Παραιτήσου σαν άντρας από τη θέση εργασίας σου

Παραιτήσου σαν άντρας από τη θέση εργασίας σου

Υπάρχουν πιο ενδεδειγμένοι τρόποι παραίτησης από μια ξερή επιστολή. Το ζητούμενο είναι να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν, αφήνοντας ανοιχτές πόρτες και χαράσσοντας νέους δρόμους στην καριέρα μας. Το Texnologia.Net δείχνει το πως.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αφήσετε μια δουλειά και ευτυχώς πολλοί τρόποι. Ο τρόπος που φεύγει κανείς από μια εταιρεία είναι εξίσου σημαντικός με τον λόγο. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν έχετε αποφασίσει ότι δεν πάει άλλο, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένες γενικά αποδεκτές αρχές. Στα επαγγελματικά μας δεν χωράνε ούτε ντροπές, ούτε συναισθήματα εκδίκησης, ούτε και τάσεις αποφυγής καταστάσεων. Δεν υπάρχει χειρότερη εικόνα από κάποιον που “φεύγει νύχτα”.

Εξαντλήστε όλα τα περιθώρια

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν αρκετά καλό λόγο για να παραιτηθείτε από τη θέση σας. Η διαφωνία με τη διοίκηση ή με έναν συνάδελφο, οι δυσκολίες συνεργασίας μπορεί να μην είναι καν λόγος για να φύγετε από εκεί που είστε. Η δουλειά μοιάζει με μία σχέση από πολλές απόψεις. Και, προς το παρόν στην κοινωνία μας, ξέρουμε ότι το ποσοστό των διαζυγίων έχει φτάσει σε τρελά επίπεδα. Οι άνθρωποι πια δεν έχουν την υπομονή ή έναν αρκετά ισχυρό χαρακτήρα για να συνεργαστούν και να πάρουν μια σωστή απόφαση.

Ωστόσο, όλα μπορούν να βελτιωθούν και μια παραίτηση είναι εύλογη μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια. Σκεφτείτε το αυτό, όταν θα αισθανθείτε ότι η μόνη σας επιλογή είναι να παραιτηθείτε. Πως μπορείτε να είστε τόσο σίγουροι ότι η επόμενη δουλειά θα είναι τόσο εύκολη και χωρίς προβλήματα; Δεν μπορείτε! Επομένως, κάντε μια προσπάθεια προτού διαψευσθούν οι προσδοκίες σας με το πιο τρομακτικό τρόπο. Φυσικά, το δίδαγμα εδώ είναι να μην παραιτηθείτε μέσα από την παρόρμηση μιας στιγμής.

Παραιτηθείτε προσωπικά

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν παραιτηθεί με fax ή e-mail, όσο παράξενο και αν φαίνεται. Αυτοί τώρα αποτελούν τα παραδείγματα μου για το τι συμβαίνει όταν δεν αφήνεις τη δουλειά σου με επιδεξιότητα. Γι’ αυτό, κλείστε ένα ραντεβού με τη διοίκηση και παραιτηθείτε προσωπικά. Μην ανακοινώνετε την πρόθεσή σας να εγκαταλείψετε τη θέση σας με κανέναν άλλο τρόπο.

Η προσωπική επαφή μέσω μιας συνάντησης που θα γίνει πρόσωπο με πρόσωπο είναι περισσότερο αποτελεσματική και πειστική. Όποτε είναι δυνατόν, κάντε το με κομψότητα και όχι με την τεμπέλικη, σύντομη μέθοδο. Επιπλέον, υποστηρίξτε την συνάντηση με μια επαγγελματική επιστολή παραίτησης, για να κάνετε την περίσταση πιο επίσημη και για να υπάρχει το γεγονός καταγεγραμμένο στα αρχεία της εταιρίας.

Δυο βδομάδες προθεσμία

Μην παραιτηθείτε μια μέρα πριν παρουσιαστείτε στην νέα σας εταιρία, γραφτείτε στο μεταπτυχιακό σας ή φύγετε για το γύρω του κόσμου. Το σωστό είναι να τους δώσετε δυο βδομάδες προθεσμία. Εμείνετε σε αυτά τα παγκόσμια αναγνωρισμένα επαγγελματικά standards, άσχετα με το πόσο ανεπίσημη είναι η πολιτική της εταιρίας και με το πόσο εμφανές είναι σε όλους ότι θα φύγετε. Σε τι μπορεί να σας βλάψει; Αν θέλετε να φύγετε πριν περάσουν οι δύο βδομάδες, μπορείτε, και πρέπει, να το θέσετε σαν θέμα όταν θα συναντηθείτε με την διοίκηση.

Κλείστε τις δουλειές σας

Κάντε όσα περισσότερα μπορείτε τις τελευταίες μέρες που θα είστε στην εταιρία για να δημιουργήσετε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για τον επόμενο που θα μεταβεί στο τμήμα σας. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκπαιδεύσετε τον αντικαταστάτη σας ή να επισπεύσετε την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου ή καθήκοντος, τότε μην το καθυστερείτε και μην σκέφτεστε ότι δεν έχει πλέον καμία σημασία. Γιατί, πολύ απλά, ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί στην πορεία καθώς ανέρχεστε επαγγελματικά.

Υπάρχει ένα παλιό ηθικό δίδαγμα ότι συναντάμε κατ’ εξακολούθηση γνωστά πρόσωπα, καθώς αναρριχούμαστε σε αυτήν την παροιμιώδη επιχειρησιακή σκάλα. Επομένως, κάντε ό,τι καλύτερο προκειμένου να διευκολυνθεί αυτός που θα πάρει τη θέση σας.

Παίξτε το υπεράνω

Συνεπώς, με κανέναν τρόπο μην εξουδετερώσετε την εταιρία ή το τμήμα σας. Ανεξάρτητα από το πόσο εχθρικό είναι το τμήμα σας, η δολιοφθορά ή το σβήσιμο αρχείων και σημαντικών δεδομένων είναι μια βλακώδης κίνηση. Παίξτε το υπεράνω και φύγετε αφήνοντας τους δυσφημιστές και αυτούς που σας προκαλούσαν να σας κοιτάζουν με θαυμασμό. Επιπλέον, αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει εγκληματική ενέργεια.

Πάρτε τα προσωπικά σας είδη

Πάρτε οτιδήποτε έχει προσωπική αξία. Είτε τα αντικείμενα έχουν κάποια συναισθηματική αξία είτε μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν όπλα εναντίον σας. Δεν θα θέλατε ποτέ να αφήσετε σε κανέναν στην εταιρία ένα προσωπικό αναμνηστικό της παρουσίας σας από τη στιγμή που έχετε φύγει από εκεί.

Τακτοποιήστε το γραφείο σας

Για τους ίδιους λόγους, μην αφήσετε το γραφείο σας ακατάστατο για να το μαζέψει ο επόμενος. Αυτό δεν είναι μόνο πάρα πολύ άδικο και ασεβές αλλά αφήνει και μια πικρή γεύση στη διοίκηση και σε κάθε άλλον, του οποίου τη γνώμη θεωρείται σημαντική. Το θέμα πάλι είναι να φύγετε με καλή φήμη. Θέλετε να λείψετε σε όλους μέχρι και να λυπηθούν που παραιτηθήκατε, όχι να σας καταριούνται πίσω από την πλάτη σας επειδή ο πρώην εργασιακός σας χώρος είναι τώρα χώρος βιολογικού κινδύνου. Απλά χρησιμοποιείστε την κοινή λογική στο τέλος της ημέρας.

Οι περισσότερες εταιρίες κάνουν αντιπροσφορές όταν κάποιος υπάλληλος με ταλέντο αποφασίζει να παραιτηθεί. Και εδώ θέλει προσοχή! Ούτε καν να σκεφτείτε σοβαρά μια αντιπροσφορά εκτός και αν είναι πολύ πιο γενναιόδωρη από αυτή για τη νέα σας θέση. Γιατί παραμένει το θλιβερό γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι μετάνιωσαν που δέχτηκαν την αντιπροσφορά και κατέληξαν πάλι από την αρχή στην ίδια θέση: με μια επιστολή παραίτησης στα χέρια.

Μη γίνετε συκοφάντης

Τελευταία συμβουλή αλλά εξίσου σημαντική! Δεν μπορώ με λόγια να σας επισημάνω πόσο σημαντικό είναι να μην μιλάτε άσχημα για τον πρώην εργοδότη σας αφού παραιτηθείτε. Ο κόσμος είναι μικρός και στους ανθρώπους αρέσει να κουτσομπολεύουν. Επομένως, να μην εμπιστεύεστε σε κανέναν σημαντικές ή αρνητικές πληροφορίες για την παλιά σας δουλειά. Άσεμνα χείλη βυθίζουν καράβια στον κόσμο των επιχειρήσεων, επομένως, όπως πάντα, να είστε ευγενικοί και επαγγελματίες. Αφήστε τους άλλους να μιλάνε ενώ εσείς χαλαρώνετε, παρατηρήστε τη συζήτηση και απλά κάντε τη δουλειά σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας