ΑρχικήΨυχαγωγίαPetrou/Man: Αμερικανικός οίκος μόδας που δημιουργήθηκε από Έλληνα

Petrou/Man: Αμερικανικός οίκος μόδας που δημιουργήθηκε από Έλληνα

Ο σχεδιαστής μόδας Νικόλας Πέτρου, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει το δυναμικό brand name του, που φέρει την ονομασία Petrou/Man, γράφει μόνος του την εισαγωγή και απαντά στο Paper σε ερωτήματα της μόδας που μας απασχολούν αυτόν τον καιρό.

H συλλογή για τη σεζόν Ανοιξη/Καλοκαίρι 2010, που αποτέλεσε και το λανσάρισμα του brand Petrou/Man, δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για τον Τύπο και για λόγους αναγνωρισιμότητας. Πριν γίνει αυτό, οι ώρες έρευνας πάνω στο θέμα τού πώς λανσάρεται ένα νέο brand ήταν ατελείωτες. Κάθε βιβλίο που μελέτησα, αναφερόταν στον σημαντικό ρόλο που παίζει η ανάμειξη των celebrities, οι οποίοι βοηθούν μέσω της επωνυμίας τους στο χτίσιμο ενός momentum και στο να τραβούν την προσοχή. Αυτό ακριβώς έκανα και εγώ.

Ήθελα να δημιουργήσω έναν θετικό θόρυβο, αλλιώς οι πιθανότητες να έχω τα ΜΜΕ στο πλάι μου θα ήταν απειροελάχιστες. Ηταν μεν ένα ρίσκο, αλλά από εκείνα που ήταν υπολογίσιμα και έφερε κοντά μας τη Lady Gaga, την Beyonce και άλλους celebrities που πίστεψαν σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε.

Επιπλέον, δεν ήθελα ο κόσμος που θα έβλεπε την παρουσίαση να ταυτίσει τα ρούχα μας με κάποιον συγκεκριμένο τύπο άντρα, με κάποιο στυλ ή με κάποιο ηλικιακό όριο. Αλλωστε το γεγονός ότι τα μοντέλα της πρώτης συλλογής είχαν καλυμμένο το δέρμα τους από την κορυφή ώς τα νύχια και δεν ήταν αναγνωρίσιμα ήταν αρκετό ώστε να σταθεί κανείς στην ουσία, να δει δηλαδή τα ρούχα και να ξεχάσει τον άνθρωπο που τα φοράει.

Στη διάρκεια της παρουσίασης, τα μοντέλα μεταμορφώθηκαν σε δημιουργήματα Petrou/Man. Στις ατελείωτες συζητήσεις που είχα με τον βοηθό μου και επικεφαλής σχεδιαστή Σωτήρη Καλλή, στο τέλος υπερίσχυε το ίδιο συμπέρασμα: Οτι έπρεπε να είμαστε ιδιαίτεροι και να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο που ο κόσμος θα αγαπήσει.

Τα ρούχα που σχεδιάζεις περιέχουν ίσως ως υπότιτλο κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα;

Τα ρούχα Petrou/Man είναι ρούχα φορέσιμα, με συγκεκριμένο tailoring, ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και χειροποίητες τεχνικές και προσθήκες. Εχω πάντα την ανάγκη ό,τι παρουσιάζω να το κάνω με έναν καλλιτεχνικό, ίσως έναν πιο αφηρημένο τρόπο, θα έλεγα. Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε ρεαλιστικά την καθημερινότητά μας, περιτριγυρισμένοι από τόσα πολλά στοιχεία «καταστροφής».

Είναι ωραίο, λοιπόν, που μας δίνεται η ευκαιρία να αποδράσουμε σε έναν πιο αφηρημένο κόσμο παρά σε έναν συμβατικό. Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που επέλεξα να προσλάβω τον Robbie Spencer, fashion editor του περιοδικού Dazed & Confused για να αναλάβει το styling της κολεξιόν. Φροντίζουμε να συνεργαζόμαστε με διεθνείς stars του χώρου, οι οποίοι είναι γνωστοί για τη συνεισφορά τους στη μόδα. Εχοντας αυτό ως γνώμονα, έδωσα στον Robbie την ελευθερία να κάνει τη δουλειά του με τον ιδιαίτερο τρόπο του, χωρίς να παρεκκλίνει από το όραμά του.

Πως ένιωσες όταν τελείωσε η παρουσίαση της κολεξιόν;

Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα των τριών τελευταίων μηνών και της ατελείωτης δουλειάς των συνεργατών μου. Είναι σαν να δίνεις ζωή σε κάτι καινούριο και μοναδικό επειδή, πίστεψέ με, δεν υπάρχει δεύτερη φορά σαν την πρώτη…

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου για την αγορά της αντρικής μόδας πριν λανσάρεις τη συλλογή Petrou/Man;

Πάντοτε αγαπούσα ό,τι είχε σχέση με τα ρούχα και παρόλο που συχνά δυσκολευόμουν να βρω κάποια συγκεκριμένα κομμάτια που αναζητούσα, ομολογώ πως η διαθεσιμότητα εκεί έξω είναι πολύ μεγάλη. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω πως υπάρχει ένα κενό στην αγορά και δεν πιστεύω πως αυτό το κενό δεν έχει να κάνει με ένα κλασικό μπλέιζερ ή ένα T-shirt. Αλλωστε αυτά μπορεί να τα βρει κανείς στα H&M ή στα Gap. Αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισα να δημιουργήσω το Petrou/Man.

Μπορείς να ανακαλέσεις τη στιγμή που συνειδητοποίησες ότι ήθελες να σχεδιάσεις μια αντρική σειρά;

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα πειραματιζόμουν με κομμάτια υφάσματος ή με εκείνα που είχαν διαφορετικές υφές. Τα έραβα μεταξύ τους, καθώς η θεία μου, που ήταν μοδίστρα, μου επέτρεπε να χρησιμοποιώ τη ραπτομηχανή της. Ολα αυτά τα κομμάτια υφάσματος βρίσκανε στα χέρια μου το σχήμα τους και στο τέλος γίνονταν σύνολα για τις κούκλες της αδερφής μου. Μεγαλώνοντας, τροποποιούσα τόσο τα ρούχα των φίλων μου όσο και τα δικά μου. Επαιζα με τις αναλογίες, πρόσθετα μανίκια από πουκάμισα σε T-shirts, «ενθέματα» σε τζιν, ζωγράφιζα με το χέρι. Οι φίλοι μου πάντα μου ζητούσαν να τους συνοδεύω στις αγορές τους. Ηταν πολύ διασκεδαστικό?

Γίνεται αρκετός λόγος για τον θάνατο της πολυτέλειας όπως την ξέραμε. Σε μια εποχή που έχουμε απολαύσει και αγοράσει σχεδόν τα πάντα, πιστεύεις πως η αξία της πολυτέλειας μεταφέρεται πια σε άλλους τομείς; Για παράδειγμα, στις πολύ κοντινές ανθρώπινες σχέσεις;

Η πολυτέλεια θα είναι πάντα ζωντανή σε πολλές μορφές, είτε πρόκειται για μια προσωπική στιγμή είτε για ένα χειροποίητο αντικείμενο φτιαγμένο από έναν εξειδικευμένο τεχνίτη, από έναν ειδήμονα της μόδας, της τέχνης ή του design.

Ωστόσο η αγορά της πραγματικής πολυτέλειας απευθύνεται μόνο σε μια μικρή μερίδα του πληθυσμού και πάντα θα υπάρχουν μεγα-πλούσιοι που θα ξοδεύουν χρήματα για να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους, σε αντίθεση με τη μάζα, που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Ακόμα και στους καταστροφικούς καιρούς της οικονομική ύφεσης που ζούμε, οίκοι όπως οι Hermes και Louis Vuitton έχουν κέρδη.

Και αυτοί που πραγματικά χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση είναι εκείνοι που δεν είναι ουσιαστικά luxury brands αλλά ψευδο-πολυτελή, που έγιναν άπληστοι και πίστεψαν πως μπορούν να χρεώνουν αλόγιστα τον κόσμο, χωρίς να έχουν όμως μια ειλικρινή, συγκεκριμένη και καθαρή εικόνα ή ταυτότητα για το ποιοι είναι. Γνωρίζεις ότι οι δύο οίκοι που προανέφερα δεν κάνουν ποτέ εκπτώσεις;

Ναι, είναι γνωστό. Παρ’ όλα αυτά, όμως, έννοιες όπως «exclusive» και «limited edition» χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλους τους τομείς της μόδας. Τι σημαίνει για σένα αυθεντική πολυτέλεια;

Κάτι που είναι χειροποίητο, φτιαγμένο από τα πιο φίνα υλικά και διατίθεται προς πώληση αφού το άγγιξε και το τελειοποίησε ο ίδιος ο σχεδιαστής. Είναι πραγματικά εξαιρετικό το συναίσθημα να γνωρίζεις ότι ο σχεδιαστής είχε άμεση ανάμιξη στη διαδικασία του προϊόντος που έχεις αγοράσει.

Highlights

  • Το 1993 αποφοίτησε από το Saint Martin’s School of the Arts (Λονδίνο), έχοντας σπουδάσει τέχνη και fashion design.
  • Eχει εργαστεί ως creative director του οίκου Dennis Basso.
  • Το κατάστημά του (Boutique Petrou) βρίσκεται στη Madison Avenue στη Νέα Υόρκη.
  • Η δουλειά του έχει προβληθεί εκτεταμένα σε περιοδικά όπως η Vogue, το Elle, το Bazaar, το W.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166