Πληροφορίες
- Σύνθεση, Εκτέλεση και Παραγωγή Μουσικής: Frederic Talgorn, The Philharmonia Orchestra of London
- Κυκλοφορία CD: Milan Records, 2008
- Συνολική Διάρκεια CD: 65 λεπτά
- Είδος Tαινίας: Περιπέτεια, Κωμωδία, Εποχής
Το ελληνικό κινηματογραφικό κοινό ανέκαθεν συμπαθούσε τις κωμικά ηρωϊκές φιγούρες των Αστερίξ και Οβελίξ. Αυτό φαίνεται σε κάθε κινηματογραφική τους εξόρμηση, με την ταινία “Asterix Aux Jeux Olympiques” να είναι η τρίτη και κάθε άλλο παρά φαρμακερή: η εμπορική της επιτυχία στη χώρα μας φάνηκε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.
Σε εικαστικό επίπεδο φαίνεται πως οι παραγωγοί δε τσιγκουνεύτηκαν καθόλου τα ευρώ τους, πράγμα που σημαίνει ότι το τεχνικό κομμάτι της ταινίας εντυπωσιάζει. Από τα σκηνικά και τα πλούσια οπτικά εφέ που δίνουν μια επιβλητική σύλληψη της Αρχαίας Ελλάδας, μέχρι την προσοχή που δόθηκε στα κουστούμια, το μοντάζ και τη μουσική, η παραγωγή στο σύνολό της καθίσταται εφάμιλλη των πιο προσεγμένων του Hollywood.
Οι δυνατότητες μουσικής έκφρασης που προσφέρει μια ταινία όπως η συγκεκριμένη για το συνθέτη της είναι περισσότερες από όσες με μια πρώτη ματιά φαίνονται. Ο πολύ αξιόλογος συνθέτης Frederic Talgorn, που είναι σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό, άντλησε έμπνευση από την παραμικρή λεπτομέρεια του σεναρίου, καταφέρνοντας να γράψει μουσική που αναδύει στην επιφάνεια όλες τις επιμέρους προσωπικότητες μιας ταινίας που είναι πολύ περισσότερο από αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται, μια απλή κωμωδία.
Αν και η αίσθηση του χιούμορ της ταινίας τίθεται από αμφισβήτηση, αυτό που σίγουρα δεν τίθεται ύπο αμφισβήτηση είναι η προσεγμένη δουλειά του Talgorn στο soundtrack της ταινίας. Είτε πρόκειται για το γαλατικό χωριό, είτε για τη δεσπόζουσα ρωμαϊκή ατμόσφαιρα, είτε για τις κωμικές διαθέσεις που αγκαλιάζουν όλα τα λοιπά στοιχεία, η μουσική μας επιφυλάσσει το δικό της σχόλιο για κάθεμία από τις παραπάνω συνθήκες.
Στο CD που κυκλοφορεί θα βρείτε τη μουσική της ταινίας χωρίς ουσιαστικές παραλείψεις και μαζί την αναπόφευκτη παρουσία τεσσάρων τραγουδιών που λίγα δευτερόλεπτα μετά την ακρόασή τους θα τα έχετε ξεχάσει. Δε θα λέγαμε, όμως, το ίδιο για τη μουσική του Frederic Talgorn.
Μεγαλεπήβολα ορχηστρικό και κατά τόπους πομπώδες, το soundtrack του “Asterix Aux Jeux Olympiques” θέτει υψηλούς στόχους και φαίνεται να τους προσεγγίζει αξιοθαύμαστα. Ενώ οι τίτλοι αρχής της ταινίας εμφανίζονται, οι πρώτες μουσικές αναφορές στους Γαλάτες και το απόρθητο χωριό τους γίνονται από το θέμα τους στο κομμάτι “Générique Début” (#5). Αντίστοιχα εύθυμο όσοι οι Γαλάτες, δυναμικό και συνάμα περήφανο, έδινε μια πρόσθετη ομορφιά στα τοπία της γαλλικής επαρχίας.
Το αχώριστο δίδυμο Αστερίξ και Οβελίξ έχει το δικό του μουσικό θέμα που δε θα μπορούσε να μην είναι χιουμοριστικό και το ακούμε στο κομμάτι “Asterix et Obelix” (#6). Φυσικά, το διακατατέχει και μια ζωντάνια που ταιριάζει απόλυτα σε ένα δίδυμο που συνεχώς αναζητά την περιπέτεια. Τμήματα από τα δύο αυτά κομμάτια θα κάνουν την εμφάνισή τους σε όλη τη διάρκεια του soundtrack με κάποιες παραλλαγές που έχουν να κάνουν περισσότερο με την ενορχήστρωση.
Οι Γαλάτες αποφασίζουν λοιπόν να ταξιδέψουν στην Αρχαία Ολυμπία για να λάβουν μέρους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η άφιξη στην επιβλητική πόλη έχει την υπόκρουση του “En Route Vers Olympie” (#8) που αποτελεί μια αλλαγμένη έκδοση του θέματος των τίτλων αρχής με πρόσθετες πινελιές, αποδίδοντας το μεγαλείο της πόλης όπου τελούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μια απόπειρα έθνικ μουσικής ατμόσφαιρας που κρίνεται συμπαθητική βρίσκουμε στο “Les Juges” (#9).
Αφορμή για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ο έρωτας του Καψουρίξ για την Ελληνίδα πριγκίπισσα Ειρήνη. Κι ενώ της αφιερώνει ποιητικούς στίχους κάτω από το μπαλκόνι της, η μουσική επικεντρώνεται στο συναισθηματικό τους θέμα στο κομμάτι “Scene du Balcon” (#13) δίνοντας επιπλέον ρομαντισμό στις σκηνές.
Η ώρα των αγώνων έχει φτάσει και οι διαγωνιζόμενοι εισέρχονται στο μεγαλειώδες στάδιο για την καθιερωμένη παρέλαση μπροστά στον Καίσαρα (ένας Alain Delon απολαυστικός). Από το σημείο αυτό της ταινίας αλλάζει σημαντικά το ύφος της μουσικής και αποκτά μια ρωμαϊκή αυτοκρατορική ατμόσφαιρα που καθηλώνει! Το κομμάτι “Ouverture des Jeux et Parade” (#14) είναι ένας φόρος τιμής στη μουσική του Miklos Rozsa για το “Ben Hur” (1959) και συγκεκριμένα στο “Parade of the Charioteers”.
Ο Talgorn συνθέτει ένα επιβλητικό ρωμαϊκό march με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς του δίνει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα, που ωστόσο δίνει ανάγλυφα την αίγλη των σκηνών. Επιπλέον ρωμαϊκές φανφάρες που ακούγονται κατά τη διάρκεια των αγώνων έχουμε στα κομμάτια “Couronnement et Banquet Final” (#23) και “Préparatifs de la Course de Chars 2” (#21). Η άφιξη της αυτού μεγαλειότητας του Καίσαρα στο στάδιο συνοδεύτηκε από το υπέρμετρα ρωμαϊκό σε κύρος και υπόσταση κομμάτι “Préparatifs de la Course de Chars 1” (#20).
Το πιο θεαματικό τμήμα της ταινίας είναι φυσικά η αρματοδρομία που προσέφερε πολλές στιγμές αγωνίας και περιπέτειας, όπως εξάλλου και η μουσική που συμμετείχε ενεργά στην ολοκλήρωση της κινηματογραφικής αίσθησης που εισπράτει ο θεατής. Το κομμάτι μαραθώνιος των έντεκα λεπτών “La Course de Chars” (#24) έχει όλη τη μουσική της αρματοδρομίας: ένα καταιγιστικό κομμάτι δράσης με θαυμάσιες κορυφώσεις που αποδίδει πιστά τους ενθουσιώδεις ρυθμούς της αναμέτρησης σε μια αρματοδρομία (την ταχύτητα, τις παύσεις, τις ανατροπές και τελικά το θρίαμβο του νικητή).
Κατά τη διάρκεια του κομματιού θα υπάρξουν οι ηρωϊκές στιγμές, οι ήρεμες στιγμές και μια σαρωτική εμφάνιση του θέματος του γαλατικού χωριού. Αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για το συνθέτη να συνδυάσει όλα τα μουσικά υλικά που προέκυψαν μέχρι εκείνη τη στιγμή στη μουσική του και να τα παρουσιάσει μέσα σε ένα συναρπαστικό μίγμα.
Trivia
Στις σκηνές της ταινίας όπου πρωτοεμφανίζεται ο Καίσαρας (Alain Delon), η μουσική που ακούμε δεν είναι του Frederic Talgorn, αλλά του Ennio Morricone! O Kαίσαρας αναφέρεται στη Συμμορία των Σικελών και ο Τalgorn κάνει μια αναφορά στο θέμα της μουσικής του Morricone από την ταινία “The Sicilian Clan” (όπου και σε αυτή πρωταγωνιστούσε ο Alain Delon), κάτι σαν ειδική μουσική μνεία στον παλαίμαχο συνάδελφό του.
To Have or not to Have?
H μουσική του “Asterix Aux Jeux Olympiques” αποτέλεσε μια αναμφισβήτητη επιτυχία για το συνθέτη Frederic Talgorn. Εκτός από το ότι έρχεται να θυμίσει, σε όσους τον γνωρίζουν, πόσο ικανός είναι στο χειρισμό μιας ορχήστρας και μάλιστα σε απαιτητικές συνθήκες, εκτός από το ότι επαληθεύει τον ουσιαστικό αφηγηματικό ρόλο που πρέπει να έχει η μουσική σε μια ταινία για να θεωρηθεί επιτυχημένη, εκτός της θαυμάσιας θεματικής προσέγγισης που έχει γίνει, έρχεται να μας παρουσιάσει μια πλευρά του συνθέτη που όλοι μας αγνοούσαμε μέχρι σήμερα (πολύ πιθανόν ακόμη και ο ίδιος): την εκπληκτική του ικανότητα να γράφει κορυφαία μουσική ρωμαϊκών καταβολών!
Ελάχιστοι συνθέτες το έχουν καταφέρει, με απόλυτο μάστορα του είδους τον Miklos Rozsa (Ben Hur, Quo Vadis, Julius Caesar), o οποίος αν άκουγε τις ρωμαϊκές συνθέσεις του Talgorn θα χαμογελούσε ευχαριστημένος! To soundtrack του “Asterix Aux Jeux Olympiques” είναι μια από τις καλύτερες δουλειές του Frederic Talgorn και είναι επιτέλους καιρός να τον προσέξουν περισσότερο οι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι του Hollywood.
Tracklist
- All We Need (3:32) – Ερμηνεία Lois Andrea
- Funk Machine (4:11) – Ερμηνεία Big Ali
- Dollaly (3:07) – Ερμηνεία Hakimakli
- Supernatural Funky Fresh (3:33) – Ερμηνεία Eight
- Générique Début (4:48)
- Asterix et Obelix (2:06)
- “Mais Nous Sommes Romains!” (3:07)
- En Route Vers Olympie (1:58)
- Les Juges (0:41)
- Dr. Mabus (2:11)
- Bain Mousse-La Palestre (1:16)
- Entraînement D’Alafolix (1:15)
- Scène du Balcon (4:32)
- Ouverture des Jeux et Parade (2:22)
- Congrès de Druides et Idefix Cherche Panoramix (2:54)
- Test du Coléoptère (1:12)
- Course de Relais (0:54)
- Lancer de Disque – Alafolix et Humungus (1:49)
- Brutus se Dope et se Dégonfle (1:02)
- Préparatifs de la Course de Chars 1 (1:29)
- Préparatifs de la Course de Chars 2 (1:34)
- La Galère (0:46)
- Couronnement et Banquet Final (1:55)
- La Course de Chars (11:43)
- Besoin de Rien, Envie de Toi (1:00) – Διάλογοι της Ταινίας