ΑρχικήΕπιστήμηΟι τρομοκράτες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην επικίνδυνη βιολογική έρευνα

Οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην επικίνδυνη βιολογική έρευνα

Οι τρομοκράτες θα μπορούσαν εύκολα να έχουν πρόσβαση στην επικίνδυνη βιολογική έρευνα

Οι Αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής των ΗΠΑ έχει πει ότι η βιολογική έρευνα των ιών, των βακτηριδίων και άλλων παθογόνων μπορεί εύκολα να προσεγγιστούν από ανθρώπους ή κράτη που μπορεί να θέλουν να χτίσουν όπλα πάνω σε αυτά για κακό σκοπό.

Μια έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας επεσήμανε ότι τέτοιες προσπάθειες θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα παθογόνα.

Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία, η πλειοψηφία των επιστημόνων και ερευνητών στον τομέα αυτό έχει περιορισμένη συνειδητοποίηση όταν πρόκειται για ζητήματα βιοασφάλειας. Το New Scientist επεσήμανε το περιστατικό όπου 22 άνθρωποι μολύνθηκαν και πέντε σκοτώθηκαν αφού ένας παρανοϊκός επιστήμονας έστειλε σκόνη άνθρακα (Anthrax spores) μέσω ταχυδρομείου το 2001.

Η ακαδημία δήλωσε επίσης ότι υπήρχαν “πολλαπλές αδυναμίες” στα συστήματα που είχαν σχεδιαστεί για να εμποδίσουν τη δημοσίευση δυνητικών επικίνδυνων ερευνών.

Στις ΗΠΑ, υπάρχει ένας περιορισμός στην έρευνα σχετικά με 15 διαφορετικούς παθογόνους παράγοντες και τοξίνες που ονομάζονται “dual-use research of concern”. Αυτά είναι υλικά που έχουν διπλή χρήση στην ιατρική έρευνα, καθώς είναι διαμορφωμένα για να σκοτώσουν.

Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι ο κατάλογος των 15 στοιχείων δεν είναι πλέον ανυπέρβλητος, καθώς οι τεχνολογίες όπως η μέθοδος επεξεργασίας γονιδίων CRISPR – καθιστούν πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθούν μορφές ζωής από την αρχή και να τροποποιηθούν τα υπάρχοντα μικρόβια με κάθε απαιτούμενο τρόπο.

“Το όραμα των συνθετικών βιολόγων είναι ότι τα γονίδια μπορούν να συνδυαστούν όπως τα τούβλα Lego”, λέει η Δρ Φίλιππα Λέντζος του King’s College London, η οποία ασχολείται με τις πτυχές ασφάλειας των βιοεπιστημών. “Έχουμε επικεντρωθεί στο κλείδωμα επικίνδυνων παθογόνων ουσιών, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά, αλλά σήμερα μπορείτε να τα χτίσετε απλά στο εργαστήριο του σπιτιού σας, έχοντας την κατάλληλη υποδομή”, πρόσθεσε.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Έντμοντον του Καναδά έδειξαν πώς είχαν συνθέσει έναν ιό που τον ονόμαζαν “Horsepox” – ένα θανατηφόρο είδος ευλογιάς – από αλληλουχίες που αγόραζαν μέσω αλληλογραφίας. Η έκθεση NS έδειξε ότι ο εμβολιασμός για την ευλογιά σταμάτησε τη δεκαετία του 1970 και ως εκ τούτου, οι άνθρωποι κάτω των 40 ετών κινδύνευαν να προσβληθούν, εάν δεν δεν το είχαν περάσει κατά το παρελθόν.

Ενώ η έρευνα για το Horsepox δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν τρόποι για τους ανθρώπους να συνεχίσουν να δουλεύουν εκεί έξω, αν όχι μέσω επίσημων εκδόσεων που ονομάζονται ιστότοποι προεκτύπωσης. Η έκθεση εξήγησε ότι οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην επισφαλής έρευνα εφαρμόζονται επίσης μόνο σε ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από ομοσπονδιακούς φορείς, όχι ιδιωτικές εταιρείες και ανεξάρτητους ερευνητές.

Περιορισμοί στην έρευνα και δημοσίευση δυνητικών επικίνδυνων ουσιών θα μπορούσαν να έχουν επιζήμια αποτελέσματα στην ερευνητική κοινότητα, λέει ο Gigi Gronvall του Κέντρου Υγείας Ασφαλείας του Johns Hopkins στο Maryland. “Δεν θέλεις να περιορίσεις την έρευνα που γίνεται για ευεργετικούς λόγους άσκοπα”, λέει, προσθέτοντας, “Υπάρχει μια πληθώρα πραγμάτων που θα μπορούσαν να καταστρατηγηθούν. Η φύση έχει πολλούς τρόπους να σκοτώσει τους ανθρώπους”.

Η δημοσίευση της ακαδημίας αναφέρει ότι ακόμη και μετά από δεκαετίες προσπάθειας που τέθηκαν σε αυτό το θέμα, στο διεθνές φόρουμ υπάρχει ελάχιστη πολιτική και συναίνεση για την αντιμετώπισή της.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166