Ποιο είναι το μέγεθος μιας επιχείρησης για πιθανή διεθνή ανάπτυξη

Ποιο είναι το μέγεθος μιας επιχείρησης για πιθανή διεθνή ανάπτυξη

Δεν είναι τόσο το μέγεθος που μετράει για ένα εμπορικό σήμα, όσο μια σειρά από άλλα δεδομένα και παράμετροι.

Αρχικά θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση, σε ποιο βαθμό θα διατηρηθεί ο έλεγχος του υποψήφιου δικτύου. Η έννοια του ελέγχου ταυτίζεται εν μέρει και με την έννοια της ιδιοκτησίας, αφορά δηλαδή άμεσα και έμμεσα τον τρόπο με τον οποίο μια επιχείρηση επιθυμεί να αναπτυχθεί στο εξωτερικό.

Η απόφαση αυτή επηρεάζεται ουσιαστικά από τους διαθέσιμους πόρους της επιχείρησης, κυρίως σε κεφάλαια, τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και από το προϊόν ή την υπηρεσία που θέλουμε να διαθέσουμε στις διεθνείς αγορές.

Η εταιρεία που επιθυμεί να αναπτυχθεί διεθνώς, θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ όλων των ανωτέρω, θα πρέπει δηλαδή να αποφασίσει, με ποιο τρόπο θα αναπτυχθεί, είτε αυτόνομα με ιδιόκτητες μονάδες, είτε με ένα σύστημα συνεργασίας με τοπικούς παράγοντες και συνεργάτες, είτε αυτό υλοποιηθεί με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή επιχειρηματικής πρακτικής, όπως Joint Venture κλπ.

Παράλληλα, το προϊόν αυτό καθ΄ αυτό μπορεί να παραπέμπει σε διαφορετικές μορφές δραστηριοποίησης – διείσδυσης σε μια ξένη αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα καλλυντικά, τα οποία θα επέλεγαν ένα μεικτό σύστημα, αποτελούμενο από ένα μητροπολιτικό – κεντρικό κατάστημα (Flagship Store) και ένα σύστημα επιλεκτικής διανομής.

Πριν αποφασίσετε να κάνετε το πρώτο σας επεκτατικό βήμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μελετήσει πολύ προσεκτικά τα βήματα σας. Ιδανικά θα πρέπει να έχετε καταρτίσει μια οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία να συνυπολογίζει όλες τις παραμέτρους. Η συνεργασία με συμβούλους που έχουν αποδεδειγμένα εμπειρία στο χώρο της εξαγωγής συστημάτων στο εξωτερικό θα σας βοηθήσει να κερδίσετε χρόνο, θα αποτρέψει λάθη, που μπορεί να σας κοστίσουν ακριβά, ενώ οι σύμβουλοι αυτοί θα μπορέσουν παράλληλα να σας κατευθύνουν σε ένα συγκεκριμένο άξονα δράσης, τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε επίπεδο διαδικασίας.

Μη κάνετε το κλασικό λάθος να θεωρήσετε ότι η διεθνής ανάπτυξη είναι «μια από τα ίδια» και ότι γνωρίζετε όλα τα απαραίτητα βήματα. Λάθη γίνονται καθημερινά και κοστίζουν ακριβά!

Θα πρέπει να έχετε συνειδητοποιήσει, ότι η επέκταση στο εξωτερικό είναι μια επιχειρηματική δράση ή -καλύτερα ακόμα – μια επένδυση, η οποία απαιτεί την κατάλληλη προετοιμασία, την απαραίτητη σοβαρότητα, καθώς και τους εξειδικευμένους πόρους. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο σας, το οποίο θα κληθεί να επενδύσει όλη την τεχνογνωσία του, ενώ ο εξειδικευμένος σύμβουλος θα μπορέσει να συντονίσει όλη σας την ομάδα, ώστε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Παράλληλα, δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε την αναγκαιότητα δημιουργίας – και φροντίδας – μιας σωστής και σοβαρής ιστοσελίδας στα αγγλικά, η οποία να δίνει όλες εκείνες τις πληροφορίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για να προσελκύσουν, αλλά και να ενημερώσουν τον υποψήφιο συνεργάτη του εξωτερικού. Αν μάλιστα έχει εκπονηθεί ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξη, με βάση τα

Αν μάλιστα έχει εκπονηθεί ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξη, με βάση τα χαρακτηριστικά του προϊόντος σας και τις προτεραιότητες που θέλετε να δώσετε, τότε καλό θα ήταν να υπήρχε και η αντίστοιχη μετάφραση στη γλώσσα ή στις γλώσσες που σας ενδιαφέρουν, αν δηλαδή σας ενδιαφέρει η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τότε θα ήταν χρήσιμο, αν οι ιστοσελίδες σας υπήρχαν και στα αραβικά, εκτός βεβαίως των αγγλικών.

Η απόφαση για την τελική κατάρτιση του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης, σε ποιες αγορές δηλαδή θα απευθυνθείτε – και θα επεκταθείτε, είναι μια διαδικασία, η οποία θα πρέπει να προκύψει μετά από αναλυτική έρευνα αγοράς των υποψήφιων αγορών, καθώς και μιας σειράς παραμέτρων, οικονομικής, μακροοικονομικής, πολιτισμικής κλπ. φύσης, ενώ η σωστή αξιολόγηση και η συγκριτική ανάλυση όμοιων αγορών μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές ή έστω διαφοροποιημένες αποφάσεις στόχευσης.

Ένας ειδικός σύμβουλος διεθνούς ανάπτυξης με εμπειρία στο τομέα αυτό θα μπορέσει να σας βοηθήσει στην αξιολόγηση, στόχευση και υλοποίηση του αναπτυξιακού σας πλάνου.

Η χρήση συμβούλων αποτελεί έναν από τους βασικούς κανόνες σωστής και αποτελεσματικής διεθνούς ανάπτυξης, τόσο στην Ελλάδα για την προετοιμασία, το συντονισμό και την υλοποίηση επιλεγμένων φάσεων της αναπτυξιακής διαδικασίας, όσο και στο εξωτερικό – όπου η λήψη υπηρεσιών π.χ σε νομικό επίπεδο αποτελεί απαράβατο κανόνα.

Τέλος, αυτό που για τους «ξένους» που αναπτύσσονται διεθνώς είναι αυτονόητο, δυστυχώς χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης για τον έλληνα επιχειρηματία. Πρόκειται για ένα πολύ απλό συστατικό που ακούει στο όνομα «υπομονή». Ο κανόνας της διετίας, ότι δηλαδή τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα μιας διεθνούς επέκτασης θα αρχίσουν να φαίνονται μετά από δύο χρόνια.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι πριν από κάθε διεθνή αναπτυξιακή προσπάθεια ισχύει το τρίπτυχο «έρευνα – πάλι έρευνα – και ξανά έρευνα».

Διάβασε επίσης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας