Τα ρομπότ με την πάροδο του χρόνου και τις τεχνολογικές αλλαγές, εξελίσσονται και μοιάζουν όλο και περισσότερο με τον άνθρωπο. Για τον παραπάνω λόγο δεν θα πρέπει να γεννιούνται ερωτηματικά για τον ηθικό κώδικα που προτάθηκε στην Νότια Κορέα και αφορά την προστασία των ρομπότ από τους ανθρώπους, αλλά και το αντίστροφο.
Αυτός ο κανονισμός αφορά χρήστες και κατασκευαστές ρομπότ και ισχύει από το 2007.
Ο κώδικας αυτός συντάσσεται από μια ομάδα 5 ειδικών στους οποίους συμπεριλαμβάνονται φουτουριστές και ένας συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας.
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας θεωρεί ότι ο τομέας της ρομποτικής αποτελεί παράγοντα κλειδί στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και για αυτό το λόγο επενδύει εκατομμύρια δολάρια σε έρευνες.
«Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει κατευθυντήριες γραμμές σε ηθικά ζητήματα που αφορούν τον ρόλο και τις λειτουργίες των ρομπότ, καθώς τα ρομπότ στο κοντινό μέλλον πρόκειται να αναπτύξουν μια πολύ ισχυρή νοημοσύνη», αναφέρει το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας της χώρας.
Ηθικά ζητήματα
Η Νότια Κορέα είναι μια από τις τεχνολογικά ανώτερες χώρες του κόσμου.
Οι πολίτες της χώρας απολαμβάνουν μια πολύ υψηλής ταχύτητας ευρυζωνικής πρόσβαση στο internet και είχαν πρόσβαση σε προηγμένης τεχνολογίας κινητή τηλεφωνία πολύ καιρό πριν από την εμφάνιση της στον δυτικό κόσμο.
Η κυβέρνηση είναι επίσης πλήρως ενημερωμένη για την δέσμευση που έχει αναλάβει η κοινωνία απέναντί στην μελλοντική τεχνολογία.
Μια πρόσφατη κυβερνητική αναφορά προβλέπει ότι τα ρομπότ έως το 2030 θα είναι σε θέση να φέρουν επιτυχώς σε πέρας μια εγχειρητική διαδικασία.
Το υπουργείο Πληροφορίας και Επικοινωνίας έχει προβλέψει επίσης ότι κάθε σπίτι στην Νότια Κορέα θα απασχολεί ένα ρομπότ γύρω στο 2032.
Εν μέρει, αυτή είναι η αντίδραση μια κοινωνίας που ωριμάζει αλλά και συνειδητοποίει το ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται ο τομέας της ρομποτικής.
Ο νέος κανονισμός αποτελεί μια προσπάθεια για την καθιέρωση νόμων που θα αφορούν το μέλλον.
«Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν κάποιοι άνθρωποι στο μέλλον άρχιζαν να φέρονται στα ανδροειδή σαν να είναι σύζυγοι τους», σχολιάζει ο Park Hye-Young από την κυβερνητική ερευνητική ομάδα ρομποτικής.
«Κάποιοι άλλοι ίσως εθιστούν σε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας όπως ακριβώς και αρκετοί χρήστες του internet αγκιστρώνονται από τον ψηφιακό κόσμο».
Οι νέες αυτές οδηγίες θα μπορούσαν να είναι αντιπροσωπευτικές των 3 νόμων της ρομποτικής του Isaac Asimov στο έργο του Runaround,1942.
Ο κανονισμός αυτός θα εστιάζετε στην εξασφάλιση του ανθρώπινου ελέγχου στα ρομπότ, παρέχοντας ταυτόχρονα προστασία στα ρομπότ από παράνομη χρήση.
Υπάρχουν όμως και άλλοι φορείς οι οποίοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της ρομποτικής. Το περασμένο έτος μια κυβερνητική μελέτη των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι στα επόμενα 50 χρόνια τα ρομπότ είναι πιθανόν να διεκδικήσουν ανθρώπινα δικαιώματα.
Το ερευνητικό δίκτυο για την ανάπτυξη της ρομποτικής στην Ευρώπη επεξεργάζεται επίσης μια σειρά από κανονισμούς για την χρήση των ρομπότ.
Ο ανάπτυξη αυτών των κανονισμών γίνεται από ερευνητές οι οποίοι πιστεύουν ότι η ρομποτική πολύ σύντομα πρόκειται να υποταχθεί από τους επιστήμονες όπως η πυρηνική φυσική και η βιοτεχνολογία.
Ένας από τους εισηγητές των προτάσεων, είπε: «Τον 21ο αιώνα η ανθρωπότητα πρόκειται να συνυπάρξει με την πρώτη εξωγήινη νοημοσύνη με την οποία έχει έρθει ποτέ σε επαφή, τα ρομπότ».
«Μαζί με αυτό το γεγονός πρόκειται να έλθουν στην επιφάνεια αρκετά ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα».
Οι τρείς νόμοι της ρομποτικής
- Ένα ρομπότ απαγορεύεται (εν γνώσει του) να τραυματίζει κάποιον άνθρωπο ή ακόμα και μέσω της αδράνειας του (εν γνώσει του) να επιτρέψει να προκληθεί ζημιά σε κάποιον άνθρωπο
- Ένα ρομπότ απαιτείται να υπακούει στις εντολές που του δίνονται από έναν άνθρωπο, εκτός εάν μια τέτοια εντολή θα έρχεται σε αντίθεση με τον πρώτο κανόνα.
- Ένα ρομπότ έχει το δικαίωμα να προστατεύει την ύπαρξη του, με την προοπτική ότι στα πλαίσια να προστατευτεί δεν παραβαίνει τον κανόνα ένα ή δύο.
Ο μηδενικός νόμος
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως στα επόμενα μυθιστορήματα του Ασίμωφ Ισαάκ προστέθηκε και ο μηδενικός νόμος της ρομποτικής, ο οποίος λέει τα εξής:
- Μηδενικός νόμος: Ένα ρομπότ δεν πρέπει να κάνει τίποτα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανθρωπότητα συνολικά.
Συνεπώς, με την προσθήκη του μηδενικού νόμου υπήρχε ανάγκη να αναδιαμορφωθεί εκ νέου ο πρώτος νόμος: ο οποίος πλέον λέει τα εξής:
- Το ρομπότ δεν θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνεια του θα επιτρέψει να βλαφτεί ανθρώπινο ον, εφόσον αυτό δεν αντιτίθεται στο μηδενικό νόμο.
Ο μηδενικός νόμος εισήχθη στο μυθιστόρημα του Ασίμωφ “Robots and Empire“, που δημοσιεύτηκε το 1985. Ο νόμος αυτός δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τις δυνατές συγκρούσεις μεταξύ των τριών αρχικών νόμων. Για παράδειγμα, τι θα συνέβαινε αν ένα ρομπότ έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στο να προστατεύσει έναν άνθρωπο και στο να σώσει την ανθρωπότητα από μια καταστροφή; Ο μηδενικός νόμος θα απαιτούσε από το ρομπότ να προστατεύσει την ανθρωπότητα, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να επιτρέψει σε έναν άνθρωπο να υποστεί βλάβη.
Ο μηδενικός νόμος έχει επίσης επικριθεί για διάφορους λόγους. Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ ευρύς και ότι θα μπορούσε να ερμηνευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς θα απαιτούσε από τα ρομπότ να έχουν μια πλήρη κατανόηση του κόσμου και των ανθρώπινων αξιών.
Παρά τις επικρίσεις του, ο μηδενικός νόμος παραμένει ένα σημαντικό έργο επιστημονικής φαντασίας και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συζήτησης για τη μελλοντική σχέση μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ. Ο νόμος αυτός υποδηλώνει ότι η σχέση μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ είναι πιο περίπλοκη από ό,τι φαίνεται αρχικά και ότι τα ρομπότ θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν σύνθετες αποφάσεις που λαμβάνουν υπόψη τόσο τις ανθρώπινες ανάγκες όσο και τις δικές τους.