ΑρχικήΨυχαγωγίαΜουσικήThe U.S. vs. John Lennon (soundtrack)

The U.S. vs. John Lennon (soundtrack)

Μουσικός. Ουμανιστής. Εθνικός κίνδυνος. Αυτό είναι το μότο της ταινίας The U.S. vs. John Lennon η οποία βγαίνει φέτος στις ελληνικές αίθουσες για να έρθει να μας θυμίσει ποιος υπήρξε ο John Lennon μετά την διάλυση των σκαθαριών και τι αντίκτυπο είχαν οι δηλώσεις και οι πράξεις του τόσο στη νοοτροπία του μέσου Αμερικανού, όσο και στην νοοτροπία ολόκληρου του κόσμου.

Ο Lennon υπήρξε ο τελευταίος rock star, ο τελευταίος μεγάλος ήρωας. Βαφτίστηκε στην γιεγιέδικη μουσική των Beatles, την οποία μαζί με τους υπόλοιπους μετεξέλιξε στον πιο σκοτεινό/progressive ήχο των τελευταίων τους album (πχ. ακούστε το «σατανικό» Abbey Road και θαυμάστε την μεγαλοφυΐα τους) και όταν τα σκαθάρια αποτέλεσαν παρελθόν, την αποθέωσε, εγκαθιδρύοντας ουσιαστικά το πολιτικό τραγούδι σε μια περίοδο πολύ ταραγμένη και περίεργη. Και όπως συνέβη με όλους του πρωτοπόρους, ο δρόμος του ακτιβισμού δεν ήταν εύκολος και ο John Lennon με την Ono προσπάθησαν όσο λίγοι να αφυπνίσουν την πλατιά μάζα του κοινού και πολεμήθηκαν όσο ακόμα λιγότεροι.

Το ost του παρόντος documentary είναι ουσιαστικά μια συλλογή από κομμάτια της solo καριέρας του Lennon με την προσθήκη κάποιων λίγων κομματιών που είχε γράψει με τους Beatles και την Plastic Ono Band. Και κανονικά εδώ τελειώνει η κριτική, εσείς (αν δεν έχετε ήδη τα κομμάτια) πηγαίνετε και αγοράζετε τον δίσκο και εγώ κλείνω το άρθρο για την Άλκηστη.

Γιατί βλέπετε, όταν έχουν γραφτεί τόσα και τόσα για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη, όταν η μουσική του έχει αναμετρηθεί με την ιστορία και έχει κερδίσει, όταν τα τραγούδια του εξακολουθούν να εμπνέουν τους απανταχού της γης εξεγερμένους, τι μπορώ να γράψω εγώ για συναισθήματα; Πώς να σκιαγραφήσω τα υπεριώδη και τα υπέρυθρα της μουσικής του; Πώς να αναφερθώ στην επιδραστικότητά του στο σύνολο του σύγχρονου ήχου και του σύγχρονου πολιτικού ακτιβισμού; Απλά δεν μπορώ.

Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να σας καλέσω να δείτε αναλυτικά τα κομμάτια που περιέχονται σε αυτή τη συλλογή και να τα ανακαλέσετε από την μνήμη και την ψυχή σας. Καθώς μόνο εκεί μπορούν να κατοικούν κομμάτια σαν τα Ιmagine, Give Peace A Chance, Power To The People, I Don’t Wanna Be A Soldier αλλά και τα πιο ευαίσθητα/ανθρώπινα Love, Happy Xmas, Oh My Love καθώς και τα υπόλοιπα διαμάντια αυτής εδώ της συλλογής.

Δεν θεωρώ ότι έχω να γράψω παραπάνω. Τα κομμάτια του Lennon κατά την γνώμη μου είναι μια απαραίτητη προσθήκη σε κάθε δισκοθήκη. Αν μέχρι τώρα δεν έτυχε να γνωρίσετε σφαιρικά αυτόν τον καλλιτέχνη, το παρόν ost θα σας βοηθήσει τα μέγιστα. Αλλά πάλι… Υπάρχει πραγματικά τέτοια περίπτωση; Αθάνατος.

 • Βαθμολογία: 9/10

The U.S. vs. John Lennon soundtrack track Listing

 1. Power To The People – John Lennon & The Plastic Ono Band
 2. Nobody Told Me – John Lennon
 3. Working Class Hero – John Lennon
 4. I Found Out – John Lennon & The Plastic Ono Band
 5. Bed Peace – John Lennon & Yoko Ono
 6. Ballad Of John & Yoko – The Beatles
 7. Give Peace A Chance – John Lennon & The Plastic Ono Band
 8. Love – John Lennon & The Plastic Ono Band
 9. Attica State – John Lennon & The Plastic Ono Band
 10. Happy Xmas (War Is Over) – John Lennon & The Plastic Ono Band
 11. I Don`t Wanna Be A Soldier Mama
 12. Imagine – John Lennon & The Plastic Ono Band
 13. How Do You Sleep – John Lennon & The Plastic Ono Band
 14. New York City – John Lennon & The Plastic Ono Band
 15. John Sinclair – John Lennon & The Plastic Ono Band/Yoko Ono
 16. Scared – John Lennon & The Plastic Ono Band
 17. God – John Lennon & The Plastic Ono Band
 18. Here We Go Again – John Lennon
 19. Gimme Some Truth – John Lennon & The Plastic Ono Band
 20. Oh My Love – John Lennon & The Plastic Ono Band
 21. Instant Karma! – John Lennon & The Plastic Ono Band
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166