ΑρχικήHow toΟικονομία καυσίμου σε αυτοκίνητο. Συμβουλές και τρόποι

Οικονομία καυσίμου σε αυτοκίνητο. Συμβουλές και τρόποι

Το καθημερινό γέμισμα του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου είναι ένα γεγονός της ζωής κάθε οδηγού, αλλά για κάποιους οδηγούς είναι ένα αναγκαίο κακό. Αν είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους που ξεροκαταπίνουν κάθε φορά που πρέπει να γεμίσετε το όχημά σας, υπάρχουν καλά νέα: υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την οικονομία καυσίμων σας, ανεξάρτητα από τον τύπο του οχήματος που οδηγείτε.

Σας παρουσιάζουμε 10 συμβουλές που μπορείτε να κάνετε σήμερα για να αυξήσετε την απόδοση σε χιλιόμετρα του κάθε λίτρου βενζίνης.

Κρατήστε το όχημα σας σε άριστη κατάσταση

Ένα όχημα το οποίο διατηρείται σε καλή κατάσταση σημαίνει ότι θα λειτουργήσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτό δεν θα βελτιώσει μόνο τις συνολικές επιδόσεις του οχήματός σας, αλλά θα βελτιώσει και την οικονομία καυσίμου σας. Ένα λερωμένο μπουζί ή φραγμένο φίλτρο καυσίμου θα επηρεάσει την οικονομία καυσίμων σας. Με τακτική και προληπτική συντήρηση, ο ρυθμισμένος κινητήρας σημαίνει σωστή καύση με οικονομία καυσίμου μέχρι και 10% αλλά και λιγότερα καυσαέρια.

Η σωστή μηχανολογική κατάσταση του αυτοκινήτου σε συνδυασμό με ήρεμη οδήγηση, μπορεί να επιφέρει οικονομία καυσίμου ακόμη και μέχρι και 20%. Σωστή συντήρηση επίσης σημαίνει χρησιμοποίηση καλής βενζίνης σε περιεκτικότητα οκτανίων και η συνιστώμενη ποιότητα λαδιού κινητήρα. Η χρησιμοποίηση του σωστού λιπαντικού εξασφαλίζει την αρμονική λειτουργία του κινητήρα και συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης βενζίνης κατά 5%.

Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών

Ξεφούσκωτα ελαστικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια, το οποίο μεταφράζεται σε συχνότερα γεμίσματα καυσίμου. Μπορείτε να βελτιώσετε την οικονομία των καυσίμων σας κατά περίπου 3,5%, αν κρατάτε τα ελαστικά σας σε σωστή πίεση. Με τη σωστή πίεση των ελαστικών μειώνει την αντίσταση κύλισης. Μια απόκλιση 0,2 bar κάτω από τη βέλτιστη πίεση των ελαστικών αυξάνει την κατανάλωση βενζίνης κατά περίπου 2%.

Ο αριθμός psi σημειώνεται στο πλευρικό τοίχωμα των ελαστικών σας είναι η μέγιστη πίεση του ελαστικού για το αυτοκίνητό σας. Ο κατασκευαστής του οχήματος σας έχει σημειώσει τη συνιστώμενη πίεση των ελαστικών στο εγχειρίδιο σας. Ελέγξτε τα ελαστικά σας κάθε μήνα, προσθέτοντας αέρα ανάλογα με τις ανάγκες. Επίσης ορισμένοι κατασκευαστές προσφέρουν ειδικά ελαστικά εξοικονόμησης καυσίμου με χαμηλή αντίσταση κύλισης.

Περιορίστε το βάρος του αυτοκινήτου σας

Βαρύτερα οχήματα απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να κινηθεί, έτσι μεταφέροντας περίπου το υπερβολικό βάρος θα επηρεάσει την χιλιομετρική απόδοση του καυσίμου σας. Βγάλτε κάθε περιττό βάρος από το χώρο αποσκευών. Επιπλέον 100 κιλά στο πορτ-μπαγκάζ θα μειώσουν την οικονομία καυσίμου σας περίπου 2% σε ένα τυπικό όχημα. Αν έχετε μια σχάρα οροφής, να την εγκαταστήσετε στο όχημά σας μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητη. Δεν έχει να κάνει μόνο με το επιπλέον βάρος, αλλά με το γεγονός ότι αυξάνει την αεροδυναμική αντίσταση του οχήματός σας, η οποία συμβάλλει περαιτέρω στην απώλεια της απόδοσης του καυσίμου. Αν τοποθετήσετε ένα ποδήλατο, η κατανάλωση αυξάνεται κατά 5 λίτρα στα 100 χλμ

Ομαλή Οδήγηση

  • Μην οδηγείτε επιθετικά. Δώστε στον εαυτό σας περισσότερο χρόνο για να φτάσετε στον προορισμό σας. Στην εθνική οδό, οι στατιστικές λένε ότι για κάθε 5 μίλι/ώρα που οδηγείτε πάνω από 65 μίλι/ώρα μειώνετε 7% την οικονομία καυσίμου.
  • Επιβραδύνετε ομαλά και προοδευτικά όταν πλησιάζετε σε κίνηση ή κόκκινο φανάρι. Σβήνετε τον κινητήρα σε μεγάλης διάρκειας «μποτιλιαρίσματα».
  • Επιταχύνετε αργά, από το μηδέν έως τα 100, οι αυξήσεις της κατανάλωσης καυσίμων είναι δυσανάλογες. Μια μέτρια, και πάνω απ’ όλα σταθερή ταχύτητα φέρνει μεγάλη οικονομία καυσίμου. Η νευρική οδήγηση δεν καταστρέφει μόνο τα λάστιχα και τα φρένα, αλλά και τα νεύρα και το περιβάλλον.
  • Επιβραδύνετε με φρένο και όχι με κατέβασμα ταχύτητας εκτός και αν τίθεται θέμα ασφαλείας όπως στις κατηφόρες.

Χρησιμοποιείστε υψηλή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων

Τα οχήματα είναι σχεδιασμένα να ξεκινούν στη χαμηλότερη δυνατή ταχύτητα γιατί εκεί έχουν τη μεγαλύτερη ισχύ, αλλά η ισχύς μεταφράζεται σε αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων. Για τη βελτίωση της οικονομίας καυσίμου σας, οδηγείτε στην υψηλότερη δυνατή ταχύτητα όταν είστε σε ταξίδι με σταθερή ταχύτητα, όπως στην εθνική οδό.

Η λειτουργία του κινητήρα πρέπει να γίνεται στην πιο αποδοτική περιοχή στροφών λειτουργίας του, δηλ. στις στροφές που αποδίδει καλύτερα, στις διαδρομές και εκτός πόλης. Χαμηλότερες στροφές στον κινητήρα, λιγότερη κατανάλωση καυσίμου. Αν έχετε ένα αυτοκίνητο με κινητήρα 1,8 λίτρων, όταν κινείστε με 50 χλμ και πέμπτη σχέση καταναλώνει 4 λίτρα ανά 100 χλμ. Αντίθετα αν επιλέξετε δεύτερη σχέση τότε η κατανάλωση αυξάνεται στα 8,7 λίτρα.

Χρησιμοποιήστε επιλεγμένα το Cruise Control

Χρησιμοποιώντας το σύστημα cruise control μπορείτε να αυξήσετε την απόσταση που διασχίσετε με την ίδια ποσότητα καυσίμου, διατηρώντας μια σταθερή ταχύτητα, αλλά μόνο αν οδηγείτε σε επίπεδους δρόμους. Αν οδηγείτε σε λοφώδη έκταση, χρησιμοποιώντας το σύστημα cruise control συνήθως προκαλείτε το όχημά σας να επιταχύνει γρηγορότερα (για να διατηρηθεί η προκαθορισμένη ταχύτητα) από ό,τι εάν είχατε εσείς τον έλεγχο.

Καθαριότητα για μέγιστη αεροδυναμική

Πλένοντας και κερώνοντας το αυτοκίνητο σας τακτικά αυξάνεται την αεροδυναμική του και επομένως βελτιώνετε την οικονομία καυσίμου. Μηχανικοί αναφέρουν, βελτίωση 7% στην οικονομία καυσίμου.

Σκέψου πριν ανοίξεις το κλιματιστικό για να δροσιστείς

Η ενεργοποίηση του κλιματιστικού σας προκαλεί το όχημά σας να καταναλώσει περισσότερα καύσιμα, αλλά και η οδήγηση με ανοιχτά παράθυρά μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη λόγω της αύξησης της οπισθέλκουσας αντίστασης στο όχημά σας. Αν οδηγείτε αργά, όπως γύρω από την πόλη ή στην κίνηση της πόλης, τότε είναι καλύτερα να αφήσετε τα παράθυρά σας ανοικτά, αν είναι δυνατόν. Για την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο, κλείστε τα παράθυρα και θέστε σε λειτουργία τον κλιματισμό. Περιορίστε την χρήση των ενεργοβόρων συστημάτων του αυτοκινήτου σας, και αφήστε μονό τα απολύτως απαραίτητα. Ο κλιματισμός, οι προβολείς ομίχλης, ο ανεμιστήρας, το ραδιόφωνο και ενισχυτής ηχοσυστήματος σε παράλληλη λειτουργία καταναλώνουν περίπου 3 λίτρα καυσίμου ανά 100 χλμ

Μην παίρνεις το αυτοκίνητο για μικρές διαδρομές

Ο κρύος κινητήρας οδηγείται σε ιδιαίτερα μεγάλη κατανάλωση καυσίμου. Ειδικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ο κινητήρας στην φάση της προθέρμανσης (τα πρώτα τέσσερα χιλιόμετρα) η κατανάλωση μπορεί να φθάσει έως και τα 30 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, αρκετά σύντομες διαδρομές όταν ξεκινούν με τον κινητήρα κρύο κατά την εκκίνηση μπορεί να καταναλώσουν το διπλάσιο καύσιμο από ότι μια διαδρομή που καλύπτει την ίδια απόσταση. Όποιος ταξιδεύει μικρές αποστάσεις με τα πόδια ή με το ποδήλατό του, φροντίζει για το πορτοφόλι του, το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία του.

Απέφυγε το υπερβολικό ρελαντί

Το αυτοκίνητο σε κατάσταση ρελαντί, χρησιμοποιεί καύσιμο, χωρίς να πάει πουθενά. Όταν αφήνετε το αυτοκίνητό σας να δουλεύει ενώ περιμένετε στην ουρά ενός μποτιλιαρίσματος, ή ενώ περιμένετε έξω από το σχολείο των παιδιών σας, σπαταλάτε καύσιμα. Είναι πιο αποτελεσματικό να σβήσετε τον κινητήρας σας ενώ περιμένετε

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166