ΑρχικήΟχήματαJaguar S-type: Πόσο μου την αφήνετε;

Jaguar S-type: Πόσο μου την αφήνετε;

Όλοι μας έχουμε όνειρα. Τα πιο «πεζά» από αυτά συχνά έχουν να κάνουν με αντικείμενα. Τα πιο προσφιλή αντικείμενα λοιπόν, δεν μπορούν, παρά να είναι τα αυτοκίνητα. Το όνομα Jaguar, έχει από μόνο του μια ιδιαίτερη δυναμική και σημειολογία στο χώρο του αυτοκινήτου. Ακόμη και η μικρότερη -εν αναμονή της X-type- S-type.

Δεν έχει τόσο σημασία αν μια Jaguar είναι τελικά σπορ ή οικογενειακό αυτοκίνητο, γιατί η κατηγορία στην οποία ανήκει, είναι αυτή των οχημάτων κύρους και εκεί ο δεύτερος την ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση. Αν επρόκειτο για κάποιο συμβατικό όχημα, θα χαρακτηρίζαμε την αισθητική της S-type αμφιλεγόμενη. Όμως τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν χωράνε εδώ. Επιβλητική. Αυτός ο χαρακτηρισμός της ταιριάζει σαφώς περισσότερο. Από τη μεγάλη μάσκα με τα ρετρό στοιχεία, έως τη διπλή απόληξη της εξάτμισης πίσω, χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των Jaguar εδώ και δεκαετίες.

Ο ορισμός της πολυτέλειας

Στο εσωτερικό της S-type κυριαρχούν το δέρμα και το ξύλο. Κλασική αισθητική, όμως το μοντέρνο δεν λείπει και εκφράζεται μέσω της τεχνολογίας αιχμής που χαρακτηρίζει αυτή τη Jaguar. Όλα όσα μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό της S-type.

Σε επίπεδο άνεσης, τα μπροστινά καθίσματα, ρυθμίζονται ηλεκτρικά, όπως συμβαίνει και με το τιμόνι. Ο αυτόματος κλιματισμός, δίνει τη δυνατότητα επιλογής θερμοκρασίας ξεχωριστά για οδηγό-συνοδηγό, ενώ διακρίνεται για την αμεσότητα της απόδοσής του. Τέλος, υπάρχει υπολογιστής ταξιδιού με ενδείξεις για τη μέση κατανάλωση, τη μέση ωριαία ταχύτητα και την επάρκεια καυσίμου. Προαιρετικά, η S-type μπορεί να εξοπλιστεί με σύστημα πλοήγησης και τηλέφωνο.

Από ασφάλεια πως πάμε; Πολύ καλά, αφού είναι γνωστό πως η σωματική ακεραιότητα κάθε V.I.P. πρέπει να προστατεύεται επαρκώς από ένα αυτοκίνητο. Αερόσακοι για όλους, ABS με ηλεκτρονικό κατανεμητή πίεσης και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης. Πως δουλεύουν όλα αυτά στην πράξη; Αυτό είναι κάτι που θα δούμε στη συνέχεια.

Ένα αγρίμι στην άσφαλτο

Το τζάγκουαρ ή ιαγουάρο αν προτιμάτε, τον συναντά κανείς στα δάση της Αμερικής αν και εδώ που τα λέμε η συνάντηση μαζί του, δεν είναι και ότι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά σε εμφάνιση θηλαστικά, ενώ είναι και εξαιρετικά ευκίνητο. Τα αυτοκίνητα που φέρουν το όνομά του, τα συναντά κανείς αποκλειστικά στην άσφαλτο και αν και σπάνια, παρ’ όλ’ αυτά, πιο εύκολα από το ομώνυμο σαρκοβόρο. Είναι και αυτά ταχύτατα, υστερούν όμως σημαντικά σε ευλυγισία, καθώς οι διαστάσεις τους είναι σχετικά αυξημένες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ειδικά για την S-type, η Jaguar κατασκεύασε τον πρώτο της εξακύλινδρο κινητήρα 3.000 κ.εκ. με απόδοση 240 ίππων. Ικανοποιητικότατη απόδοση, με οποιοδήποτε αντίστοιχο σύνολο κι αν το συγκρίνεις. Η λειτουργία του, είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι περιμέναμε. Εντάξει, το να έχει υψηλά αποθέματα ροπής ένας τόσο μεγάλος κινητήρας, είναι φυσιολογικό. Ο συγκεκριμένος όμως, καταφέρνει να κινεί το αμάξωμα των 1.645 κιλών με πραγματικά γρήγορους ρυθμούς και το πιο σημαντικό, με ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο θορύβου!

Ιδανικό για ταξίδια; Θα έλεγα ναι, αφού το μέγεθός της είναι τέτοιο, που την καθιστά αυτοκίνητο περισσότερο για γρήγορη και άνετη κάλυψη χιλιομέτρων, παρά για αναβάσεις σε στενούς ορεινούς δρόμους. Από την άλλη, είναι το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, που συνεργάζεται άψογα με τον κινητήρα, ενώ η ενεργοποίηση της επιλογής «sport», συνεπάγεται αλλαγές σχέσεων κοντά στην κόκκινη περιοχή του στροφόμετρου.

Με την S-type, έχεις τη δυνατότητα να κινηθείς πολύ γρήγορα και πάντοτε με την αίσθηση της απόλυτης ασφάλειας. Το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, δεν χρειάστηκε να επέμβει παρά μια φορά και ας προσπαθούσα για το αντίθετο… Εξάλλου, στο savoir vivre της οδήγησης ενός τέτοιου αυτοκινήτου, δεν υπάρχει χώρος για πλαγιολισθήσεις. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ μιας Jaguar και του οδηγού της, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα ευάλωτη σε τέτοιες συμπεριφορές.

Για την τρίτη ηλικία;

Χωρίς να το πολυσκεφτεί κανείς, η απάντηση θα ήταν ναι. Οι Jaguar είχαν, έχουν και θα έχουν τη φήμη πολυτελών, μεγάλων σε διαστάσεις αυτοκινήτων, που επιλέγονται από όσους ανήκουν στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, όχι για να οδηγούνται στο όριο όπως κάποια super cars, αλλά για να προσδίδουν κύρος στους κατόχους τους. Αν εξαιρέσει κανείς την XK8, σπάνια ο υποψήφιος ιδιοκτήτης μιας Jaguar θα ενδιαφερθεί για τις επιδόσεις της. Κι όμως, ακόμη και η μικρότερη S-type, έχει κορυφαίες επιδόσεις για τα δεδομένα της κατηγορίας που ανήκει.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης της ανάρτησης (CATS) ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης, είναι σαφές πως απευθύνεται σε ένα κοινό που δεν επέλεξε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο απλά για να μετακινείται. Αυτά βέβαια μικρή σημασία έχουν, καθώς ακόμη κι αν θεωρήσουμε πως η S-type απευθύνεται και σε νεότερους ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει πως οι τελευταίοι είναι και σε θέση να την αποκτήσουν.

Η στιγμή του αποχωρισμού

Αν δεν πρόκειται να γίνει δική σου, η επαφή με μια Jaguar είναι καλύτερο να μη διαρκεί πολύ, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να τη συνηθίσεις. Το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί σε αυτή την περίπτωση δηλαδή, είναι να έχεις μια σύντομη επαφή μαζί της, να νιώσεις την αίσθηση και να επιστρέψεις στα συμβατικά αυτοκίνητα προτού εθιστείς.

Αν σε κάποιον όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά, το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι πως τίποτα δεν είναι τυχαίο, πόσο μάλλον το όνομα ενός αυτοκινήτου και τα όσα το συνοδεύουν. Καλά, αν λες αυτά για την S-type, τότε αν οδηγήσεις την XKR τι θα πεις; Όταν συμβεί αυτό, τα ξαναλέμε.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166