Όπως στρώσεις… κυριολεκτικά θα κοιμηθείς

Όπως στρώσεις... κυριολεκτικά θα κοιμηθείς

Μία ακόμη από τις βασικές μας ανάγκες, ο ύπνος, παίρνει σειρά για να πληγεί από τους πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας και αρχίζει να τραυματίζεται από τα παράπλευρα χτυπήματα του άγχους και των ψυχολογικών πιέσεων που δέχεται ο καθένας από μας κατά τα διάρκεια της ημέρας. Και επειδή, αυτές οι «παρενοχλήσεις» δύσκολα εξουδετερώνονται, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κατοχυρώσετε τα βασικά. Με άλλα λόγια, να δημιουργήσετε τις αναγκαίες συνθήκες που θα σας διασφαλίσουν έναν απολαυστικό ύπνο ή -συνοπτικά- να εντοπίσετε το κατάλληλο για εσάς στρώμα.

Παρότι η τιμή είναι ένα από τα σημαντικά κριτήρια της επιλογής, καλό είναι να την ιεραρχήσετε κάτω από τα στοιχεία που μαρτυρούν την ποιότητα του στρώματος. Προσπαθήστε να δρομολογήσετε την επιλογή σας, λαμβάνοντας υπόψη σας την αντοχή, τα υλικά κατασκευής, τον ορθοπαιδικό σχεδιασμό και την ευκολία συντήρησής του. Ετσι, πρώτα από όλα ψάξτε τι κρύβεται μέσα σε κάθε υποψήφιο προς αγορά μοντέλο. Οι πληροφορίες που χρειάζεστε, πριν αρχίσετε να υποβάλλετε στους πωλητές ερωτήσεις, είναι οι εξής:

Κάθε στρώμα αποτελείται από: 1. το κύριο σώμα, 2. τις προστατευτικές στρώσεις και 3. την εξωτερική επένδυση. Το κύριο σώμα απαρτίζεται από υλικά που προσδίδουν ελαστικότητα, όπως τα ελατήρια, το λάτεξ, το στίλεξ, το βαμβάκι, οι ίνες κοκκοφοίνικα και γιούτας. Τα ελατήρια ενδέχεται να προστατεύονται με υφασμάτινες θήκες ή να είναι «γυμνά». Τα υλικά των προστατευτικών στρώσεων, όπως και των εξωτερικών επενδύσεων, πρέπει να επιτρέπουν τον επαρκή αερισμό των ελαστικών υλικών.

Αφού ολοκληρώσετε τις εξετάσεις… ανατομίας ενός στρώματος, οφείλετε να ελέγξετε τη σκληρότητά του. Μην παρασυρθείτε από όσους γνωστούς και φίλους ισχυρίζονται ότι τα σκληρά στρώματα είναι πάντα τα καλύτερα. Ο βαθμός σκληρότητας που χρειάζεστε είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση, δεδομένου ότι εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση και την ηλικία σας.
Κατάλληλο θεωρείται το στρώμα που προσαρμόζεται στις καμπύλες του σώματός σας και δεν βουλιάζει, ούτε παραμένει τεντωμένο, όταν ξαπλώνετε πάνω του.

Αν αποφασίσετε να κατευθυνθείτε στα ορθοπεδικά στρώματα, μην παραλείψετε να εφοδιαστείτε με το ενδεικνυόμενο τελάρο στήριξης. Συνήθως, αποτελείται από ειδικά επεξεργασμένες σανίδες, οι οποίες δεν σκεβρώνουν, ούτε μουχλιάζουν, και θεωρούνται αναγκαίες για την ελαχιστοποίηση της φθοράς του στρώματος. Αρκετά από αυτά τα τελάρα είναι εξοπλισμένα με μηχανισμούς ανάκλισης, η ρύθμιση των οποίων γίνεται είτε χειροκίνητα είτε με αυτοματισμούς.

Στο ερώτημα κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε το στρώμα σας, οι κατασκευαστές στρωμάτων σάς δίνουν δύο απαντήσεις: είτε στα επτά έως δέκα χρόνια χρήσης, ανάλογα με την εγγύηση, είτε όταν παρουσιάσει σημάδια σημαντικής και ανεπανόρθωτης φθοράς (π.χ. εξογκώματα ή βαθουλώματα, δυσάρεστες οσμές).

▪Ενα μονό ορθοπεδικό στρώμα, καλής ποιότητας, κοστίζει κατά μέσο όρο €600, ενώ τα στρώματα – κρεβάτια συχνά ξεπερνούν τα €1.800. Οι τιμές για τα ορθοπαιδικά τελάρα κυμαίνονται στα €190.

Προηγούμενο άρθροΤο 25% των Ελλήνων «ενηλικιώνεται» 30 ετών
Επόμενο άρθροΗ σημασία της τσάντας για τον γυναικείο πληθυσμό
Στέλιος Θεοδωρίδης
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος, αφού δεν κατόρθωσα να γίνω τρανός και σπουδαίος μέσα στην κοινωνία. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ