Οινοτουρισμός σε εκλεκτά Ελληνικά Οινοποιεία

Οινοτουρισμός σε εκλεκτά Ελληνικά Οινοποιεία

Ανεξαρτήτως με το αν βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο, ένα είναι το σίγουρο: στην Ελλάδα μπορείς να το ξεχειλίσεις. Μάθε τον τρόπο και τους τόπους να κάνεις οινοτουρισμό σε εκλεκτά Ελληνικά Οινοποιεία.

Οινοτουρισμός στην Αρκαδία

Μπουτάρης: Λίγο μετά την Τρίπολη και με κατεύθυνση το Λεβίδι βρίσκεται το παλαιό οινοποιείο της Καμπά (η εταιρεία έχει αγοραστεί από την Μπουτάρης). Ο κυριότερος ίσως λόγος να το επισκεφθείς (εκτός από τα αναμενόμενα) είναι ότι αυτό το πλέον οργανωμένο οινοποιείο της περιοχής ιδρύθηκε το 1927 και από τότε δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί. Στα αριστερά του δρόμου και λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά είναι και ο αμπελώνας του. Και για να ξέρεις, σε αυτόν εδώ το «ναό» παράγονται τα εξής κρασιά: 4 Εποχές Μπουτάρη, Skin Contact, Ηλιδα Μπουτάρη, Μοσχοφίλερο Μπουτάρη και Μαντινεία Καμπά.

Κτήμα Οικογένειας Σπυροπούλου: Λίγα χιλιόμετρα μετά τον Μπουτάρη, μία παράκαμψη δεξιά θα σε οδηγήσει προς το Αρτεμίσιο, ενώ λίγο μετά θα συναντήσεις το αρχαίο θέατρο, αφιερωμένο στον Διόνυσο (τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτήν τη ζωή). Εκεί ακριβώς στα αριστερά βρίσκεται και ο πύργος του οινοποιείου. Πάρε ανάσα και βούτα στα βαθιά της ιστορίας του κρασιού. Αρχικώς, μπες στο παλιό οινοποιείο, το οποίο έχει μετατραπεί σε χώρο έρευνας και μελέτης για το αμπέλι και το κρασί, ενώ μετά πήγαινε και στο πιο σύγχρονο. Αν είσαι και υπέρμαχος των βιολογικών προϊόντων και βγαίνεις στο Σύνταγμα με ξώφτερνο και πλακάτ που γράφει «Κάτω τα μεταλλαγμένα», το κτήμα αυτό πραγματικά θα σε ενθουσιάσει, μιας κι εκεί εφαρμόζεται βιολογική καλλιέργεια. Οι αμπελώνες της οικογένειας βρίσκονται στο κέντρο της Πελοποννήσου, στο οροπέδιο της Μαντινείας (σε 650 μέτρα υψόμετρο) καθώς και στην περιοχή της Νεμέας. Συνολικά καλλιεργούνται πάνω από 500 στρέμματα, με ποικιλίες όπως Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Λαγόρθι, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah κ.ά. Στο κτήμα -που είναι επισκέψιμο- θα δοκιμάσεις τόσο τα λευκά του κρασιά (Μαντινεία, Fume Μαντινεία), το ερυθρό (Πορφυρός) αλλά και το αφρώδες του (Ωδή Πανός).

Οινοτουρισμός στην Ήπειρο

Κατώγι και Στροφιλιά στο Μέτσοβο: Οι γνώστες ξέρουν καλά ότι από εκεί ξεκίνησαν όλα, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ στα τέλη του ’50 φύτεψε στις πλαγιές της Πίνδου τους πρώτους στην Ελλάδα κλώνους της ποικιλίας Cabernet Sauvignon κι εμφιάλωσε στο κατώγι του σπιτιού του το κρασί που παίρνει το όνομα «Κατώγι Αβέρωφ». Το οινοποιείο που βρίσκεται στο χωριό του Μετσόβου αποτελεί το κέντρο της ερυθρής οινοποίησης της Κατώγι & Στροφιλιά διαθέτοντας κάβα με εκατοντάδες γαλλικά δρύινα βαρέλια και χώρους παλαίωσης κρασιών με ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Εκεί παράγονται λευκά κι ερυθρά κρασιά από Chardonnay, Traminer, Cabernet Sauvignon και Merlot, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των τοπικών οίνων και των επιτραπέζιων, ενώ δεν θα πεις όχι ούτε στο τσίπουρό τους. Εκτός βέβαια από τα κρασιά μπορείς να απολαύσεις τοπικές νοστιμιές και τον ηπειρώτικο αέρα .

Οινοτουρισμός στη Μακεδονία

Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος: Στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου βρίσκεται ο οικισμός της Όσσας, εκεί όπου ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος δημιούργησε έναν πανέμορφο σύγχρονο αμπελώνα. Στο οινοποιείο του κτήματος θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις πλήρη γκάμα κρασιών (λευκά, ροζέ, ερυθρά) αλλά και να ξεναγηθείς στον αμπελώνα. Επίσης, αν θέλεις να εντρυφήσεις στον κόσμο του κρασιού, μπορείς να δεις πώς γίνεται η παραγωγή, να περάσεις μια βόλτα από το μουσειακό τμήμα με τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν πριν από δύο αιώνες αλλά και να δεις ένα οπτικό θέαμα γύρω από το χυμό των θεών στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Πόρτο Καρράς: Είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος ιδιωτικός αμπελώνας της Ελλάδας (4.500 στρέμματα) και βρίσκεται στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στη Σιθωνία. Στις πλαγιές του όρους Μελίτωνα, το αμπέλι απλώνεται σε έναν υποδειγματικό γραμμικό αμπελώνα, φτιαγμένο με τη συνεργασία διάσημων οινολόγων από το Μπορντό αλλά και καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η επίσκεψή σου στο οινοποιείο θα σου προσφέρει αξέχαστη εμπειρία, καθώς μπορείς να δοκιμάσεις και να αγοράσεις παλαιωμένες σοδειές αλλά και να μιλήσεις με τους ειδικούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας