ΑρχικήΟικονομίαΠοια είναι η Appleby; ποιοι πλούσιοι και ισχυροί κρύβονται από πίσω;

Ποια είναι η Appleby; ποιοι πλούσιοι και ισχυροί κρύβονται από πίσω;

Ποια είναι η Appleby; ποιοι πλούσιοι και ισχυροί κρύβονται από πίσω;

Στις 24 Οκτωβρίου 2017, μια δικηγορική εταιρεία με έδρα τις Βερμούδες, με την επωνυμία Appleby, επιβεβαίωσε σε δήλωσή της ότι είχε δεχθεί ένα ισχυρό cyberattack (κοινώς χακάρισμα) πέρυσι το οποίο “έπληξε” ορισμένα από τα εσωτερικά δεδομένα των πελατών της. Αλλά αυτή δεν ήταν μια συνηθισμένη εταιρεία. Και αυτοί δεν ήταν απλοί πελάτες.

Η διαρροή που προέκυψε, έφερε στην επιφάνεια ονόματα ορισμένων από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα με την Telegraph, η οποία ανέφερε για πρώτη φορά το περιστατικό, υπόθεση βρωμάει πολύ.

Βέβαια θα αναρωτιέστε τι είναι η Appleby και τι κάνει; Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι πρόκειται για μια μεγάλη υπεράκτια εταιρεία (αγγλιστί offshore).

Όταν δημοσιεύθηκαν τα Panama papers πέρυσι, τέθηκαν στη δημοσιότητα χάρη στη Διεθνή Κοινοπραξία Διερευνητικών Δημοσιογράφων – International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) και εξέθεσαν την εσωτερική λειτουργία τόσο της υπεράκτιας βιομηχανίας όσο και των ισχυρών πελατών της, διότι προφανώς κινούνταν μυστικά μεγάλα ποσά χρημάτων.

Η τεράστια ποσότητα αρχείων που διέρρευσε ανερχόταν στον εξωφρενικό αριθμό των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων από μια δικηγορική εταιρεία του Παναμά που ονομάζεται Mossack Fonseca, η οποία αναλύει εκατοντάδες χιλιάδες υπεράκτιες συναλλαγές.

Η Appleby είναι μια υπεράκτια δικηγορική εταιρεία με παρουσία σε Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Καίυμαν, Γκέρνσεϊ, Νήσος Μαν, Τζέρσεϊ, Μαυρίκιος, Σεϋχέλλες, Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη.

Οι πελάτες της, αν και δεν κατονομάζονται δημοσίως, περιλαμβάνουν τράπεζες, εταιρείες, εταιρείες FTSE 100 και Fortune 500, μαζί με άτομα που έχουν υψηλή κοινωνική θέση στην κοινωνία, η οποίoi είναι υπεράνω πάσης υποψίας.

Συνολικά, η δικηγορική εταιρεία έχει περισσότερους από 200 δικηγόρους που λειτουργούν σε 10 παγκόσμια γραφεία ανά την υφήλιο.

Η εταιρεία προσφέρει στους πελάτες της ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως χρηματοδότηση ενεργητικού, επενδυτικές υπηρεσίες, δομημένη χρηματοδότηση, κανονιστικές συμβουλές, διαχείριση περιουσίας και αναλαμβάνει δικαστικές υποθέσεις. Στις Βερμούδες και στον Μαυρίκιο είναι μέλος του κολοσσιαίου δικτύου νομικών επιχειρήσεων, Lex Mundi .

Έχει, όμως, γίνει το επίκεντρο μιας νέας έρευνας της ICIJ σχετικά με τις επιχειρηματικές συναλλαγές των πελατών της, φαινομενικά βασισμένη σε αποκαλύψεις που προέκυψαν από την παρτίδα των διαφυγόντων εγγράφων της εταιρείας.

Τα δελτία ειδήσεων δείχνουν ότι η Appleby συνεργάστηκε πρόσφατα με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα HSBC σε συμφωνίες τραπεζών και συγχωνεύσεων διαφόρων εταιριών με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, όπως με την Ocean Rig σε μια αναδιάρθρωση ύψους 3,7 δις δολαρίων και με τον επενδυτικό όμιλο Blackstone της Βρετανίας με εξαγορά 559 εκατομμυρίων λιρών.

Στις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η εταιρεία δημοσίευσε μία ανάρτηση σε blog σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η οποία σημείωσε ότι τα «υπεράκτια χρηματοπιστωτικά κέντρα αντιπροσωπεύουν έναν ελκυστικό στόχο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου».

Η ανάρτηση μεταξύ άλλων αναφέρει: “Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο μπορούν εύκολα να εντοπίσουν και να εκμεταλλευτούν αδύναμους κρίκους στη ροή πληροφοριών μεταξύ του οργανισμού και των εξωτερικών παροχέων του.”

Η κυβέρνηση της Νήσος Μαν σήμερα ανέφερε ότι η Appleby ανακάλυψε για πρώτη φορά την παραβίαση (χακάρισμα) τον Μάιο του 2016 – πολύ πριν δημοσιευθεί αυτή η ανάρτηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, οι εκθέσεις που βασίζονται στα διαρρεύσιμα έγγραφα πρόκειται να κυκλοφορήσουν τις επόμενες ημέρες. Παραμένει να δούμε τι αποκαλύψεις θα περιέχουν.

Προς το παρόν, η Appleby έχει αρνηθεί οποιαδήποτε περίπτωση επίθεσης από χάκερς και πως δεν υπέστη ποτέ οποιαδήποτε παραβίαση.

“Είμαστε μια υπεράκτια δικηγορική εταιρεία που συμβουλεύει τους πελάτες με νόμιμους τρόπους για να αναπτύξουν και να προστατέψουν την επιχείρησή τους”, δήλωσε η Appleby στο άκουσμα της δήλωσης περί παραβίασης.

“Δεν ανεχόμαστε παράνομες συμπεριφορές και ούτε υποστηρίζουμε ή αναλαμβάνουμε υποθέσεις κακοποιών , όμως είναι αλήθεια ότι δεν είμαστε αλάνθαστοι”, πρόσθεσε η Appleby.

Η δήλωση συνεχίζει λέγοντας: «Είμαστε απογοητευμένοι με το γεγονός ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκμεταλλεύονται και χρησιμοποιούν πληροφορίες πού προέρχονται από υλικό που αποκτήθηκε από παράνομη δραστηριότητα και ότι αυτό μπορεί να βλάψει αθώους ανθρώπους και εταιρείες.

“Έχοντας ερευνήσει τους ισχυρισμούς της ICIJ πιστεύουμε ότι είναι αβάσιμοι και βασίζονται στην έλλειψη κατανόησης των νόμιμων δομών που χρησιμοποιούνται στον υπεράκτιο τομέα” τόνισε η Appleby.

Παρ ‘όλα αυτά, φαίνεται ότι θα υπάρξει ακόμα μια σειρά αποκαλύψεων τύπου Panama papers. Πολλαπλές ειδησεογραφικές εταιρείες αναφέρουν τώρα ότι οι πλούσιοι και ισχυροί πελάτες της Appleby πλέον θα φοβούνται ακόμα και τη σκιά τους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166