ΑρχικήΕιδήσειςΤα έξι μυστήρια της παραλίας

Τα έξι μυστήρια της παραλίας

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι αμμόλοφοι έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος, γιατί οι καρχαρίες μεταναστεύουν και γιατί οι πέτρες κάνουν γκελ στο νερό; Το Texnologia.Net δίνει την απάντηση στα περίεργα της παραλίας!

Φυσικοί νόμοι που μοιάζουν με γρίφο, μυστηριώδεις θάνατοι, αόρατοι πληθυσμοί. Οι παραλίες και οι θάλασσες κρύβουν πολλά Χ-files.

Είναι καλό να παίζεις στην άμμο

Αν κατασκευάσουμε στην άμμο δύο βουναλάκια, το ένα με χωνί και το άλλο με κόσκινο, θα διαπιστώσουμε ότι δε σημειώνονται αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ τους. Στις πλαγιές των κώνων η άμμος κυλάει διαρκώς και πέφτει σαν χιονοστιβάδα όταν η ποσότητά της ξεπεράσει ένα ορισμένο όριο.

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι οι δύο λοφίσκοι δεν είναι ίδιοι. Η άμμος που πέφτει από το χωνί, λόγω των ιδιαίτερων υλικών της που αποτελούνται από κόκκους, συμπιέζεται και μεταδίδει την πίεση προς τα έξω, όπως οι αψίδες των μεσαιωνικών ναών μεταφέρουν το βάρος τους στους τοίχους. Η άμμος που πέφτει από το κόσκινο ασκεί πιο ομοιόμορφη πίεση.

Ένα αμύγδαλο… δολοφόνος κατά συρροή

Οι θάνατοι ορισμένων σέρφερ στην Αυστραλία παραμένουν ανεξιχνίαστοι. Αφού απορρίφθηκαν οι υποθέσεις για καρδιακό επεισόδιο, πνευμονική εμβολή και πνιγμό, η έρευνα στράφηκε προς μια μέδουσα που φέρει ομπρέλα. Η Carukia barnesi δεν είναι μεγαλύτερη από ένα αμύγδαλο, όμως οι δηλητηριώδεις κεραίες της σκοτώνουν ακόμα και ελέφαντα. Η απειλή της μικροσκοπικής δολοφόνου εξαπλώνεται ανησυχητικά, καθώς βρίσκει το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί στα θερμά και μολυσμένα από λιπάσματα νερά των ωκεανών.

Μαλλιά κουβάρια η ακτή

Το μυστήριο των πράσινων θυσάνων που εμφανίζονται στις παραλίες αποκαλύφθηκε. Οι βιολόγοι Άρθουρ Μάθιεσον και Φρέντερικ Σορτ, από το Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι αποτελούνται από το Chaetomorpha picquotiana, φύκι με μακριές ίνες που αναπτύσσεται σε μολυσμένα νερά. Αυτές σπάνε και παρασύρονται στο βυθό, όπου αναμειγνύονται με το κριλ, ένα είδος ζωοπλαγκτόν, με κοχύλια και άμμο. Έτσι δημιουργούνται τα πράσινα κουβάρια που συναντάμε στις ακτές.

Σημεία και τέρατα στην ακτή

Βιολόγοι και άλλοι ερευνητές μελέτησαν τρία εκατομμύρια είδη μικροσκοπικών πλασμάτων που ζουν στις παραλίες και στις θάλασσες. Ανακάλυψαν ότι όλα αυτά αποτελούν τη “μειοπανίδα”. Κάποια μοιάζουν με σκουλήκια ή μικρές γαρίδες, ενώ κάποια άλλα είναι αληθινά τέρατα μικροσκοπικών διαστάσεων. Ωστόσο η επιβίωσή τους είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της τροφικής αλυσίδας.

Γκελ στο νερό

Για να καταρρίψει το ρεκόρ αναπηδήσεων μιας πέτρας στο νερό -38 στο σύνολό τους- ο Γάλλος φυσικός Λιντερίκ Μποκιέ, από το Πανεπιστήμιο της Λιόν, κατασκεύασε έναν ειδικό καταπέλτη. Όσο απλό είναι το αγαπημένο παιχνίδι παιδιών και ενηλίκων τόσο πολύπλοκη είναι η εξίσωση που περιγράφει την τέλεια ρίψη. Περιλαμβάνει μεταβλητές όπως η μάζα και ο όγκος της πέτρας και εξαρτάται από την περιστροφή, τη ροπή αδράνειας, τη γωνία πρόσπτωσης και την ταχύτητα.

Το ταξίδι του λευκού καρχαρία

Τα μαθηματικά δε βοήθησαν το βιολόγο Πίτερ Πάιλ να λύσει το μυστήριο της μετανάστευσης του λευκού καρχαρία από την Καλιφόρνια στη Χαβάη. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν πρόκειται για προσαρμοστική στρατηγική με σκοπό τη διαιώνιση του είδους και τη γέννηση απογόνων σε ευνοϊκό περιβάλλον. Το “μαιευτήριο” των θαλάσσιων αρπακτικών εντοπίστηκε και βρίσκεται στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Δεν πρόκειται για ταξίδι αναζήτησης τροφής. Η συμπεριφορά των καρχαριών-ταξιδευτών παραμένει αίνιγμα. Αυτό σημαίνει ότι οι μιμητές των Μόλντερ και Σκάλι, πρωταγωνιστών των X-Files, έχουν όλο το χρόνο να ασχοληθούν μ’ αυτό το γρίφο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166