Street athleticism, ο νεανικός τρόπος ένδυσης

Street athleticism, ο νεανικός τρόπος ένδυσης

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, παρόλο που κάποια μικρά δείγματα υπήρχαν, η μόδα δεν θα πόνταρε ποτέ υπέρ μιας επένδυσης με αθλητικό ύφος, και πιο συγκεκριμένα στο Street athleticism. Σήμερα το κάνει και μάλιστα με σιγουριά, εντυπωσιάζοντας τις νεαρές ηλικίες σε τέτοιο ακραίο βαθμό που πλέον ακολουθούν και το ασπάζονται ως βασικό τρόπο ένδυσης τους.

Η έννοια έχει αλλάξει, έχει εκσυγχρονιστεί, έχει γίνει ένα με τις ανάγκες της πόλης. Πρέπει να εξυπηρετήσει την αστή. Ετσι επιστρατεύονται -εκτός από το ύφος- και τα υλικά που λειτουργούν θαυμάσια υπέρ μιας σπορ pret-a-porter εκδοχής.

Και εκεί που νομίζεις πως το αθλητικό στυλ έχει πιάσει πάτο και δεν έχει να σου δώσει τίποτε άλλο, οι σχεδιαστές το παντρεύουν με την κουλτούρα του δρόμου, με τις εικόνες και την αίσθηση της πρωτεύουσας, με τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες της πόλης -άρα και της ζωής μας- αγνοώντας μεν τον παράγοντα της αθωότητας και του παιχνιδιού, δίνοντας όμως σημασία σε ό,τι κυκλώνει τη ζωή μας καθημερινά:

Την εικόνα μας, που όσο κι αν στη χώρα μας «προσπαθούν» ή θέλουν να κάνουν τους άλλους να πιστέψουν ότι δεν της δίνουν και τόση σημασία, η αλήθεια είναι πως ξοδεύουν αρκετό χρόνο (και χρήματα) για να την ανεβάσουν και κατ’ επέκταση να… ανεβούν. Λες και είναι κακό να περιποιείσαι τον εαυτό σου. Λες και πρέπει να έχεις τύψεις…

Στο θέμα μας όμως, ο όρος street athleticism, επηρεασμένος από κάθε λογής αθλητικό πεδίο (καράτε, ποδηλασία, μποξ, τένις, γιόγκα, jogging κ.λπ.) μπαίνει στη ζωή μας επί τροχάδην κάνοντας την καρδιά μας να χτυπά δυνατά, ξεπερνώντας μάλιστα κάποιες φορές τους 120 σφυγμούς, όπως έγινε με τη συλλογή του Nicolas Ghesquiere για τον οίκο Balenciaga. Αμάνικα, εξαιρετικά δομημένα γιλέκα, εφαρμοστά παντελόνια, φούστες-κιλτ, όλα φτιαγμένα με μια τεχνική και μια αρτιότητα απίστευτη.

Κάθε στοιχείο του ρούχου φτιαγμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί τη σιλουέτα. Και για να μην παρεξηγούμαστε, ασφαλώς και δεν μιλάμε για ένα αθλητικό ή για ένα street look έτσι όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά για μια νέα αίσθηση της μόδας που αφουγκράζεται (ξανά) τις ανάγκες της εποχής, που μαλακώνει με τον τρόπο της την καθημερινότητά μας.

Που λειτουργεί πάνω σε μια ματιέρα την οποία χρησιμοποιούν οι ζωγράφοι της μόδας για να δημιουργήσουν αριστουργήματα που προορίζονται για το καθημερινό μας στυλ. Άλλωστε, το pret-a-porter ακόμα και εκείνο που προέρχεται από μεγάλα μυαλά και μεγάλους οίκους… δεν ορίζεται μόνο μέσα από φουστάνια και επίσημα ενδύματα, αλλά εξυπηρετεί κυριολεκτικά αυτήν τη φορά- τις συνήθειες, τις εξόδους, τα γεύματα -επίσημα και μη (δεν φαντάζεστε τον εαυτό σας να πηγαίνει για δείπνο στη «Σπονδή» φορώντας ένα αθλητικού τύπου φόρεμα Balenciaga;).

Τώρα μου ήρθε στον νου και εκείνη η υπέροχη μαύρη μπλούζα των Deux Hommes, ο κορμός της οποίας αποτελείται από νεοπρέν ύφασμα (υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες οι στολές για καταδύσεις), με την πιο απίστευτη εφαρμογή που μπορεί να περιμένει κανείς. Το κλου; Ο γιακάς είναι στολισμένος με χρωματιστές πέτρες από κρύσταλλα Murano. Ιδού ένας συνδυασμός που λειτουργεί ως επίσημο street athleticism, χάρις στην ντελικάτη ενορχήστρωση των δημιουργών του. Άλλωστε ποιος είπε πως αυτή η εντυπωσιακή διάταξη της μόδας (με φανερούς ή κρυφούς υπότιτλους) δεν είναι σοφιστικέ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας