Pebbles Volume 1, 2, 3

Mέχρι τέλους Απρίλη θα ολοκληρώσουμε την αναφορά μας στις αγαπημένες μας 60’s USA Garage bands με επιλογές από πολιτείες των ΗΠΑ όπου η garage σκηνή δεν αναπτύχθηκε ιδιαίτερα.

Άπό τη Minneapolis της Minnesota oι Litter σχηματίστηκαν το 1966, τους μάθαμε από έναν ύμνο του garage punk, το debut και καλύτερο single τους ‘Action Woman’, που ηχογράφησαν το 1967. Με αυτό ακριβώς ξεκινάει το volume one των Pebbles ενώ στο Pebbles volume two υπάρχει και μια διασκευή τους στο ‘I’m A Man’ του Bo Diddley.

Το ‘Action Woman’ διασκευάστηκε αρκετά, με κυριότερες αυτή των Electras στα 60’s και των Lime Spiders sta 80’s. Oι Litter ηχογράφησαν τρία άλμπουμς στα τέλη των 60’s και ένα ζωντανό το “Live at Mirage 1990” συνεχίζοντας τις εμφανίσεις τους μέχρι το 2000 περίπου. Σίγουρα όμως έμειναν στην ιστορία και τους θυμόμαστε για το ‘Action Woman’.

Ένα δεύτερο garage classic που συναντάμε στα “Pebbles volume 1” είναι το ‘1-2-5’ με τους Haunted, μια από τις καλύτερες Καναδέζικες garage bands από το Montreal του Quebec. Πενταμελής μπάντα που ιδρύθηκε το 1965, με μέλη τους Jurgen Peter (guitar), Bob Burgess (vocals), Al Birmingham (lead guitar), Glenn Holmes (bass), και Peter Symes (drums).

Με ένα ομώνυμο LP στο ενεργητικό τους που κυκλοφόρησε το 1967 από τη Τransworld Records και επτά singles ως το 1971 που διέλυσαν, έμειναν στην ιστορία για το ‘1-2-5’ που μάλιστα υπάρχει σε δύο εκτελέσεις, αυτή του άλμπουμ που ακούγεται και στα Pebbles και αυτή του 1ου single τους, μία version αγριότερη και πλέον “βρώμικη”. Αμφότερες περιλαμβάνονται στο διπλό βινύλιο της Γερμανικής Way Back Records “Songs We Taught The Fuzztones” με τα 40 αγαπημένα garage κομμάτια του Rudi Protrudi.

Συνεχίζουμε επιλέγοντας απο τα “Pebbles volume two” ένα ακόμα κλασικό single το ‘Ι Μust Run’ με τους Phil And The Frantics από το Phoenix της Arizona. Με frontman τον Phil Kelsey, σχηματίστηκαν το 1963 και έπαιζαν με επιρροές από τον ήχο της British Ιnvasion. Με παραγωγό τον γνωστό τραγουδιστή της country Waylon Jennings ηχογράφησαν το 1966 το single ‘I Must Run” / ‘Pain’.

To κομμάτι που ακούμε είναι βασισμένο στο ‘I Must Move’ ένα από τα πρώτα Β’ sides των Zombies. Το 1985 η Voxx Records κυκλοφόρησε τις ηχογραφήσεις τους στο άλμπουμ: “Phil And The Frantics* – Rough Diamonds: The History Of Garage Band Music Volume Three”.

Επόμενη μας επιλογή είναι oι Monocles από το Greenly του Colorado. Στα “Pebbles volume three – The Acid Gallery” με 18 κλασσικά psychedelic sixties κομμάτια ακούγεται το ‘Spider And The Fly’, με στίχους βασισμένους σε ένα φιλμ τρόμου του 1958 το “The Fly” με πρωταγωνιστή τον Vincent Price.

Ενα εντυπωσιακό και περίεργο δίλεπτο κομμάτι με μπάσα φωνητικά να επαναλαμβάνουν “Τhe Spider – The Spider”, ένα ουρλιαχτό “falsetto” να τσιρίζει “Help Me – Help Me” και στη μουσική να ξεχωρίζουν surf drums, mysterious organ και mounds of echo.

Aπό τα προάστεια της Minneapolis, Minnesota οι Calico Wall ηχογράφησαν ένα κλασσικό acid punk κομμάτι το ‘Flight Reaction’ που πρωτακούσαμε αρχές 80’s στη ψυχεδελική συλλογή “Pebbles Volume Three – The Acid Gallery”.

To κυκλοφόρησαν σε δύο εταιρείες την Dove με flip το ‘I’m A Living Sickness’ και στην Turtle με flip το ‘Beep’. Aπό τους Calico Wall υποθέτω ότι πήρε το ονομά της και η σημαντική garage συλλογή “Beyond The Calico Wall” της Voxx Records (1990), με 20 σπάνια garage groups των 60es, αποσπάσματα της οποίας θα παρουσιάσουμε προσεχώς.

To τελευτάιο group στα “Pebbles volume three” είναι οι Καναδοί από το Toronto, Race Marbles στο ‘Like a Dribbling Fram’ μια χιουμοριστική απάντηση της μεγάλης επιτυχίας του Dylan ‘Like a Rolling Stone’. Είναι και το μοναδικό τους single που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1965 στην Capitol με flip side το ‘Someday (the World Will Be as Lovely as Before)’. Με εξωφρενικά lyrics “How is your bird? / I said, how is your bird? / Are you cleaving your scram? / Is your clam in a jam? / Like a dribbling fram” συνοδευόμενα από περίεργα (για να μην πω φάλτσα) harmonica solos.

Στο καταπληκτικό volume five των Pebbles (προσωπικά μαζί με το volume two τα θεωρώ ως τα best από τα 28 της σειράς) συναντάμε τους Plague (ένα από τα δεκάδες groups με το ίδιο όνομα τα χρόνια εκείνα) από την Albuquerque στο New Mexico στο εξαιρετικό ‘Go Away’. Ηχογράφηση τους το 1967 στην Εpidemic label, και με ένα τραγούδι με φανερές τις Βρετανικές του επιρροές και ειδικά Ray Davies & Kinks του ‘Υοu Really Got Me’ .

Tελευταία μας επιλογή για σήμερα από τα “Pebbles Volume Five” οι Fe-Fi-Four Plus 2 και αυτοί από την Albuquerque του New Mexico, σε ένα από τα garage punk classics το ‘I Wanna Come Back (From the World of LSD)’ με flip το ‘Double Crossin’ Girl’ την μοναδική τους ηχογράφηση στην Lance Records το 1966. Τα ονόματα των μελών υπάρχουν στις σημειώσεις του βίντεο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166