Αν σου αρέσει μανιωδώς η περιήγηση στο διαδίκτυο και ξοδεύεις απεριόριστες ώρες μπροστά στον επιτραπέζιο υπολογιστή, το smartphone, το tablet και το laptop για να επισκέπτεσαι τους αγαπημένους ιστότοπους, τότε μάλλον χρειάζεσαι μία ισχυρή προστασία από διάφορες εξωτερικές απειλές που καραδοκούν ανά πάσα στιγμή, όχι απλά για να σε επιτεθούν έτσι για να περάσει η ώρα, αλλά για να σου προκαλέσουν σοβαρή βλάβη με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και θα σας εξηγήσω στις παρακάτω ενότητες τι εννοώ.
Ο λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλη διαφθορά στο διαδίκτυο οφείλεται στο γεγονός πως διακινείται άπειρο χρήμα στη συγκεκριμένη βιομηχανία και κατά συνέπεια θα ήταν αδύνατο να λείπει ο υπόκοσμος και οι κυβερνοεγκληματίες (αγγλικά: hackers) από ετούτο το συρφετό, αφού και αυτοί με τη σειρά τους θέλουν να καρπωθούν ένα μεγάλο μέρος αυτών των κερδών με οποιοδήποτε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο διαθέτουν στην κατοχή τους, άλλωστε ως γνωστόν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Η πλειονότητα των χρηστών στο διαδίκτυο έχει μαύρα μεσάνυχτα σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν στον παγκόσμιο ιστό, ακόμη κι αν επισκέπτονται υποτιθέμενες ασφαλές διαδικτυακές τοποθεσίες, όπως το facebook, το Twitter, το Instagram και ούτω καθεξής. Μην ξεχνάτε πως ο επιτιθέμενος θέλει να στοχεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο μέσω των ιών που δημιουργεί, επομένως αυτές οι πλατφόρμες που διαθέτουν δισεκατομμύρια χρήστες είναι βούτυρο στο ψωμί τους και το κατάλληλο μέρος για να ψαρέψουν τα υποψήφια θύματά τους.
Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσω αναλυτικά την μαύρη αλήθεια πίσω από το Internet Security, επίσης ποιες παραφιλολογίες δεν ευσταθούν, και τι πρέπει να γνωρίζετε γενικά για όλα αυτά τα λογισμικά προστασίας.
Τα λογισμικά προστασίας καταναλώνουν αρκετούς πόρους στον υπολογιστή
Η αλήθεια είναι ό,τι οποιαδήποτε εφαρμογή, λογισμικό, πρόγραμμα τρέχει στην ηλεκτρονική συσκευή του χρήστη έχει την αρνητική ιδιότητα να καταναλώνει πόρους από την επεξεργαστική ισχύ και την μνήμη ram, φυσικά το ποσοστό δέσμευσης των πόρων μπορεί να διαφέρει και ορισμένες φορές μπορεί να φτάσει και το 90%.
Δηλαδή, δεν σας φταίει κανένας εάν στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας έχετε μόλις 2 GB μνήμη ram και είναι διπύρηνος, και παράλληλα τρέχετε το Internet Security, όπως και διάφορα άλλα λογισμικά, γιατί θα έχει ως αποτέλεσμα να σέρνεται ο υπολογιστής και μετά να στενοχωριέστε γιατί δεν απολαμβάνετε με ευχαρίστηση την πλοήγηση σας στο διαδίκτυο.
Παραδείγματος χάριν, για να λειτουργήσει μόνο το λειτουργικό σύστημα των Windows χρειάζεται τουλάχιστον 1 GB μνήμη ram, συν τις οποιοσδήποτε εφαρμογές ή διεργασίες τρέχουν στο παρασκήνιο, εν ολίγοις, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το Internet Security καταναλώνει πόρους από τη συσκευή σας, όπως οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα για να τρέξει ομαλά. Οπότε μην ακούτε τον κάθε άσχετο που σας λέει ό,τι το internet security είναι η αιτία του όλου προβλήματος, επειδή δήθεν ευθύνεται αποκλειστικά αυτό για τις χαμηλές επιδόσεις του υπολογιστή σας.
Επομένως η λύση σε ετούτο το πρόβλημα είναι να διαθέτει ο υπολογιστής σας τουλάχιστον 8 GB μνήμη ram, να είναι τουλάχιστον τετραπύρηνος επεξεργαστής, και άλλους πολλούς μικρούς παράγοντες που κι αυτά με τη σειρά τους συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση της συσκευής σας ή το ακριβώς αντίθετο.
Έτσι δεν έχετε απολύτως καμία δικαιολογία να μην εγκαταστήσετε ένα νόμιμο Internet Security στο smartphone, το laptop, το tablet και το PC, διότι προφανώς θα είναι σαν να βγάζετε τα μάτια σας με τα ίδια σας τα χέρια, γιατί θα είστε εκτεθειμένοι στα ransomware, τα spyware και άλλα επικίνδυνα κακόβουλα λογισμικά που έχουν την ικανότητα να κλέβουν ευαίσθητες πληροφορίες από το χρήστη, χωρίς να το παίρνει χαμπάρι τις περισσότερες φορές.
Internet Security και προστασία συναλλαγών στο διαδίκτυο
Εάν προβαίνετε συχνά – πυκνά στο online shopping επισκεπτόμενοι διαφορά ηλεκτρονικά καταστήματα θα πρέπει να έχετε πάντα στην άκρη του μυαλού σας πως σε περίπτωση που δεν έχετε εγκατεστημένο κάποιο ισχυρό λογισμικό προστασίας ενάντια στους ιούς, τότε μπορεί κάποιος κυβερνοεγκληματίας να σας παγιδεύσει και να κλέψει τις ευαίσθητες πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας, τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού, τα διαπιστευτήρια σύνδεσης σας στο εκάστοτε e-shop κλπ, και τελικά το εύρος της ζημιάς που θα πάθετε να είναι τόσο μεγάλο που θα το φυσάτε και δεν θα κρυώνει.
Οφείλετε να θυμάστε πως ένας χάκερ μπορεί να εγκαταστήσει ένα κακόβουλο πρόγραμμα στη συσκευή σας και να το ενεργοποιήσει μετά από αρκετούς μήνες, ανάλογα πάντα με τις ορέξεις του, ή να το έχει βάλει ήδη σε εφαρμογή και να λειτουργεί, δίχως να γίνεται αντιληπτό, παρακολουθώντας τις κινήσεις σας, και καταγράφοντας κάθε πολύτιμη πληροφορία που μπορεί να την αξιοποιήσει σε ανύποπτο χρόνο στο μέλλον, και όταν το καταλάβατε πλέον να είναι αργά.
Ο λόγος που επισημαίνω αυτές τις ιδιαιτερότητες είναι για να σας περάσω το μήνυμα πως είναι αδιανόητο να κάνετε ψώνια από το eBay, το Amazon ή οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό κατάστημα χωρίς να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που θα σας θωρακίσουν απέναντι σε κάθε απειλή ή από κακοπροαίρετα άτομα που έχουν σκοπό να σας βλάψουν για να σας αποσπάσουν χρηματικά ποσά ή να πουλήσουν τα ευαίσθητα σας δεδομένα σε ένα τρίτο άτομο για να βγάλουν έστω κάποιο μικρό χαρτζιλίκι (φανταστείτε να πουλήσουν τις πληροφορίες από εκατομμύρια άτομα, τότε καταλαβαίνετε για πόσα λεφτά μιλάμε).
Οι εταιρείες Internet Security φημολογείται πως δημιουργούν τους ιούς
Κατά καιρούς βγαίνουν στη δημοσιότητα διαφορές πληροφορίες και ειδήσεις που αναφέρουν πως οι ίδιες οι εταιρείες παροχής λογισμικού προστασίας από διαδικτυακές απειλές, όπως εκείνες που παρέχουν Antivirus και Internet Security δημιουργούν οι ίδιοι τους κακόβουλα λογισμικά για να αναγκάσουν τους χρήστες να αγοράσουν κάποια ετήσια συνδρομή ούτως ώστε να προστατευτούν υπό το φόβο των αρνητικών συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν για την προσωπική τους ασφάλεια.
Φυσικά πρέπει να γνωρίζετε πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως οι μεγάλες εταιρείες έχουν κάνει τέτοιου είδους απάτη, παρά μόνο εικασίες, διότι θα βρισκόντουσαν ήδη στο σκαμνί του δικαστηρίου και θα απολογούνταν, κάτι που εννοείται πως σε καμία περίπτωση δεν θα έμενε κρυφό, τουναντίον αυτό το σκάνδαλο θα έκανε αμέσως το γύρο του παγκόσμιου ιστού και θα πανηγύριζαν οι ανταγωνιστές τους, για το στραπάτσο που έπαθαν οι αντίπαλοι τους.
Βέβαια όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα και έχουν βαθιά γνώση της τεχνολογίας και του διαδικτύου, αντικειμενικά μπορούν να σας διαβεβαιώσουν πως είναι εφικτό να συμβεί μία τέτοια κομπίνα, απλά δεν θα διακινδυνεύσουν να το πράξουν οι ίδιες οι εταιρείες, αλλά θα βάλουν κάποιους πεπειραμένους κυβερνοεγκληματίες που δραστηριοποιούνται στο Dark web.
Δηλαδή μέσω αυτής της μεθοδολογίας δεν θα ξέρει ο επιτιθέμενος ποιος του έδωσε τα χρήματα για να ξεκινήσει αυτήν την κακόβουλη εκστρατεία, αφού συνήθως οι πληρωμές γίνονται με κρυπτονομίσματα και όχι με τραπεζικά εμβάσματα ή πιστωτικές κάρτες, γιατί έτσι οι τράπεζες θα μπορούσαν να εντοπίσουν την διαδρομή των χρημάτων και να μάθουν ποιος κρύβεται από πίσω, και κατά συνέπεια θα ενημέρωναν αμέσως την αντίστοιχη Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στις ΗΠΑ, την Γερμανία την Μεγάλη Βρετανία, την Γαλλία και ούτω καθεξής.
Γιατί παραμένουν ασύλληπτοι οι κυβερνοεγκληματίες;
Το μεγάλο ερώτημα που ταλανίζει αρκετούς απλούς χρήστες του διαδικτύου είναι πως οι κυβερνοεγκληματίες που δημιουργούν τα ransomware, τα malware, τα spyware κλπ, παραμένουν ασύλληπτοι από τις διωκτικές αρχές, επειδή ακόμη και το πιο τέλειο έγκλημα ίσως να αφήσει κάποια ίχνη πίσω του, και πρακτικά είναι παράλογο να μην έχουν εντοπιστεί οι ένοχοι που κάνουν αυτά τα απαράδεκτα πράγματα.
Όσον αφορά τις διωκτικές αρχές της εκάστοτε χώρας που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό έγκλημα, ο κύριος στόχος τους είναι να πιάσουν τα μεγάλα κυκλώματα όπου μέσω αυτών διακινούνται δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, για πωλήσεις όπλων, διακίνηση ναρκωτικών, για δολοφονίες κατά παραγγελία από το dark web, και σίγουρα ενδιαφέρονται λιγότερο για τους ατζαμήδες, δηλαδή τους αρχάριους χάκερς που κάνουν μικρές παραβάσεις, π.χ βάζουν ένα ιό στο στη συσκευή του γείτονα τους ή παγιδεύουν την πρώην κοπέλα τους για να την παρακολουθούν, (Δεν σημαίνει όμως πως δεν θα πιαστούν κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον).
Eν τούτοις αξίζει να σημειώσω πως οι οργανωμένες εκστρατείες διάδοσης κακόβουλων λογισμικών προκαλούν τεράστιες ζημιές στο πέρασμα τους, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις ή τους ιδιώτες, αλλά και τους δημόσιους οργανισμούς, για παράδειγμα η επίθεση με την επωνυμία wannacry που έπληξε σχεδόν όλο τον κόσμο την περσινή χρονιά είχε καταστρέψει τα πληροφοριακά συστήματα του αντίστοιχου Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, και μάλιστα χρειάστηκαν έξι μήνες για να επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση. Επομένως καταλαβαίνετε πως οι διωκτικές αρχές επιδιώκουν να εξιχνιάσουν κατά κύριο λόγο τα σοβαρότερα περιστατικά και να βρουν τους επικίνδυνους εγκληματίες.
Υπάρχει το τέλειο Internet Security με 100% προστασία;
Ίσως να σας απογοητεύσω με αυτά που θα σας αναφέρω, αλλά δυστυχώς είναι η πικρή αλήθεια. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά: «Ακόμη και με το ισχυρότερο internet security που υπάρχει στον κόσμο δεν είναι εφικτό να προστατευτεί ένα άτομο που περιηγείται στο διαδίκτυο 100%, απλά ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να του τύχουν δυσάρεστες καταστάσεις από τη στιγμή που συνδέεται στο World Wide Web. Όμως για να μην υπάρξουν παρανοήσεις και παρερμηνείες, χωρίς λογισμικό προστασίας είναι σαν να πηγαίνεις σαν το πρόβατο στη σφαγή, και απλά είναι θέμα χρόνου να γίνει το κακό».
Η ατομική σας ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί αποκλειστικά εσάς, εννοείται λαμβάνοντας τις κατάλληλες προφυλάξεις, οπότε η αναλγησία πάνω σε αυτό το καίριο θέμα θεωρείται αντικειμενικά εγκληματική αμέλεια από την πλευρά σας, γιατί παραμονεύουν κίνδυνοι που πιθανόν να σας οδηγήσουν σε περίεργα μονοπάτια με άγνωστες συνέπειες.
Επομένως, με την αυξανόμενη εμφάνιση απειλών στο διαδίκτυο και των τρωτών σημείων ασφαλείας που υπάρχουν στα λειτουργικά συστήματα και τις συσκευές, η διαχείριση του ιδιωτικού απορρήτου και της ασφάλειας καθίσταται τεράστια προτεραιότητα για κάθε χρήστη, και μάλιστα θεωρείται αδιανόητο τη σήμερον ημέρα που έχει προχωρήσει τόσο πολύ η τεχνολογία στον ψηφιακό κόσμο να μη λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, όπως η εγκατάσταση internet security στη συσκευή σας, ενώ έχουν συμβεί τόσα πολλά άσχημα περιστατικά που γίνονται συνεχώς πρωτοσέλιδο στον ηλεκτρονικό τύπο.
Οι τιμές των Internet Security είναι ακριβές
Κατανοώ πως αρκετοί γονείς στη χώρα μας δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν καν ένα ψωμί για να ταΐσουν την οικογένεια τους, όπως και αρκετά νεαρά άτομα δεν έχουν στην τσέπη τους ούτε ευρώ για να πιουν ένα καφεδάκι με τους φίλους τους στην καφετέρια ή να πάνε να παρακολουθήσουν μία ταινία στον κινηματογράφο, κι άλλες πολλές απογοητευτικές καταστάσεις στην Ελλάδα που μαστίζεται από ακραία οικονομική κρίση.
Ωστόσο, όπως είθισται να συμβαίνει και στην πραγματική ζωή που είναι βέβαιο πως δεν πηγαίνεις να περάσεις από κακόφημες περιοχές που τις λυμαίνονται κακοποιά στοιχεία, γιατί ίσως να σου επιτεθούν για να σε χτυπήσουν ή να σε ληστέψουν, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το διαδίκτυο, που εγγυημένα δεν επιθυμείς να βρεθείς έρμαιο ενός χάκερ που θα σε κρατάει στο χέρι, και ενδεχομένως να σε εκβιάζει πως εάν δεν τον πληρώσεις σε Bitcoin τότε θα σου καταστρέψει όλα τα αρχεία σου στον υπολογιστή ή αν έχεις αποκαλυπτικές φωτογραφίες θα τις δημοσιοποιήσει στα social media για να σε ρεζιλέψει στον κοινωνικό σου περίγυρο.
Με τα προαναφερόμενα παραδείγματα που σας παρέθεσα παραπάνω, όπως και την ανάλυση που έκανα για την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί, τόσο στον πραγματικό κόσμο, όσο και στον ψηφιακό, νομίζω πως τα 20 ή 30 ευρώ που θα δώσετε για μία ετήσια συνδρομή ενός καλού Internet Security θα αξίζει τον κόπο, κι ας είναι λίγο ακριβούτσικη η τιμή. Η τελική απόφαση που θα πάρει ο καθένας έγκειται καθαρά στη δική του κρίση. Άλλωστε το κεφάλι είναι δικό σας, εάν το χτυπήσετε στον τοίχο εσείς θα πονέσετε και όχι ο διπλανός σας.
Κραυγαλέα κενά ασφαλείας στα Windows
Για να ακριβολογώ στα λεγόμενα μου, οφείλω να τονίσω πως το λειτουργικό σύστημα των Windows δεν είναι το μόνο που παρουσιάζει σοβαρά κενά ασφαλείας, αλλά σχεδόν όλα, υπενθυμίζεται όμως επειδή το χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των χρηστών στο διαδίκτυο είναι λογικό να προσελκύει τα βλέμματα των περισσότερων χάκερς, και λιγότερο οι διάφορες εκδόσεις του Linux ή του macOS. Έτσι όσοι από εσάς έχετε εγκατεστημένη κάποια έκδοση των Windows στη συσκευή σας, φροντίστε να κάνετε τα αυτονόητα, εγκαθιστώντας ένα Internet Security.
Βέβαια η Microsoft παρέχει την δική της λύση προστασίας που ονομάζεται Windows Defender και προσφέρεται απολύτως δωρεάν, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα. Αλλά για να λέμε του στραβού το δίκιο, αρκετοί εμπειρογνώμονες σε αυτό τον τομέα επισημαίνουν πως το Windows Defender υστερεί σε πολλούς τομείς από τα ανταγωνιστικά, και ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του εντοπίζεται στο Internet surfing, διότι επικεντρώνεται κυρίως στον Internet Explorer και το Microsoft Edge, δηλαδή τα δικά της προγράμματα περιήγησης, αλλά αγνοεί πως οι περισσότεροι έχουν ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης το Google Chrome, και σου λέει εμμέσως πλην σαφώς πως εάν δεν χρησιμοποιήσεις τα δικά της προϊόντα δεν θα είσαι 100% προστατευμένος.
Μέτρα προφύλαξης στο διαδίκτυο
Σύμφωνα με όσα έχετε διαβάσει μέχρι τώρα στο παρόν άρθρο καταλαβαίνετε πως καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι να στοχεύσετε στην πρόληψη, παρά στη θεραπεία, και σε γενικές γραμμές, μόνο ο καλά ενημερωμένος χρήστης του διαδικτύου έχει την δυνατότητα να αποκρούσει τις περισσότερες απειλές που θα βρεθούν μπροστά του.
Θα σας αναφέρω επιγραμματικά ορισμένες συμβουλές που θα σας συνιστούσα να τις ακολουθήσετε με ευλάβεια και να τις εφαρμόσετε για να μεγιστοποιήσετε την ασφάλεια σας στον παγκόσμιο ιστό:
- Μην κάνετε κλικ σε περίεργους συνδέσμους που σας στέλνουν φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook ή το Twitter, διότι ενδέχεται ορισμένοι σύνδεσμοι να σας ανακατευθύνουν σε αμφιλεγόμενες τοποθεσίες, αλλά εκ πρώτης όψεως θα μοιάζουν φυσιολογική, όπως ο ιστότοπος της Τράπεζας για να συμπληρώσετε τα στοιχεία της σύνδεσης σας όπου μετά αυτές οι πληροφορίες θα σταλούν στον επιτιθέμενο για να ανακτήσει τον έλεγχο του λογαριασμού σας.
- Μην ανοίγετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) πού προέρχονται από παράξενους αποστολείς, και μάλιστα οι μεγαλύτερες εκστρατείες phishing διεξάγονται μέσω αυτής της μεθόδου, φυσικά εάν κολλήσετε τον ιό, μετά θα εξαπλωθεί σαν πανδημία και μπορεί να το μεταδώσετε σε όλους τους φίλους σας με μία απλή συνομιλία στο Facebook.
- Μην επισκέπτεστε άγνωστους ιστότοπους που στον domain name έχουν περίεργες καταλήξεις όπως .tk. .ga, .cc που δεν τις έχετε δει ποτέ ξανά ή σας βάζουν σε υποψίες και εκτιμάται πως κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.
- Μην εισέρχεστε ποτέ στο διαδίκτυο δίχως Internet Security, ακόμη κι αν πρόκειται να μπείτε μόνο στην Google ή την Yahoo, απλά για να δείτε τους τίτλους των ειδήσεων στο Google news.
- Μην επισκέπτεστε τοποθεσίες με ακατάλληλο περιεχόμενο γιατί συνήθως εκεί μόλις πατάτε να δείτε κάποιο βίντεο πετάγονται ενοχλητικά παράθυρα (Pop-Up) και η πλειοψηφία εξ αυτών περιέχουν ιούς και κακόβουλα λογισμικά.