Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε αναλυτικά πόσες βασίλισσες από παλιά μέχρι τώρα, δηλαδή σε ολόκληρη την ιστορία της υφηλίου είχαν το όνομα Ελισάβετ σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Στη Μεγάλη Βρετανία
Ελισάβετ Γούντβιλλ (1437 – 1492). Κόρη του Ριχάρδου Γούντβιλλ. Έγινε βασίλισσα στην Αγγλία μετά από το γάμο της με τον Εδουάρδο Δ’ (1464). Ο γάμος της υποκίνησε τις φιλοδοξίες του οίκου Γούντβιλλ, προκάλεσε δυσαρέσκειες σε ορισμένους ευγενείς, δημιούργησε δυσκολίες στον Εδουάρδο και βοήθησε το σφετεριστή του θρόνου Ριχάρδο Γ’. Η Ελισάβετ, μαζί με τα παιδιά της, αποσύρθηκαν στο μοναστήρι του Ουεστμίνστερ.
Ελισάβετ Α’ Τυδώρ (1533 – 1603). Κόρη του Ερρίκου Η’ και της Άννας Μπόλεϋν. Αυτή αποτίναξε την παπική κυριαρχία, αυτοανακηρύχθηκε αρχηγός της Αγγλικής εκκλησίας και οδήγησε την Αγγλία σε πλήρη θρησκευτική, πνευματική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Η εποχή της ονομάστηκε “Ελισαβετιανή”, γιατί υπήρξε τότε μεγάλη άνθηση των γραμμάτων στην Αγγλία. Οι ικανότητές της ήταν σπάνιες σε γυναίκα. Δεν είναι, λοιπόν, παράδοξο το ότι και σήμερα ακόμα οι Άγγλοι νοσταλγούν την “Ελισαβετιανή” εποχή.
Ελισάβετ Β’ (1926 μέχρι σήμερα). Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας (1952), αρχηγός της Κοινοπολιτείας. Ήταν κόρη του Γεωργίου ΣΤ’. Το 1947, παντρεύτηκε τον Φίλιππο Μαουντμπάντεν, γιο του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας, με τον οποίο έκανε τρία παιδιά: Τον πρίγκιπα Κάρολο (1948), την Άννα (1950) και τον Ανδρέα (1960).
Στην Αυστρία, Βαυαρία και Βοημία
Ελισάβετ της Πομερανίας. Γερμανίδα αυτοκράτειρα και βασίλισσα της Βοημίας.
Ελισάβετ (1501 – 1526). Αρχιδούκισσα της Αυστρίας, αδερφή του Κάρολου Ε’.
Ελισάβετ της Βοημίας (1618-1680).
Ελισάβετ – Αμαλία – Ευγενία (1837 – 1898), σύζυγος του αυτοκράτορα της Αυστρίας. Γεννήθηκε στο Μόναχο και δολοφονήθηκε στη Γενεύη από τον Ιταλό αναρχικό Λουκκένι. Ήταν φίλη της Ελλάδας, πολύ καλλιεργημένη και εξαιρετικά όμορφη. Έκτισε στην Κέρκυρα το γραφικό ανάκτορο “Αχίλλειο“, όπου πήγαινε συχνά τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Ο λογοτέχνης και ποιητής, ο ιδρυτής της “Νέας Σκηνής” Κ. Χρηστομάνος, της δίδαξε την ελληνική γλώσσα και της αφιέρωσε ένα, γλαφυρότατα γραμμένο, έργο, με τίτλο “το βιβλίο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ“.
Στο Βέλγιο
Ελισάβετ (1876 – 1965). Βασίλισσα του Βελγίου, κόρη του δούκα της Βαυαρίας Καρόλου. Σπούδασε φιλολογία και διακρίθηκε για τη φιλανθρωπική δράση της κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, ήταν προστάτρια των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Στη Γαλλία
Ελισάβετ της Αυστρίας (1554 – 1592). Βασίλισσα της Γαλλίας, σύζυγος του Κάρολου Θ’. Ίδρυσε το μοναστήρι της Παναγίας των Αγγέλων, στη Βιέννη.
Ελισάβετ (1894 – 1956). Βασίλισσα της Ελλάδας, κόρη των βασιλιάδων της Ρουμανίας Φερδινάνδου και Μαρίας. Γεννήθηκε στη Ρουμανία και πέθανε στη Γαλλία. Το 1921 παντρεύτηκε το Γεώργιο Β’, που τον ακολούθησε στη Ρουμανία. Δεν γύρισε όμως στην Ελλάδα, γιατί στο μεταξύ χώρισε με το Γεώργιο Β’.
Στην Ισπανία
Ελισάβετ της Γαλλίας (1545 – 1568)
Ελισάβετ της Γαλλίας (1602 – 1644)
Ελισάβετ Φορνέζε (1692 – 1766).
Στην Ουγγαρία και Πολωνία
Ελισάβετ της Πολωνίας (1300 – 1380)
Ελισάβετ της Βοσνίας (1339-1387).
Στη Ρουμανία
Ελισάβετ (1843 – 1916). Ήταν κόρη του πρίγκιπα Κάρολου Βιδ, γνωστή με το ψευδώνυμο Κάρμεν-Σύλβα. Σπούδασε στο Παρίσι φιλολογία, καθώς επίσης διάφορες κλασικές και νεότερες γλώσσες. Έγραψε θεατρικά έργα, ποιήματα, διηγήματα, πραγματείες. Από τα σπουδαιότερα έργα της είναι: “Σαπφώ”, “Χάμμερστάιν”, “Σκέψεις μιας βασίλισσας”. Για το τελευταίο αυτό, πήρε το βραβείο Μπόττα της Γαλλικής Ακαδημίας.
Στη Ρωσία
Ελισάβετ Πέτροβνα (1709 – 1761). Αυτοκράτειρα της Ρωσίας. Ήταν κόρη του Μ. Πέτρου και της Αικατερίνης Α’. Η περίοδος της βασιλείας της, χαρακτηρίζεται, στον εξωτερικό τομέα, από την αντίδραση κατά των Γερμανών και από την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Γαλλία. Στον εσωτερικό τομέα έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις. Επανήλθε η Γερουσία και τα συμβούλια, καταργήθηκαν τα τελωνεία του εσωτερικού, αναπτύχθηκε η βιομηχανία, το εμπόριο και ιδρύθηκαν πολλές γεωργικές τράπεζες. Επίσης, η Ελισάβετ κατάργησε τη θανατική ποινή. Ίδρυσε ακόμη στη Μόσχα θεολογική Ακαδημία, πανεπιστήμιο, Ακαδημία Καλών Τεχνών, καθώς επίσης και το Ρωσικό Εθνικό θέατρο.
Ήταν έξυπνη και καλλιεργημένη, είχε ανθρωπιστικά αισθήματα και γι’ αυτό ονομάστηκε Ευσπλαχνική.
Ελισάβετ Β’ ή πριγκίπισσα Ταρακάνοβα (1750- 1755).
Ελισάβετ (1779 – 1826).
Με το όνομα Ελισάβετ υπάρχουν και άγιες, όπως η μητέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή συγγενής της Παναγίας. Η Ουγγαρέζα πριγκίπισσα (13ος αιώνας) αγία της Δυτικής Εκκλησίας, που η μνήμη της γιορτάζεται στις 19 Νοεμβρίου, ανέπτυξε σπουδαία φιλανθρωπική δράση.
Το όνομα Ελισάβετ είναι εβραϊκής προέλευσης και σημαίνει εκείνη που έχει θεία λατρεία