Άρθρο της Αθανασίας Γρηγοριάδου
Είναι φυτά συνήθως μικρά, “ταπεινά” θα έλεγε κανείς, φυτρώνουν σχεδόν παντού, κάποια τα χρησιμοποιούμε για σαλάτα. Κρύβουν όμως μέσα τους δύναμη θεραπευτική, ευεργετική στους ζωντανούς οργανισμούς. Μία γνωριμία μαζί τους θα μας γεμίσει με θαυμασμό για τη δύναμη που υπάρχει και στο πιο μικρό στη φύση, αλλά και θα πλουτίσει τις γνώσεις μας για την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής μας. Οδηγοί μας σε αυτό το οδοιπορικό στα μυστικά της φύσης θα είναι δύο φαρμακοποιοί που έχουν ξεχωριστή γνώση πάνω στο θέμα:
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος και η κόρη του Χριστίνα Παπαδοπούλου. Να τους γνωρίσουμε.
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος σπούδασε φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ξεκίνησε τη φαρμακευτική του δραστηριότητα ως επιστημονικός συνεργάτης της εταιρείας SCHERING του Βερολίνου. Το 1986 ιδρύει την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυτό & Αρωματοθεραπείας της οποίας είναι Πρόεδρος. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικών Φαρμακοποιών. Το 1995 ιδρύει την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας και Βιολογικών Ερευνών της Θαλάσσιας Χλωρίδας και Πανίδας. Είναι μέλος της ESCOP, Συμβουλευτικού Οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φυτικής προελεύσεως φάρμακα και επίσης μέλος του Scientific Group for Space Research (Member of the International Astronautical Federation). Είναι ιδρυτικό μέλος της FIADREP, Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων για την Έρευνα στη Φυτοθεραπεία.
Η Χριστίνα Παπαδοπούλου σπούδασε φαρμακευτική στο Ecole de Pharmacie, Faculte des Sciences, Universite de Geneve της Ελβετίας. Πρακτική εξάσκηση έκανε στο Pharmacie Gonin στη Γενεύη, καθώς και στο εργαστήριο του φαρμακείου Pharmacie du Grand Pre στη Γενεύη. Εργασίες της έχει παρουσιάσει σε πολλά συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος με θέματα σχετικά με τα φυτά όπως: “Προσδιορισμός φυτών σχετικών με τις καρδιοαγγειακές παθήσεις”, “Φυτά με αντισταμινική δράση”, “Το ελαιόλαδο και η ευεργετική του επίδραση στον μεταβολισμό των Ελλήνων” κ.ά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ιπποκρατικής Επιστημονικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής, ιδρυτικό μέλος του International Institut of Phytotherapy με έδρα τις Βρυξέλλες, αλλά μετέχει και σε άλλες Επιστημονικές Εταιρείες.
Το οδοιπορικό μας ξεκινάει με το γνωστό μας πικροράδικο!
Taraxacum officinalis ή αλλιώς Πικραλίδα ή πικροράδικο ή πικραφάκι
Είναι φυτό που ζει πολλά χρόνια. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα και τα λουλούδια του είναι απλωτά. Οι σπόροι του είναι καστανοί και ακανθώδεις. Τα λουλούδια του ανοίγουν το πρωί και κλείνουν το βράδυ, ενώ αν έχει άσχημο καιρό δεν ανοίγουν καθόλου. Θα το βρείτε στα λειβάδια, αλλά και σε χέρσους τόπους, παντού στην Ελλάδα. Σε κάποιες περιοχές το καλλιεργούν για σαλατικό.
Τα φαρμακολογικά του συστατικά σε γενικές γραμμές είναι:
Πικρά, τριτερπένια, στερόλες, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, κουμαρίνες, υδρογονάνθρακες, σάκχαρα, ινουλίνη, κάλιο.
Η δράση του φυτού
- Βοηθάει στη χολή
- Είναι διουρητικό
- Ανοίγει την όρεξη
- Βοηθάει στη χώνευση
Οι δράσεις αυτές αποδίδονται στα πικρά συστατικά που περιέχει. Έτσι, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε διαταραχές τόσο της χολής όσο και του ήπατος (συκώτι). Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε ως προληπτικό για την αποφυγή δημιουργίας πέτρας στη χολή. Η δράση του φυτού βασίζεται στην επέμβασή του τόσο στο μεταβολισμό των κυττάρων όσο και στη λειτουργία τους.
Εκτός όμως από τα πιο πάνω:
- Προστατεύει το συνδετικό ιστό
- Είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση από χρόνιους ρευματισμούς
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κίνδυνο σε θεραπείες αδυνατίσματος, όπου η συμβολή του οφείλεται στη διουρητική του δράση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο (όλα τα φυτά περιέχουν κάλιο και επομένως είναι όλα διουρητικά, απλώς διαφέρει το ποσοστό περιεκτικότητας).
Για όλα τα πιο πάνω χρησιμοποιούμε ολόκληρο το φυτό (κορμό και ρίζα).
Η ρίζα έχει επίσης υπακτικές ιδιότητες.
Καθαρίζουμε τη ρίζα καλά με νερό από τα χώματα, την ξεραίνουμε στη σκιά, την τρίβουμε στο μίξερ μέχρι να γίνει σαν πούδρα και παίρνουμε μισή κουταλιά του γλυκού, ως καθαρτικό.
Εάν πονούν οι κλειδώσεις σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τον πιο κάτω τρόπο ανακούφισης:
Την άνοιξη, και για έξι (6) εβδομάδες, παίρνετε πικροράδικο είτε σε σκόνη είτε σε σαλάτα, ως εξής:
- 3 φορές την ημέρα / ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη, ή
- 1 φορά την ημέρα/ 1 πιάτο βρασμένα πικροράδικα σε σαλάτα
- (Σημείωση : ξηραίνουμε το φυτό και το τρίβουμε, όπως περιγράψαμε για τη ρίζα πιο πάνω).
- Το φθινόπωρο, και για έξι (6) εβδομάδες, χρησιμοποιούμε κεδροκούκουτσα (γιουνίπερους), ως εξής:
- Βάζουμε τέσσερα (4) κεδροκούκουτσα σε ένα φλυτζάνι του τσαγιού νερό και το αφήνουμε να πάρει 3-4 βράσεις. Το σουρώνουμε και το πίνουμε. (2 φορές την ημέρα).
Από τις έρευνες απεδείχθη ότι για τις πιο κάτω περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ταραξάκο, είτε προληπτικά είτε για ανακούφιση από ενοχλήσεις, όπως:
- Προβλήματα χώνευσης
- Προληπτικό για την αποφυγή δημιουργίας πέτρας στη χολή (χορήγηση για μεγάλο χρονικό διάστημα)
- Ηπατική ανεπάρκεια
- Ρευματισμοί
- Ουρικό οξύ
- Ουρολοιμώξεις
- Άμμος και πέτρα στα νεφρά
Παρενέργειες
Δεν αναφέρονται γενικά παρενέργειες, μία κατάχρηση όμως στην κατανάλωσή του μπορεί να δημιουργήση ξινίλες στο στομάχι.
Για να είστε λοιπόν όσο το δυνατόν πιο ατάραχοι από διάφορες ενοχλήσεις ταραξάκο. Αλλά προσοχή: για ό,τι έχει σχέση με την υγεία μας, ποτέ δεν κάνουμε του κεφαλιού μας. Μπορεί να αποδειχθή εξαιρετικά επικίνδυνο. Πάντα συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.