ΑρχικήΟχήματαΗλεκτρικά πατίνια, άνοδος των πωλήσεων, αλλά η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα

Ηλεκτρικά πατίνια, άνοδος των πωλήσεων, αλλά η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι το νέο μεγάλο πάθος των Ελλήνων. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, για διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του φόβου της πανδημίας για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και στη συνέχεια το καλοκαίρι που ώθησε τους ανθρώπους να περνούν περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους, υπήρξε μια πραγματική άνθηση στον τομέα της ηλεκτρικής κινητικότητας με πωλήσεις να ξεπερνούν τις 50.000 μονάδες. Τους πρώτους 7 μήνες του έτους, η αγοραία αξία αυτού του τομέα αυξήθηκε κατά 140% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Αυτά τα ενδιαφέροντα δεδομένα προέρχονται από μια νέα ιδιωτική έρευνα που παρήγγειλε γνωστή ελληνική εταιρεία από Πανεπιστήμιο του εξωτερικού για λογαριασμό της.

Αν και ο τομέας της ηλεκτρονικής κινητικότητας περιλαμβάνει ηλεκτρικά πατίνια, ηλεκτρικά σκούτερ, ηλεκτρικά skateboard, hoverboards, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές ήταν ηλεκτρικά πατίνια που έχουν φτάσει πάνω από το 90% του τομέα τους τελευταίους μήνες. Σίγουρα, η δημιουργία του μπόνους αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων συνέβαλε επίσης στην άνθηση αυτών των μέσων για τη μικροκινητικότητα. Τα στατιστικά στοιχεία της προαναφερόμενη έρευνσς αναφέρουν, ότι η κορύφωση των πωλήσεων επιτεύχθηκε στην ηλεκτρική κινητικότητας τον Ιούλιο του 2020 (+ 52,6%).

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η μέση τιμή πώλησης των ηλεκτρικών συσκευών κινητικότητας ήταν 320 ευρώ, δηλαδή αρκετά πιο πάνω, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, όταν η μέση τιμή ήταν στα 193 ευρώ. Αυτό που προκύπτει είναι ότι σιγά-σιγά ανακουφίζονται οι μεγαλουπόλεις από το κυκλοφοριακό χάος που προκαλούν τα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που καίνε ορυκτά καύσιμα. Τα ηλεκτρικά πατίνια βιώνουν απρόσμενα χρυσές στιγμές, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να τα αγοράσουν για να μετακινούνται εύκολα στα ολοένα και πιο χαοτικά κέντρα της πόλης. Ένα μέσο που αρχικά διαδόθηκε χάρη στις υπηρεσίες ενοικίασης τέτοιων μικρών οχημάτων που νοικιάζουν αυτά τα μέσα για χαμηλά χρηματικά ποσά, καθιστώντας τα ελκυστικά προς τον οποιονδήποτε, ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Αυτή η ζαλιστική αύξηση στη χρήση ηλεκτρικών πατινιών, ωστόσο, έχει επίσης και αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια. Δυστυχώς, παρά το ότι έχουν θεσπιστεί αυστηροί κανονισμοί για την οδήγηση τους, τα σοβαρά ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αυτά τα οχήματα συνεχίζουν να αυξάνονται σημαντικά. Όπως επεσήμανε το Παρατηρητήριο Σκούτερ ASAPS, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, υπήρξε μια πραγματική άνοδος αυτών των δυσάρεστων περιπτώσεων.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν μερικές δεκάδες ατυχήματα,, ενώ κάποια από αυτά χαρακτηρίστηκαν ως αρκετά σοβαρά. Γίνεται λόγος για περιπτώσεις οδήγησης σε κατάσταση μέθης και μεθόδων οδήγησης που δεν τηρούν τους συνήθεις κανόνες οδικής κυκλοφορίας, όπως ο λανθασμένος τρόπος χειρισμού τους, θέτοντας σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους συνοδοιπόρους στο δρόμο, το ταξίδι 2 ατόμων επάνω σε ένα ηλεκτρικό πατίνι, η ρυμούλκηση ποδηλάτων και η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη. Τα ηλεκτρικά πατίνια δεν είναι παιχνίδια και για αυτό πολλοί ζητούν νέους κανόνες και μέτρα για τη μείωση των ατυχημάτων.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166