ωστόσο το πρώτο που το έκανε ήταν το Galileo, από το 1995 έως το 2003.

Μια άλλη από τις μελέτες του επιστημονικού περιοδικού Nature που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα διαπιστώνει ότι τα διασταυρούμενα ρεύματα ανατολής-δύσης του Δία περνούν με ταχύτητα χιλιάδων χιλιομέτρων κάτω από τις ορατές κορυφές των σύννεφων. Οι ακριβείς μετρήσεις του άνισου πεδίου βαρύτητας του Δία επέτρεψαν στο Yohai Kaspi του Ινστιτούτου Επιστήμης του Weizmann στο Rehovot του Ισραήλ και των συναδέλφων του ήταν να υπολογίσουν την ταχύτητα των ρευμάτων, τα οποία έφτάνα τα 3.000 χιλιόμετρα την ώρα ή 1.865 μίλια την ώρα.

Πλέον δίνετε η δυνατότητα στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα αυτά τα ισχυρά ρεύματα και το πεδίο βαρύτητας του Δία, ο Κασί είπε ότι οι επιστήμονες μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν καλύτερα τον πυρήνα του Δία. Μια τέτοια παρόμοια κατάσταση μπορεί να συμβαίνει και σε άλλους μεγάλους πλανήτες, όπως ο Κρόνος, όπου η ατμόσφαιρα θα μπορούσε να είναι ακόμη βαθύτερη από τον Δία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας