ΑρχικήΔιαδίκτυοΠαραμονεύουν στο email σας!

Παραμονεύουν στο email σας!

Ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να βλάψουν την τσέπη, τον υπολογιστή ή απλά …τα νεύρα σας!

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι ένα κυβερνό- «προνόμιο», ένας γρήγορος, οικονομικός και πρακτικός τρόπος επικοινωνίας. Όμως δεν είναι λίγες οι φορές που γίνεται από εκνευριστικό έως επικίνδυνο!

Το πιο πιθανό είναι ότι έχετε δει έστω μια από τις παρακάτω φράσεις σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λάβατε πρόσφατα –αν δεν βλέπετε μια από αυτές κάθε μέρα.

«Αποκτήστε αυτό το πρόγραμμα και πλοηγηθείτε στο διαδίκτυο με μεγαλύτερη ταχύτητα», «Αμυνθείτε απέναντι στα ζημιογόνα προγράμματα που μεταφέρονται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο», «Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το λογαριασμό σας», «Αγαπητέ κύριε, είμαι πρώην πρόξενος μιας χώρας του εξωτερικού και χρειάζομαι τη βοήθειά σας για να μεταφέρω χρήματα στη χώρα για να μπορέσω να ζήσω».

Συνήθως τα μηνύματα αυτά φαίνονται ενδιαφέροντα, αλλά αν πάρετε τη ριψοκίνδυνη απόφαση να ακολουθήσετε τις συμβουλές που σας δίνουν εσείς ή (και) ο υπολογιστής σας πρέπει να είστε έτοιμοι να πληρώσετε το τίμημα.

Ένα μήνυμα με την πρώτη πρόταση στο θέμα του, θα σας δώσει κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση από την οποία θα ανακτήσετε ένα διόλου χρήσιμο πρόγραμμα, το οποίο πιθανότατα θα επιβραδύνει την απόδοση του υπολογιστή σας, θα καταγράφει τις κινήσεις σας στο διαδίκτυο, ενώ θα μπορούσε να σας προκαλέσει και σημαντικά κενά ασφαλείας ή να σας …προσφέρει απλόχερα ηλεκτρονικές διαφημίσεις.

Εγκαταστήστε το πρόγραμμα που σας προτείνει ένα μήνυμα με τίτλο τη δεύτερη φράση και θα καταλήξετε με μια ακόμα αποφώλια εφαρμογή. Θα μπορούσε να στέλνει ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του δικού σας υπολογιστή. Θα μπορούσε να καταγράψει τους κωδικούς πρόσβασής σας σε υπηρεσίες ή τις πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας. Ή απλά θα μπορούσε να παρακολουθεί τις κινήσεις σας στο διαδίκτυο.

Ένα μήνυμα με θέμα την τρίτη φράση είναι κλασικό παράδειγμα «ηλεκτρονικού μηνύματος απάτης» (phishing email). Μοιάζει με ένα καθ’ όλα νόμιμο μήνυμα από την τράπεζά σας, ή από την εταιρία που σας παρέχει την πιστωτική σας κάρτα, όμως ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος που σας παραθέτει οδηγεί σε ένα δικτυακό τόπο που έχει κατασκευαστεί από κάποιον που θέλει να σας εξαπατήσει. Σκοπός είναι, εισερχόμενοι στον ιστοχώρο να πληκτρολογήσετε τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας ή του τραπεζικού λογαριασμού, έτσι ώστε οι άνθρωποι πίσω από αυτή την ηλεκτρονική σελίδα να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις πληροφορίες που τους δίνετε άθελά σας.

Όσο για τα χρήματα που μεταφέρονται από τη μια χώρα στην άλλη; Υπάρχουν εκατομμύρια παραλλαγές αυτού που ονομάζεται «Νιγηριανή απάτη 419». Το μόνο που θέλουν από σας είναι πληροφορίες για τον τραπεζικό σας λογαριασμό και θα σας δώσουν το 10% των χρημάτων, έτσι; Όχι. Θα αδειάσουν το λογαριασμό σας, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις απαγωγής εκείνων που πήραν την απόφαση να συναντήσουν πρόσωπο με πρόσωπο τον ηλεκτρονικό τους «συνέταιρο». Μπορεί να ακούγεται ανόητο, ή παρατραβηγμένο, όμως τα θύματα αυτής της απάτης απασχολούν μεγάλο μέρος των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών.

Όχι άλλο spam!

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ησυχάσετε μια και καλή από αυτού του είδους τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο! Για τους περισσότερους όμως μια τέτοια λύση δεν είναι μόνο ανέφικτη, είναι και ανεπιθύμητη.

Το επόμενο «στάδιο» είναι να εφαρμόσετε πρακτικές που θα μειώσουν τον αριθμό των ανεπιθύμητων ή και επικίνδυνων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνετε.

Μια εύκολη λύση είναι να χρησιμοποιείτε δύο ηλεκτρονικές διευθύνσεις: μία για να επικοινωνείτε με γνωστούς, φίλους και συγγενείς και μια δεύτερη την οποία θα χρησιμοποιείτε για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιστοχώρους, για να γίνετε μέλη ηλεκτρονικών κοινοτήτων ή σε όποια άλλη περίπτωση ένα site που θεωρείτε «ύποπτο» σας το ζητήσει.

Το πιο πιθανό είναι ότι ο πρώτος λογαριασμός σας θα είναι αξιοσημείωτα πιο «καθαρός.

Πάντως, αν έχετε τον ίδιο λογαριασμό για χρόνια, ο πιο σίγουρος τρόπος για να σωθείτε από τον όγκο των ανεπιθύμητων μηνυμάτων που λαμβάνετε καθημερινά είναι να τον εγκαταλείψετε και να δημιουργήσετε ένα καινούργιο.

Σε δεύτερο στάδιο καλό θα ήταν να αποκτήσετε ένα σύστημα προστασίας από τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (anti-spam system). Αρκετοί ειδικοί στον τομέα της πληροφορικής προτείνουν το Cloudmark SafetyBar και το Qube –το οποίο λειτουργεί μόνο με το πρόγραμμα διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Outlook.

Ηλεκτρονικές απάτες

Πέρα όμως από τα ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα, υπάρχουν και εκείνα που στόχο έχουν την πρόσβαση στον τραπεζικό σας λογαριασμό ή την πιστωτική σας κάρτα.

Τα μηνύματα αυτά –που, όπως και τα spam στέλνονται σε εκατομμύρια ημερησίως- στο θέμα τους συνήθως έχουν μια πρόταση όπως «Υπάρχει ένα πρόβλημα με το λογαριασμό σας», ενώ χρησιμοποιούν μεγάλα ονόματα, όπως CitiBank, Visa, PayPal και άλλα.

Μπορεί να δημιουργείται η εντύπωση ότι πολύ δύσκολα κάποιος θα «την πατούσε» από ένα τέτοιο μήνυμα. Και όμως: σύμφωνα με την Επιτροπή Ενάντια στην Ηλεκτρονική Απάτη, 5% των ανθρώπων που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ανταποκρίνεται.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να συμπεριληφθείτε και εσείς σε αυτό το 5% είναι να ενημερωθείτε, να διαβάζετε προσεκτικά τα μηνύματα που αναφέρονται στα οικονομικά σας και να αποφεύγετε να δίνεται πληροφορίες για τον τραπεζικό σας λογαριασμό ή την πιστωτική σας κάρτα αν δεν εξακριβώσετε σε ποιο ηλεκτρονικό τόπο βρίσκεστε. Επίσης, όσο νόμιμο και αν δείχνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποφύγετε να κάνετε «κλικ» στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο που περιέχει. Κάντε «αντιγραφή- επικόλληση» σε ένα φυλλομετρητή μόνοι σας.

Αν θέλετε να καταφύγετε σε ειδικά προγράμματα που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίζετε τα ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να ακολουθήσετε τις υποδείξεις μας. Ανάμεσα στα προγράμματα σας προτείνουμε, είναι το Cloudmark’s SafetyBar.

«Μας παρακολουθούν!»

Αν δεν έχετε λογισμικό προστασίας από τα προγράμματα που παρακολουθούν τις κινήσεις σας στο διαδίκτυο (spyware) και περνάτε χρόνο συνδεμένοι με τον παγκόσμιο ιστό, το πιο πιθανό είναι ότι ο υπολογιστής σας ασφυκτιά από το πλήθος των spyware!

Η επικινδυνότητα αυτών των προγραμμάτων έχει διαβαθμίσεις: μπορεί απλά να καταγράφουν τις ηλεκτρονικές σας προτιμήσεις, μπορεί να αποθηκεύουν κωδικούς ή άλλες πληροφορίες που πληκτρολογείτε, μπορεί να σας «σερβίρουν» διαφημίσεις (pop-ups) ή ακόμα και να «ψαχουλεύουν» το σύστημά σας για προσωπικές πληροφορίες.

Η απόκτηση λογισμικού για την προστασίας σας από αυτού του είδους των προγραμμάτων θεωρείται απαραίτητη. Οι προτάσεις μας για τον τομέα αυτό είναι να χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε κάποιο λογισμικό προστασίας κατά των ιών όπως ένα Internet Security ή κάποιο antivirus από αξιόπιστες εταιρείες όπως για παράδειγμα η Kaspersky κ.λπ.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166