Οι σκόπιμες διακοπές του διαδικτύου από τις κυβερνήσεις κοστίζουν στην Αφρική.
Οι κρατικές διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου έχουν κοστίσει περίπου 237 εκατομμύρια δολάρια από το 2015, σύμφωνα με μελέτη που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, καθώς οι αρχές εφαρμόζουν όλο και περισσότερο προγραμματισμένες διακοπές, κυρίως για πολιτικούς λόγους.
Τουλάχιστον 12 χώρες διέκοψαν το Διαδίκτυο, κατά την διάρκεια και πριν από τις εκλογές ή όταν ξεσπούσαν διαμαρτυρίες, σε συνεργασία με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που αναστέλλουν τη λειτουργία για να ικανοποιήσουν τα καπρίτσια των πολιτικών.
“Οι διαταραχές του Διαδικτύου, όσο και αν είναι βραχύβιες, υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη, διαταράσσουν την παροχή κρίσιμων υπηρεσιών, διαβρώνουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και αυξάνουν το προφίλ κινδύνου μιας χώρας”, ανέφερε η έκθεση της CIPESA.
Η συνεργασία για τη διεθνή πολιτική ΤΠΕ για την Ανατολική και τη Νότια Αφρική (CIPESA) δημοσίευσε τα ευρήματά της σε μια διάσκεψη για την ελευθερία του Διαδικτύου στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Οι αφρικανικές κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να παραγγέλλουν τις διακοπές λειτουργίας”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι προκαλούν μακροχρόνιες ζημιές στα μέσα διαβίωσης και την ευημερία πολλών πολιτών.
Η έκθεση ανέφερε ότι στην Αιθιοπία οι 36 ημέρες εθνικών και περιφερειακών διακοπών λειτουργίας του Διαδικτύου από το 2015 κόστισαν τη χώρα σε 123 εκατομμύρια δολάρια, υπολογιζόμενες από το πόσο ο τομέας της τεχνολογίας των πληροφοριών συνέβαλε στην οικονομία.
Ανέφερε ότι η διακοπή λειτουργίας 93 ημερών του Καμερούν στις στις Αγγλόφωνες περιοχές κόστισε περίπου 38 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο συνολικός αποκλεισμός στην Κένυα μπορεί να κοστίσει 6,3 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
Οι τερματισμοί πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια εθνικών αναταραχών στην Αιθιοπία, στην χρονική περίοδο των εκλογών στο Τσαντ, τη Γκαμπόν και την Ουγκάντα και κατά τη διάρκεια δημόσιων διαμαρτυριών στο ΛΔ Κονγκό, το Μπουρούντι, την Αιθιοπία και το Τόγκο.
Η έκθεση ανέφερε ότι διάφορες παύσεις λειτουργίας του διαδικτύου είχαν τεθεί σε εφαρμογή στην υποσαχάρια Αφρική για 236 ημέρες από το 2015.
“Μακριά από την ενίσχυση της σταθερότητας … κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών, εκλογών ή την περιόδων κοινωνικών αναταραχών, στην πραγματικότητα υπονομεύουν την οικονομική δραστηριότητα και αποτρέπουν την κανονική τάξη να εκφράσει ελεύθερα την άποψή τς στα κοινωνικά δίκτυα”, ανέφερε η έκθεση.
Στο Καμερούν, η κυβέρνηση επέβαλε το κλείσιμο του διαδικτύου 93 ημερών στις δύο αγγλόφωνες περιοχές μετά από διαμαρτυρίες που ζητούσαν αυτονομία ή ανεξαρτησία.