Τα Fake news είναι 70% πιθανότερο να εξαπλωθούν στο Twitter, διαπίστωσε μελέτη.
Οι ψευδείς ειδήσεις εξαπλώνονται ευρέως και γρηγορότερα στο Twitter απ’ ότι οι αληθείς, επίσης παρατηρήθηκε πως η συγκεκριμένη ανισορροπία οφείλεται στους ανθρώπους που έχουν αυτοματοποιημένους λογαριασμούς τύπου «bot», ανέφεραν οι ερευνητές.
Η μελέτη των ερευνητών από το Media Lab του Massachusetts Institute of Technology εξέτασε περίπου 126.000 ιστορίες από περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους στο Twitter από το 2006 έως το 2017, και διαπίστωσε ότι οι ψευδείς ειδήσεις (Fake news) ήταν περίπου 70% πιο πιθανό να αναπαραχθούν και να αναμεταδωθούν από τους χρήστες, εν αντιθέσει με τις πραγματικές ειδήσεις.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, ήταν μια από τις πιο ολοκληρωμένες προσπάθειες μέχρι σήμερα για να εκτιμηθεί η δυναμική πίσω από το πώς κυκλοφορούν τα ψευδή νέα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Το Twitter, το Facebook, όπως και άλλες εταιρείες Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν κατηγορηθεί δριμύτατα από τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες των ΗΠΑ, επειδή στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν τη διάδοση ψευδών περιεχομένων.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει ως κύριο υπεύθυνο τη Ρωσία, επειδή προσπάθησε να επέμβει υπόγειος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, μέσω των fake news, με απώτερο σκοπό να επηρεάσει την κοινή γνώμη, για να αναδειχθεί πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Τα Fake news εξετάστηκαν στη μελέτη από έξι ανεξάρτητους οργανισμούς ελέγχου αυτών των γεγονότων, μεταξύ των οποίων οι Snopes και Politifact, για να εκτιμήσουν την ακρίβειά τους.
Σε γενικές γραμμές οι ψευδείς ιστορίες έχουν την τάση να διαδίδονται πολύ πιο γρήγορα από τις αληθινές, σε όλες τις κατηγορίες πληροφοριών, αλλά το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν πιο έντονο στις ψευδείς πολιτικές ειδήσεις, παρά στα ψεύτικα νέα σχετικά με την τρομοκρατία, τις φυσικές καταστροφές, την επιστήμη, τους αστικούς θρύλους ή τις οικονομικές πληροφορίες.