Όταν ζεις νέος έντονες καταστάσεις βαριέσαι σύντομα

Όταν ζεις νέος έντονες καταστάσεις βαριέσαι σύντομα

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του 37χρονου Βασίλη. Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικής, ο Βασίλης έπαθε τέτοια κατάθλιψη με την ιδέα ότι έφτασε στο τελευταίο σκαλοπάτι της ιεραρχίας, που υπέβαλε την παραίτησή του για να καταταχθεί στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Ήθελα να κάνω κάτι, οτιδήποτε για να σταματήσω να αισθάνομαι ότι σαπίζω» λέει χαρακτηριστικά. «Ξόδεψα τόσα χρόνια προσπαθώντας να ανέβω. Τώρα το μόνο που θέλω είναι να νιώσω την αδρεναλίνη να ρέει ξανά. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το πετύχεις από το να γυρνάς την πλάτη σου σε έναν μισθό της τάξεως των €80.000 ετησίως».

Όσο για την Κέλλυ, αποφάσισε να αποχωρήσει από την καλοπληρωμένη δουλειά της σε μεγάλη διαφημιστική λίγο πριν κλείσει τα 35. «Δεν είναι μόνο ότι γνώρισα τον Αντώνη με τον οποίο βάλαμε μπροστά για οικογένεια – κάτι το οποίο θα είναι αδύνατο να συνδυάσω με όλα αυτά τα ταξίδια και τα καθημερινά 12ώρα που, εκτός από τα αστρονομικά bonus, πάνε επίσης πακέτο με τη θέση.

Μπορεί από μικρή το όνειρο μου να ήταν να γίνω μεγαλοστέλεχος με power ταγιεράκια, ψηλοτάκουνες γόβες και design χαρτοφύλακες, αλλά εδώ και καιρό είχα πάψει να βρίσκω ευχαρίστηση σε τέτοια πράγματα. Και το χειρότερο είναι πως αυτό που με γέμιζε για τόσα χρόνια –η δουλειά μου, η καριέρα μου– είχε πάψει να έχει νόημα για μένα. Από τότε που έγινα διευθύντρια του τμήματος, ένιωθα πως λειτουργώ στον αυτόματο πιλότο. Τίποτα δεν με ενθουσίαζε. Όλα μου φαινόντουσαν μια από τα ίδια και εγώ δεν είχα όρεξη για τίποτα».

Και μια άλλη φίλη, στα 34 της, αποφάσισε να παρατήσει τον αφοσιωμένο άνδρα που παντρεύτηκε στα 28, με τόσες ελπίδες για ένα μέλλον στρωμένο με ροδοπέταλα. «Δεν φταίει αυτός» επιμένει. «Είναι που κάθε βράδυ καθόμουν δίπλα του μπροστά στην τηλεόραση και ένιωθα πως ασφυκτιώ. Πνιγόμουν κυριολεκτικά.

Αν και αυτός ήθελε πολύ, το βιολογικό μου ρολόι βρισκόταν ακόμα εν βαθεία υπνώσει, οπότε συνέχιζα να βγάζω σπυράκια με το ενδεχόμενο των παιδιών. Όταν πρωτοπαντρεύτηκα πίστεψα ότι δεν θα με πολυενοχλήσει το ότι δεν θα ξαναζήσω τη συγκίνηση ενός πρώτου φιλιού. Μετά από έξι χρόνια η επιθυμία να βγω έξω, να φλερτάρω με τον κάθε ωραίο άγνωστο, να ξαναζήσω το παραμύθι, να ερωτευτώ και πάλι, έστω και για μια νύχτα, με έκαιγε όσο δεν πάει».

Σημείο καμπής

Αν είσαι κοντά σε αυτήν την ηλικία, το πιθανότερο είναι πως θα καταλαβαίνεις και εσύ, από τον εαυτό σου ή και από τους φίλους σου, πως τα τριάντα και κάτι έχουν εξελιχθεί σε κομβικό σημείο τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

Μια πρόσφατη βρετανική ερευνά μάλιστα καταδεικνύει πως η κρίση της μέσης ηλικίας (πρώιμη και μη) είναι ο δεύτερος περισσότερο συνηθισμένος λόγος που οι πελάτες παραθέτουν στους δικηγόρους διαζυγίων ως αιτία κατάρρευσης του γάμου τους. Αντίστοιχα, τα περιστατικά καταξιωμένων επαγγελματιών που απευθύνονται σε ψυχολόγους και ψυχίατρους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη βαρεμάρα και το αίσθημα ματαιότητας που τους κυριεύει, βρίσκονται σε διαρκή αύξηση.