Opel Zafira 4×4, σε αναγκάζει να την αγαπήσεις

Opel Zafira 4x4, σε αναγκάζει να την αγαπήσεις

Η τετρακίνητη έκδοση του Zafira ήρθε σε μία εποχή που τα μικρομεσαία πολυχρηστικά οχήματα αφουγκράζονται την αγορά και καταθέτουν νέες πρωτότυπες προτάσεις αυτοκίνησης. Η νέα τάση σ’ αυτή τη κατηγορία αναζητά την πρακτικότητα της τετρακίνησης και κατ’ επέκταση την πρόσβαση σε δυσπρόσιτα μονοπάτια με όλη την παρέα ή την οικογένεια. Διότι ο συνδυασμός χώρων, πολυμορφικότητας του εσωτερικού και τετρακίνησης είναι αξιωματικά πρακτικός για όσους εκμεταλλεύονται το weekend εκτός πόλης με φίλους.

Βεβαίως για μία ακόμα φορά το Renault Scenic πρόλαβε τις εξελίξεις τοποθετώντας στην παραγωγή την τετρακίνητη έκδοση RX4. Η Opel ακολούθησε και πάντως σε πειραματικό επίπεδο -τουλάχιστον προς το παρόν- με το Zafira Snowtrekker, ένα όχημα πολλαπλών χρήσεων. Αντίθετα με το κοινό Zafira το Snowtrekker εκτός της τετρακίνησης προτείνει και μία σειρά βελτιώσεων αισθητικού κυρίως χαρακτήρα που δίνουν μία διαφορετική εικόνα στη γνώριμη ταυτότητα του Zafira

Πίνακας περιεχομένων

Macho look

Σχεδιαστικές αλλαγές έχουμε στο εμπρόσθιο τμήμα με την ύπαρξη ανασχεδιασμένη μάσκας, φωτιστικών σωμάτων και προφυλακτήρα που επιμηκύνθηκε προς τα κάτω φιλοξενώντας έναν μεγάλο αεραγωγό και τους προβολείς ομίχλης. Στο πλάι τα φτερά απέκτησαν φρύδια και η βάση των θυρών, μαρσπιέ. Παράλληλα οι τροχοί μεγάλωσαν σε διαστάσεις (18 ίντσες) και εφοδιάστηκαν με ελαστικά χαμηλού προφίλ 245/40. Μικρές αλλαγές έχουμε στο πίσω μέρος που επικεντρώνονται στα φωτιστικά σώματα και τον προφυλακτήρα.

Ωστόσο το χαρακτηριστικότερο σημείο του μοντέλου είναι η οροφή του η οποία σε όλη της την έκταση απαρνείται το χάλυβα για χάρη ενός θερμομονωτικού κρυστάλλου ασφαλείας. Αυτή η πρακτική εξασφαλίζει φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό και εξοστρακίζει όποια κλειστοφοβικά συναισθήματα μπορεί να προκύψουν στους έξι επιβάτες του Zafira Snowtrekker. Στην γυάλινη οροφή έχουν τοποθετηθεί και θήκες με αποθηκευτικούς χώρους για μεγαλύτερη πρακτικότητα.

Στο εσωτερικό όλα είναι νέα εκτός από το σύστημα Flex-7 (για την περίπτωση γίνεται Flex-6) της Opel που για το Zafira εξασφαλίζει έξι καθίσματα σε τρεις σειρές. Βλέπετε ο άξονας μετάδοσης της κίνησης απαίτησε χώρο από το εσωτερικό και οι επτά θέσεις του Zafira έγιναν έξι στο Snowtrekker με την αφαίρεση του μεσαίου καθίσματος στην δεύτερη σειρά. Κατά τα λοιπά, το ταμπλό και η κεντρική κονσόλα θαρρείς ότι ξεπήδησε από κάποιο σχεδιαστικό στούνιο που επιμελείται την αισθητική οχημάτων για ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Μέταλλο και πλαστικό ταυτίζονται σε ένα σύνολο ιδιαίτερα προωθημένο για τις τάσεις των καιρών. Βεβαίως η Opel μπόρεσε στο Zafira Snowtrekker να σχεδιάσει χωρίς περιορισμούς αφού το μοντέλο είναι πειραματικό με στόχο κυρίως να δεχθεί τις αντιδράσεις του κοινού.

Προηγμένες επεκτάσεις

Κάτω από το καπό βρίσκεται ο νέος κινητήρας της σειράς Ecotec στα 2,2 λίτρα που είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο. Η απόδοση του προσδιορίζεται στους 147 ίππους ενώ στον τομέα της οικονομίας και σ’ αυτόν που αφορά τους εκπεμπόμενους ρύπους τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Ο νέος κινητήρας διαθέτει ανασχεδιασμένους αυλούς εισαγωγής ενώ ο ψεκασμός καυσίμου γίνεται άμεσα μέσα στον κύλινδρο.

Η μετάδοση της κίνησης πραγματοποιείται μέσω κεντρικού διαφορικού ενώ ή ύπαρξη πίσω άξονα μετάδοσης κίνησης στους τροχούς κατήργησε την ανάρτηση του κοινού Zafira βρίσκοντας καινούρια διάταξη με τέσσερις βραχίονες σε κάθε τροχό που δεν επηρεάζει το χώρο του συστήματος Flex-7. Παράλληλα έχουν τοποθετηθεί ενισχυμένες αντιστρεπτικές ράβδοι και η ρύθμιση των ελατηρίων – αμορτισέρ έχει αλλάξει.

Μαζί με το σύστημα τετρακίνησης το Zafira Snowtrekker διαθέτει ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα ευστάθειας (ESP) και βεβαίως το γνωστό σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών κατά την πέδηση (ABS) που έχει επικουρικό ρόλο όταν κάποιος τροχός χάσει την πρόσφυση του ή ολισθήσει αλόγιστα. Τότε το σύστημα ABS ενεργοποιείται μόνο γι’ αυτόν το τροχό επαναφέροντας τον στην… τάξη.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς της εταιρείας οι παρεμβάσεις στο Zafira Snowtrekker αύξησαν την απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος κατά 3 εκατοστά. Αυτό όμως δεν του δίνει το δικαίωμα να ονειρεύεται την απρόσκοπτη πρόσβαση σε εδάφη με έντονες ανωμαλίες λόγω του μεγάλου εμπρόσθιου προφυλακτήρα και των πλαινών μαρσπιέ.

Άλλωστε και οι εμπνευστές του προγράμματος Snowtrekker δεν είχαν στο μυαλό τους τέτοια χρήση όταν σχεδίαζαν το μοντέλο. Το Snowtrekker όπως δηλώνει και η ονομασία του φλερτάρει περισσότερο τις χιονισμένες βουνοπλαγιές των ορεινών συστοιχιών της Ευρώπης αλλά πάντα σε πατημένα μονοπάτια. Για άλλες χρήσεις μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε ένα αμιγώς τετρακίνητο όχημα αναψυχής.