Πιθανό σημάδι Αλτσχάιμερ η αδύναμη όσφρηση

Πιθανό σημάδι Αλτσχάιμερ η αδύναμη όσφρηση

Ένα νέο, πρωτοποριακό τρόπο ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες για την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Όπως υποστηρίζουν, η δυσκολία στην αναγνώριση συγκεκριμένων οσμών αποτελεί πιθανότατα ένα από τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας.

Στην έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Rush του Σικάγο, έλαβαν μέρος 600 άτομα ηλικίας 54-100 ετών, στα οποία ζητήθηκε να αναγνωρίσουν μια σειρά από οικίες μυρωδιές, όπως κρεμμυδιού, λεμονιού, κανέλας, μαύρου πιπεριού, σοκολάτας, τριαντάφυλλου και μπανάνας. Περίπου το 1/4 εξ’ αυτών κατάφερε να αναγνωρίσει μόνο 8 από τις 12 συνολικά δοκιμαστικές μυρωδιές.

Όσοι συγκαταλέχθηκαν σε αυτό το 1/4, υποβλήθηκαν σε περεταίρω εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης. Οι εξετάσεις αυτές επαναλαμβάνονταν μια φορά το χρόνο την τελευταία πενταετία και τα αποτελέσματα τους οδήγησαν τους επιστήμονες του πανεπιστημίου στο συμπέρασμα ότι «η δυσλειτουργία της όσφρησης μπορεί να είναι πρώιμη εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ».

Παρ’ όλα αυτά σπεύδουν να τονίσουν πως η ασθενής όσφρηση μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών άλλων παραγόντων και δεν συνεπάγεται απαραίτητα τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

Ωστόσο σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί πως όσον αφορά την θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ ή τουλάχιστον της καταστροφικής επέκτασης της, το μέλλον κρύβεται στις γονιδιακές θεραπείες που άρχισαν να εφαρμόζονται δειλά-δειλά το 1980 με μικρό ποσοστό επιτυχίας, όμως πλέον στη σημερινή σύγχρονη εποχή έχουν μετεξελιχθεί σε ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια των ιατρών για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης ασθένειας.

Μάλιστα κατά την τελευταία εικοσαετία έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια δολάρια για κλινικές δοκιμές, αναφορικά με τις γονιδιακές θεραπείες για την εύρεση κάποιου συγκεκριμένου τρόπου επιβράδυνσης ή διακοπής της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία ευθύνεται για το θάνατο εκατομμυρίων Αμερικανών κάθε χρόνο, και είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Βέβαια, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν κατηγορηματικά πως είναι προτιμότερο οι άνθρωποι να προβαίνουν σε προληπτικές ενέργειες για να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, από το να περιμένουν να ασθενήσουν και να υποβάλλονται σε επίπονες θεραπείες.

Προηγούμενο άρθροKeeway Hacker 125
Επόμενο άρθροΟι διακοπές με το αγόρι σου είναι δοκιμασία ως ζευγάρι
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας