PC gaming για βιντεοπαιχνίδια και τρελές απολαύσεις

PC gaming για βιντεοπαιχνίδια και τρελές απολαύσεις

Ποιος δεν έχει ασχοληθεί, έστω και κατά περιόδους, με παιχνίδια στον υπολογιστή του; Τα σύγχρονα τρισδιάστατα παιχνίδια, παρόλα αυτά, έχουν πολλές απαιτήσεις και απαιτούν ιδιαίτερα δυνατό μηχάνημα για να τα απολαύσετε. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι ακριβώς χρειάζεστε.

Tα Gaming PCs αποτελούν σίγουρα το πιο ακριβό είδος PC που μπορεί να προμηθευτεί ένας χρήστης. Με τον συγκεκριμένο όρο αναφερόμαστε σε ένα ισχυρό σύστημα που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των σύγχρονων τρισδιάστατων παιχνιδιών. Κρατήστε τις λέξεις “τρισδιάστατα παιχνίδια”, καθώς αποτελούν ουσιαστικά τον πυρήνα γύρω από τον οποίο “περιστρέφεται” μια ολόκληρη βιομηχανία κατασκευής hardware για υπολογιστές.

Σε γενικές γραμμές, η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων υπολογιστών μπορεί να ανταποκριθεί με σχετική άνεση σε “συμβατικές” υποχρεώσεις, όπως είναι η πλοήγηση στο Internet, η αναπαραγωγή multimedia υλικού και η επεξεργασία κειμένου. Όλες αυτές οι εφαρμογές, δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις από το σύστημα.

Με τα τρισδιάστατα παιχνίδια, παρόλα αυτά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα παιχνίδια χρειάζονται πάντα μεγάλη υπολογιστική ισχύ για να μπορέσετε να τα απολαύσετε. Η ισχύς προέρχεται κυρίως από δύο συγκεκριμένα υποσυστήματα: τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών, ενώ σημαντικό ρόλο -όπως θα δούμε στη συνέχεια- παίζει και η μνήμη.

Στις παρακάτω σελίδες θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το τι θα πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά ενός gaming PC.

Κάρτα γραφικών

Η κάρτα γραφικών είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό υπό-σύστημα ενός gaming PC. Η δουλειά της είναι να “ξεκουράζει” τον επεξεργαστή του PC, αναλαμβάνοντας μέρος του φόρτου εργασίας. Για αυτόν τον σκοπό, εξάλλου, ενσωματώνουν και ειδικό chipset (GPU).

Στην αγορά υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο μεγάλοι κατασκευαστές chipset: οι nVidia και ATI, οι οποίοι και “δανείζουν” τα μοντέλα τους σε όλες τις εταιρίες κατασκευής καρτών γραφικών. Τα πράγματα εδώ είναι ξεκάθαρα: αγοράστε την καλύτερη κάρτα γραφικών που μπορεί να “αντέξει” το πορτοφόλι σας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την 8600GT της nVidia και την HD3850 της ATI, ως δύο αξιοπρεπέστατα παραδείγματα για χρήση σε gaming PC, αλλά και τις νεότερες 8800GT και HD3870. Σημαντικό χαρακτηριστικό που επηρεάζει τις επιδόσεις είναι και η μνήμη της κάρτας γραφικών, η οποία δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερη των 256MB.

Η θύρα σύνδεσης όλων των σύγχρονων καρτών γραφικών είναι η PCI Express, η οποία προσφέρει βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με την αρκετά παλιά πλέον AGP. Μια “δυνατή” κάρτα γραφικών θα σας εξασφαλίσει gaming σε υψηλές αναλύσεις, κάτι που αυτόματα συνεπάγεται λεπτομερέστερα γραφικά στα παιχνίδια σας.

Η έλευση των Windows 10 δημιούργησε, επίσης, νέα δεδομένα, καθώς το νέο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί τα DirectX 10, έναντι της έκδοσης 9 που υπάρχει στα Windows 8. Το DirectX 10, χρησιμοποιεί καινούριες και πιο ρεαλιστικές τεχνικές απεικόνισης γραφικών, τις οποίες όμως για να εκμεταλλευτείτε, χρειάζεται να έχετε κάρτα γραφικών συμβατή με αυτό το πρότυπο. Αυτό μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, αλλά πολλά παιχνίδια που θα κυκλοφορούν από εδώ και στο εξής, θα απαιτούν DirectX10 για να λειτουργήσουν.

Επεξεργαστής, μνήμη RAM και σκληρός δίσκος

Οι σύγχρονοι επεξεργαστές διαθέτουν δύο ή και τέσσερις πυρήνες, προσφέροντας πολλαπλάσιες επιδόσεις σε σχέση με τους μονοπύρηνους. Ο διπλός ή ο τετραπλός πυρήνας, προσφέρει τη δυνατότητα της πολύ-επεξεργασίας, με συνέπεια την αύξηση των επιδόσεων στα παιχνίδια. Ένας γρήγορος επεξεργαστής και μια δυνατή κάρτα γραφικών είναι το δίπτυχο της επιτυχίας για απολαυστικό gaming.

Προτιμήστε τα ιδιαίτερα πετυχημένα μοντέλα της Intel, Core 2 Duo και Quad Core, ως διπυρήνη και τετραπύρηνη λύση αντίστοιχα, καθώς και κάποιο τετραπύρηνο μοντέλο από την καινούρια σειρά Phenom της AMD. Η συχνότητα των επεξεργαστών που θα επιλέξετε, σχετίζεται και πάλι με την οικονομική σας άνεση, ενώ σε γενικές γραμμές οτιδήποτε περισσότερο από τα 2GHz, κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.

Η μνήμη RAM είναι άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας, όχι μόνο για το gaming, αλλά και για την αύξηση των επιδόσεων στα Windows. Πολλά είναι πλέον τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν ένα σύστημα μνήμης cache, δεσμεύοντας χώρο από τον δίσκο ως εναλλακτική μνήμη σε περίπτωση που η RAM δεν είναι αρκετή. Εμείς θα σας προτείναμε να χρησιμοποιήσετε, σε κάθε περίπτωση, όχι λιγότερα από 2GB μνήμης.

Ο δίσκος, τέλος, θα πρέπει να συνδέεται στη motherboard μέσω του πρωτοκόλλου SATA II, ενώ η χωρητικότητά του δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των 250GB. Ένα τυπικό σύγχρονο παιχνίδι, καταλαμβάνει από 4-6GBs στο δίσκο (ίσως και περισσότερο), οπότε μπορείτε να αντιληφθείτε εύκολα τον λόγο ύπαρξης μεγάλου, σε χωρητικότητα, δίσκου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα χρειαστεί να απεγκαταστήσετε ορισμένα παιχνίδια για να εγκαταστήσετε κάποια άλλα καινούρια.

Περιφερειακά συστήματα

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των motherboards ενσωματώνει πολυκάναλη κάρτα ήχου, θα σας προτείναμε να προτιμήσετε μια εξειδικευμένη κάρτα ήχου για gaming, όπως για παράδειγμα η σειρά X-Fi της Creative. Όπως συμβαίνει με τις κάρτες γραφικών, έτσι και οι εξειδικευμένες κάρτες ήχου ενσωματώνουν επεξεργαστή που αναλαμβάνει μέρος του “φόρτου εργασίας” από τον επεξεργαστή. Το αποτέλεσμα είναι -και πάλι- η αύξηση των επιδόσεων στα παιχνίδια, σε σχέση με τις onboard λύσεις που χρησιμοποιούν πόρους από την κεντρική μονάδα επεξεργασίας.

Παράλληλα, οι gaming κάρτες ήχου χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές για την αναπαραγωγή ρεαλιστικότερων ηχητικών εφέ στα παιχνίδια. Ένα καλό σετ ηχείων, τουλάχιστον 5.1, θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύει τον υπολογιστή σας. Όλα τα σύγχρονα παιχνίδια χρησιμοποιούν surround ήχο, τον οποίο μπορείτε να απολαύσετε μόνο σε αντίστοιχο σετ ηχείων. Θυμηθείτε, τέλος, ότι υπάρχουν ποντίκια, αλλά και πληκτρολόγια, αποκλειστικά για τα παιχνίδια.

Κουτί και σύστημα ψύξης

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, το κουτί του υπολογιστή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, καθώς βοηθάει στη σωστή απαγωγή της θερμότητας από το εσωτερικό. Όλα τα gaming PCs διαθέτουν γρήγορα υπό-συστήματα, με συνέπεια να θερμαίνονται πάρα πολύ, ιδιαίτερα τις ώρες που παίζετε κάποιο παιχνίδι.

Το κουτί που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι ευρύχωρο και να διαθέτει τουλάχιστον έναν ανεμιστήρα στο πίσω μέρος, ο οποίος θα “ρουφάει” προς τα έξω τον θερμό αέρα από το εσωτερικό. Ακόμα καλύτερα είναι να τοποθετήσετε και έναν δεύτερο ανεμιστήρα στο μπροστινό τμήμα του κουτιού, ο οποίος θα εισάγει ψυχρό αέρα από έξω προς τα μέσα.

Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα ρεύμα ψυχρού αέρα στο εσωτερικό του κουτιού που βοηθάει τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα. Θυμηθείτε ότι σε περίπτωση που ο υπολογιστής σας δεν ψύχεται σωστά, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να παρατηρήσετε ανεξήγητα κολλήματα ή επανεκκινήσεις του υπολογιστή ακόμα και κατά τη διάρκεια του gaming.

Πως τρέχουν τα παιχνίδια στα υπόλοιπα PC;

Αν ο υπολογιστής σας είναι τουλάχιστον διετίας, θα μπορέσει να τρέξει σίγουρα τα περισσότερα σύγχρονα παιχνίδια, ακόμα και αν δεν θεωρείται gaming PC. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι θα μπορεί να τα τρέξει και “καλά”. Το πρώτο που θα παρατηρήσετε, αν διαθέτετε σχετικά αδύναμο μηχάνημα, είναι η σπαστή κίνηση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και η αισθητή απώλεια frames από την οθόνη σας.

Για να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο, μπορείτε συνήθως να κατεβάσετε την ανάλυση του παιχνιδιού, καθώς και να μειώσετε την “ποιότητα” των γραφικών. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε το παιχνίδι στο 100%. Αν διαθέτετε ακόμα πιο παλιά κάρτα γραφικών, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το παιχνίδι να μην ξεκινήσει καν, εμφανίζοντας ένα μήνυμα ότι από την κάρτα σας απουσιάζει μια συγκεκριμένη τεχνολογία, απαραίτητη για να μπορέσετε να παίξετε. Σε αυτή την περίπτωση, η αναβάθμιση της κάρτας γραφικών είναι μονόδρομος.

Προηγούμενο άρθροΤο Halo τους το μαύρο
Επόμενο άρθροΑσφάλεια στο οικιακό ασύρματο δίκτυο, οδηγίες, συμβουλές
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας