Όταν χτυπούν οι κεραυνοί. Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Όταν χτυπούν οι κεραυνοί. Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Πολλοί και πανάρχαιοι θρύλοι έχουν καταγραφεί γι’ αυτούς. Στην αρχαιότητα ήταν σύμβολα δύναμης και από τα ισχυρότερα όπλα του Δία. Ο πατέρας των θεών τους χρησιμοποιούσε για να συνετίσει τους ανθρώπους.

Επί αιώνες οι άνθρωποι θεωρούσαν τους κεραυνούς θεόσταλτα σημάδια. Στην τέχνη τους συναντάμε ως κακούς οιωνούς. Από την εποχή του Αισχύλου, στο ελληνικό θέατρο χρησιμοποιούσαν το κεραυνοσκοπείο, μηχανή με την οποία εκσφενδόνιζαν κεραυνούς. Ακόμα και σήμερα, που έχει πια ερμηνευτεί επιστημονικά αυτό το φυσικό φαινόμενο, η εμφάνισή τους στον κινηματογράφο σηματοδοτεί κάποια δραματική εξέλιξη στην πλοκή. Ίσως επειδή αρκετοί από τους θρύλους γύρω από τους κεραυνούς παραμένουν ακόμα ζωντανοί…

Πολύ σπάνια οι κεραυνοί πετυχαίνουν τους ανθρώπους

Τα παιδιά κουρνιάζουν στην αγκαλιά της μητέρας τους, οι στρατιώτες κρατούν το όπλο ανάποδα, οι βοσκοί κατεβάζουν τις γκλίτσες από τους ώμους. Γιατί όλοι φοβούνται; Οι κεραυνοί ταξιδεύουν μέχρι και 15 χιλιόμετρα μακριά από τα σύννεφα. Όταν πέφτουν στο Αιγαίο η λάμψη τους γίνεται ορατή μέχρι την Αθήνα.

Μία και μόνο κεραυνοβολή αρκεί για να μετατρέψει μια απλή βροχή σε καταιγίδα! Σπάνια όμως είναι θανατηφόροι, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι. Αυτό απέδειξε ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Σικάγο. Οι ειδικοί κατέρριψαν το μύθο περί θανάτων και αποκάλυψαν ότι το 90-97% των θυμάτων από κεραυνούς επιβιώνουν. Πού χρωστούν τη σωτηρία τους; Στο 70% των περιπτώσεων, στο φιλί της ζωής, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Δεν αποτεφρώνουν

Οι κεραυνοί χρησιμοποιούν ως λεωφόρο το κυκλοφορικό και το νευρικό σύστημα του ανθρώπου μέχρι να αποφορτιστούν στη γη. Μέσα σ’ αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα κατορθώνουν να αποσταθεροποιήσουν τη βιοηλεκτρική δραστηριότητα του οργανισμού, απαραίτητη για τη λειτουργία της καρδιάς, του αναπνευστικού και του νευρικού συστήματος του θύματος.

Προκαλούν καρδιακή και πνευμονική ανακοπή και, παρόλο που η καρδιά ξαναρχίζει να χτυπά, η αποκατάσταση της αναπνοής περιπλέκεται. Το θύμα κινδυνεύει να πεθάνει από ασφυξία αν δεν του παρασχεθούν αμέσως οι πρώτες βοήθειες.

Οι επιζώντες δε στιγματίζονται από εξωτερικά τραύματα ή εγκαύματα, αφού οι κεραυνοί δεν αποτεφρώνουν. Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι που θεωρούν θαυματουργό το «άγγιγμά» τους, γιατί τους βοηθά να ξαναβρούν την όραση ή την ακοή τους. Πρόκειται για περιπτώσεις υστερικής κώφωσης ή τύφλωσης, που μπορούν να θεραπεύσουν οι κεραυνοί λόγω της επίδρασης του ηλεκτρισμού.

Δεν επιλέγουν στόχους

Παρότι οι κεραυνοί δε σκορπίζουν το θάνατο στο πέρασμά τους, δεν πρέπει να τους υποτιμάμε. Ακόμα και ο μικρόσωμος Πίκατσου, το δημοφιλές Πόκεμον της παιδικής σειράς κινουμένων σχεδίων που έχει τη δύναμη του κεραυνού, είναι από τα πιο ισχυρά του είδους του.

Τι βλάβη όμως προξενεί το κεραυνοβόλημα στον άνθρωπο; Πλήττει κυρίως τον εγκέφαλο^ ειδικότερα το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει ποικίλες ακούσιες λειτουργίες του σώματος όπως η καρδιακή συχνότητα, η πέψη, ο σεξουαλικός ερεθισμός και ο ύπνος.

Ακόμα και μετά την πάροδο πολλών χρόνων τα θύματα υποφέρουν από ταχυκαρδίες, αστάθεια στην αρτηριακή πίεση, αϋπνία, κρίσεις πανικού, προβλήματα μνήμης και αυτοσυγκέντρωσης. Αυτό καταρρίπτει έναν ακόμα μύθο σύμφωνα με τον οποίο οι κεραυνοβολημένοι «τραβάνε» τους κεραυνούς.

Οι πιθανότητες το θύμα να είναι σε θέση να διηγηθεί την εμπειρία του μειώνονται μετά το χτύπημα. Εξάλλου μετά το πρώτο κεραυνοβόλημα ο καθένας θα έπαιρνε μέτρα προφύλαξης για να αποφύγει ένα δεύτερο…

Προηγούμενο άρθροΤο ολοκαύτωμα των κουνουπιών
Επόμενο άρθροΤα έξι μυστήρια της παραλίας
Στέλιος Θεοδωρίδης
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος, αφού δεν κατόρθωσα να γίνω τρανός και σπουδαίος μέσα στην κοινωνία. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Το Μοναδικό μου όπλο είναι το γράψιμο, και καμαρώνω που δεν υποκύπτω σε πειρασμούς ή απειλές. Προτιμώ να πεθάνω άφραγκος, παρά να ζω χορτάτος και με λερωμένη συνείδηση.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ