Πες τι αισθάνεσαι και θα νιώσεις καλύτερα

Πες τι αισθάνεσαι και θα νιώσεις καλύτερα

Το να εκφράζουμε με λόγια αυτό που αισθανόμαστε απαλύνει τον πόνο και τον θυμό, δήλωσαν Αμερικανοί ερευνητές που επικεντρώνονται στην μελέτη των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Τα ευρήματα της έρευνας βοηθούν στην εξήγηση του γιατί όταν μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας με έναν θεραπευτή –ή ακόμα και με έναν συμπαθητικό σερβιτόρο- συχνά μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Οι μελετητές κατέληξαν πως το να μιλάει κανείς για αρνητικά συναισθήματα κινεί μέρος του εγκεφάλου το οποίο και είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση ενστικτωδών μηχανισμών.

Ο Αμερικανός ερευνητής Μάθιου Λίμπερμαν, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του οποίου και η δημοσίευση εμφανίζεται στο περιοδικό «Ψυχολογια και Επιστήμη» δήλωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου «φαίνεται να είναι αυτή που αναλαμβάνει να πατήσει τα φρένα».

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 30 ανθρώπων – 18 γυναίκες και 12 άντρες ηλικίας από 18 μέχρι 36- των οποίων και οι εγκεφαλικές λειτουργίες καταγράφονταν καθώς τους ζητούνταν να αποδώσουν με λόγια τα συναισθήματα των προσώπων που τους δείχνονταν σε φωτογραφίες. Παράλληλα τους ζητούνταν να αποδώσουν στα πρόσωπα ονόματα με προφανή φυλετική εγγύτητα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως όταν οι άνθρωποι συνάπτουν μία λέξη όπως θυμός σε ένα πρόσωπο που φαίνεται θυμωμένο, η αντίδραση στην εγκεφαλική περιοχή της αμυγδάλας, υπεύθυνη για την διαχείριση του φόβου, του πανικού και άλλων δυνατών συναισθημάτων, φαίνεται να μειώνεται.

Ωστόσο, πρέπει να καταστεί σαφές ότι διαδικασία να εκφράζουμε εξωτερικά εκείνα τα πράγματα που αισθανόμαστε μία δεδομένη χρονική στιγμή δεν συνεπάγεται με το γεγονός ότι πρέπει να είμαστε αγενής προς τους συνανθρώπους μας και να τους ξεφτιλίζουμε, αφού δύναται να πούμε όσα σκεφτόμαστε με όμορφο τρόπο.

Επιπρόσθετα, είναι κατανοητό πως κάποιες φορές ο άνθρωπος μέσα από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει τυχαίνει να βρίσκεται εκτός ορίων και εφόσον αποφασίσει να μιλήσει, τότε πολύ πιθανόν να πει λόγια που δεν τα εννοεί. Σε τούτη την περίπτωση συνιστάται πριν βγάλουμε το θυμό μας προς τα έξω να πάρουμε μερικές ανάσες και να σκεφτούμε προσεκτικά τι θα εκστομίσουμε (δηλαδή δεν τα ισοπεδώνουμε όλα), ιδίως εάν πρόκειται για ύβρεις που θεωρείται ποινικό αδίκημα, γιατί θα βρούμε τον μπελά μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας