ΑρχικήΑπόψειςΠαιδιά του σωλήνα

Παιδιά του σωλήνα

Επιθυμία κάθε ζευγαριού που ενώνει τη ζωή του με τα δεσμά του γάμου είναι η απόκτηση ενός παιδιού. Άλλωστε και η εκκλησία ευλογεί και εύχεται στο ζευγάρι την απόκτηση «καρπού κοιλίας».

Αυτό το θαύμα της ζωής κάποια ζευγάρια το στερούνται. Είναι τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα γονιμότητας. Μετά από αρκετές άκαρπες προσπάθειες συνειδητοποιούν ότι ο απόγονος δεν λέει να έρθει… και αρχίζει η αγωνία και η ταλαιπωρία για την απόκτηση του.

Παλιά άνθρωποι που δεν είχαν την ανάλογη παιδεία και ευαισθησία στιγμάτιζαν τη γυναίκα και τη γέμιζαν ενοχές. Θεωρούσαν πως αυτή είναι η υπαίτια καθότι η γυναίκα τίκτει. Την έλουζαν με χαρακτηρισμούς όπως «στέρφα» κ.τ.λ. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε πως δεν έχουν το πρόβλημα μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άντρες εξίσου. Τα αίτια πολλά.

Κάποιοι λόγω καριέρας αργούν να δημιουργήσουν οικογένεια με αποτέλεσμα όταν το αποφασίσουν να ‘ναι πλέον αργά. Η φύση έχει τους δικούς της νόμους. Η γονιμότητα περιορίζεται καθώς αυξάνεται η ηλικία. Όμως εδώ έρχεται η επιστήμη που βάζει το χέρι της και ανατρέπει τους νόμους της φύσης και κάνει το πολυπόθητο όνειρο των ζευγαριών πραγματικότητα. Γυναίκες των 40-50 που βιολογικά θα ‘πρεπε να έχουν εγγόνια περιμένουν τον ερχομό του πρώτου τους παιδιού. Μεγάλος θρίαμβος της ιατρικής η οποία έχει δώσει λύση σε πολλά άτεκνα ζευγάρια και μάλιστα με δίδυμες και τρίδυμες κυήσεις.

Σήμερα έχουν γεννηθεί μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση περισσότερα από 1.500.000 παιδιά παγκοσμίως ή με το γενετικό υλικό του ζευγαριού ή αν λείπει το γενετικό υλικό από τις τράπεζες σπέρματος ή από γυναίκες δότριες ωαρίων.

Νόμος της ιατρικής να μη μαθευτεί επ’ ουδενί ο δότης ή η δότρια. Αυτό το νόμο εκμεταλλεύονται κάποιοι επιτήδειοι «τσαρλατάνοι» όπως μία είδηση που διέρρευσε προ ημερών. Διακεκριμένος γιατρός της εξωσωματικής κατηγορείται για διακίνηση ωαρίων η προέλευση των οποίων ήταν από αλλοδαπές που ανήκαν σε κυκλώματα πορνείας. Πανικός στις μέλλουσες μητέρες για τα αμφιβόλου ποιότητας ωάρια. Και τι δεν γίνετε στο βωμό του βρώμικου κέρδους. Εκμεταλλεύονται την αγωνία και τη λαχτάρα των άτεκνων ζευγαριών που το μόνο που ζητούν είναι να κρατήσουν στην αγκαλιά τους αυτό που τόσο επιθυμούν. Εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε κάποιον που έχει δώσει τον «όρκο του Ιπποκράτη» να υπηρετεί τον άνθρωπο και να απαλύνει τον πόνο του.

Στους γιατρούς καταθέτουμε τις ελπίδες μας, είναι οι επί γης «θεοί» για τον κάθε πάσχοντα. Η Ιατρική είναι λειτούργημα και θα ‘πρεπε να ίσταται υπεράνω συμφερόντων και όμως όπως παντού έτσι και σ’ αυτό τον κλάδο υπάρχουν σωστοί και απατεώνες. Θα ‘πρεπε ο γιατρός να μην βλέπει τον άνθρωπο σαν πειραματόζωο ούτε σαν «πορτοφόλι», να κερδίζει την εμπιστοσύνη του, να σκύβει με σεβασμό στο πρόβλημά του. Ο αγώνας για την απόκτηση ενός παιδιού είναι ιερός. 2000 ζευγάρια στην Ελλάδα ανήκουν στην κατηγορία υπογονιμότητας. Ταλαιπωρούνται τα ζευγάρια και ψυχικά και σωματικά όμως ας μη χάνουν το κουράγιο τους για να βιώσουν το θαύμα της γονιμότητας και να γίνουν γονείς.

Ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ελπίδες υπάρχουν παιδιά εγκαταλελειμμένα που μεγαλώνουν σε ορφανοτροφεία. Αν και το θέμα της υιοθεσίας είναι περίπλοκο ας το κυνηγήσουν.

Κάποτε σε ένα βιβλίο της Οριάνας Φαλάτσι «Ένα παιδί που δε γεννήθηκε ποτέ» διάβασα κάτι που με συγκλόνισε «Μάνα δεν είναι αυτή που γεννά ένα παιδί αλλά εκείνη που το μεγαλώνει». Εδώ είναι όλο το μεγαλείο ενός ανθρώπου. Ν’ αγαπάει όλα τα παιδιά του κόσμου ακόμη κι αν δεν αξιώθηκε ν’ αποκτήσει δικά του.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166