Αν τρέφεις την ψευδαίσθηση ό,τι σε στρεσάρει η γυμναστική σου, τότε απλά σκέψου το άγχος της δουλειάς σου. Μόνο έτσι θα κατανοήσεις πως η συστηματική σωματική άσκηση είναι μια αναντικατάστατη δραστηριότητα που μόνο οφέλη μπορεί να δώσει στον οργανισμό σου. Το πρόγραμμα, που σου προτείνουμε, θα στείλει το στρες στον αγύριστο και σένα στο σιντριβάνι της νιότης.
Η σκηνή είναι κάπως έτσι: Κατεβαίνεις μια χιονισμένη πλαγιά, με μαύρη σημαία, με 60 χιλιόμετρα την ώρα. Πάνω σε ένα mountain bike. Μπορείς να το πεις ηλίθιο. Ή τρελό. Ή ηλίθια τρελό. Εμείς το χαρακτηρίζουμε μεγαλοφυές. Κι αυτό γιατί οι απρόβλεπτοι κίνδυνοι, που απειλούν τη ζωή σου σε μια πλαγιά, μπορεί να σε σώσουν από τα δεινά του στρες στον πολιτισμένο κόσμο.
Στην περίπτωση που δεν έχεις αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, που λέγεται στρες, να σου πούμε ότι είναι σαν να κατεβαίνεις την πλαγιά χωρίς φρένα και να γίνεσαι αφίσα σε μια σπηλιά. Το στρες σκοτώνει. Περσινή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stroke, βρήκε ότι άντρες με υψηλά επίπεδα στρες είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από ό,τι τεμπέληδες που δήλωσαν ότι δεν έχουν κανένα άγχος. Οπότε, τι θα πάρεις; Ενα εγκεφαλικό ή ένα extreme sport;
Παρεμπιπτόντως, η αξία των σπορ που συνδέονται με έκκριση αδρεναλίνης δεν βρίσκεται στη μείωση του στρες, αλλά -αντιθέτως- στη δημιουργία της. Ερευνητές στο Texas A&M University βρήκαν ότι τα σπορ περιπέτειας, όπως η ορειβασία ή το rappeling, δημιουργούν περισσότερη κορτιζόλη κι επινεφρίνη, μια ουσία ευρέως γνωστή ως αδρεναλίνη, από ό,τι μία δημόσια ομιλία, η οποία σου προκαλεί τις πιο οριακές εκδηλώσεις στρες.
Στην περίπτωση που εξετάζουμε αυτό είναι θετικό, γιατί οι δραστηριότητες που προκαλούν άγχος βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει καλύτερα το στρες της καθημερινότητας, αρκεί οι δραστηριότητες να πληρούν τρεις προϋποθέσεις: να είναι επικίνδυνες και να εμπεριέχουν το ρίσκο του θανάτου. Να είναι απρόβλεπτες κι έτσι να προσαρμόζεται το μυαλό σε νέες καταστάσεις. Να είναι κοινωνικές, έτσι ώστε να νιώθεις πίεση για να αποδώσεις καλά και να μην απογοητεύσεις του συμπαίκτες σου ή τους θεατές (ή τις μαζορέτες).
Μία άλλη ανακάλυψη κλειδί των επιστημόνων. Οι πιο γυμνασμένοι άντρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, επινεφρίνης και νορεπινεφρίνης (δείκτης σωματικού στρες) από ό,τι οι λιγότερο γυμνασμένοι τύποι, πριν και μετά την προσπάθειά τους, σε ένα απαιτητικό σπορ. Οπότε οι καλά γυμνασμένοι άντρες αντιμετωπίζουν το στρες καλύτερα απ’ ό,τι οι όχι και τόσο γυμνασμένοι άντρες, ειδικά σε νέες καταστάσεις που παρουσιάζουν κάποιο είδος κινδύνου. Εφάρμοσε αυτή την πρακτική που σκοτώνει το στρες και θα αλλάξεις τη ζωή σου.
Το ζητούμενο: ψάξε και βρες ένα σπορ περιπέτειας, πρόσθεσε λίγη αδρεναλίνη στα αγαπημένα σου σπορ κι επαναπροσδιόρισε την έννοια του γυμνάζομαι λαμβάνοντας υπόψη και το πιεσμένο σου μυαλό. Θα σου δείξουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνεις. Η ανταμοιβή σου: το πιο πετυχημένο πλάνο διαχείρισης άγχους όλων των εποχών. Κρατήσου δυνατά, αλλά μην τσιτώνεις.
Σχέδιο Αδρεναλίνης
Το σχέδιο κατά του στρες συνδυάζει ένα πρόγραμμα εκγύμνασης ολόκληρου του σώματος με ένα σπορ περιπέτειας. Σκέψου ορεκτικό και κυρίως πιάτο, και για γλυκό ένα σφιχτό κορμί κι ένα ήρεμο μυαλό. Το σχέδιο είναι απλό: γύμνασε ολόκληρο το κορμί σου για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και να προετοιμάσεις το σώμα σου για οποιοδήποτε σπορ, οποιαδήποτε στιγμή. Μετά απλά επίλεξε ένα σπορ.
Θαλάσσιες δραστηριότητες
Νερό, όχι αγχολυτικά φάρμακα. Ένα ρευστό πάρκο, όπου ξεχνάς το άγχος, προσφέρει ένα σερί από απρόβλεπτα, είτε κολυμπάς στο πέλαγος είτε παλεύεις με το καγιάκ στο ποτάμι. Είναι όμως και μεγάλη σωματική πρόκληση, αφού είσαι έξω από τα νερά σου και πρέπει να κινηθείς σε ένα ευμετάβλητο πεδίο. Τα σπορ, που ακολουθούν, ξυπνούν τα πρωτόγονα ένστικτα επιβίωσης που κρύβεις μέσα σου. Είναι τα χρυσά κλειδιά για να ελέγξεις το απρόβλεπτο (βλ. πιθανούς κινδύνους). Εχοντας ζήσει τέτοιες δοκιμασίες στα κόκκινα, αποδίδεις καλύτερα στο χώρο εργασίας.
Κολύμβηση σε ανοιχτό νερό
Ωρα να θυσιάσεις την άνεση και την ασφάλεια, που σου προσφέρουν η πισίνα, για να πας στη θάλασσα ή σε κάποια λίμνη. Η πρόκληση έρχεται με τη μορφή κύματος, ρεύματος ή βάρβαρων 15χρονων με τζετ σκι. Ομως, όταν κολυμπάει κανείς σε ανοιχτό νερό, εύκολα χάνει το προσανατολισμό του. Για αυτό, όπως συμβουλεύει ο πρωταθλητής του τρίαθλου, Βασίλης Κρομμύδας, κάθε 2-3 χεριές πρέπει να βγάζεις το κεφάλι από το νερό και να ελέγχεις την πορεία σου. Στην αρχή είναι λίγο κουραστικό, αλλά όταν το συνηθίσεις, θα δεις ευεργετικά αποτελέσματα. Eπόμενο βήμα ο Διάπλους του Τορωναίου, ένας μαραθώνιος 26 χιλιομέτρων από τη Σιθωνία στην Κασσάνδρα, στη Χαλκιδική.
Surfing
Οι «κυματοδρομίες» δυναμώνουν χέρια, ώμους, πλάτη, βελτιώνουν την ισορροπία κι εξασφαλίζουν πλεόνασμα σασπένς. Για να κάνεις ένα σωστό ride απαιτείται έκρηξη, ένταση αλλά και υψηλή τεχνική κατάρτιση. Το σημαντικό είναι να διαβάζεις το κύμα και να τοποθετείς σωστά το σώμα σου στη σανίδα για να το πιάσεις. Το κλειδί είναι να σταθείς γρήγορα στα πόδια σου, χωρίς να ακουμπήσουν τα γόνατά σου τη σανίδα. Δοκίμασε πρώτα στη στεριά.
Ξάπλωσε μπρούμυτα, με τις παλάμες σου στο ίδιο ύψος με το στήθος και ισορρόπησε στα δάχτυλα των ποδιών σου. Χρησιμοποιώντας τα χέρια, τράβηξε τα πόδια σου κάτω από το σώμα σου. Θα πρέπει να προσγειώνεσαι πλάγια, με τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων, σαν σε θέση άμυνας στο μπάσκετ.
Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι Χαβάη, ωστόσο διαθέτει σερφότοπους, που βγάζουν κύμα 2-3 μέτρα ύψος. Οι καλύτεροι βρίσκονται στη Δυτική Πελοπόννησο (Μεθώνη, Λακούβαρδο, Καλό Νερό, Καϊάφας), στην Κρήτη (Φαλάσαρνα), στη Λευκάδα (Αγιος Νικήτας) και τη Νάξο (Προφήτης Ηλίας). Περισσότερες πληροφορίες θα σου δώσει ο πρωτοπόρος στο χώρο Θάνος Μπουραντώνης από το σερφομάγαζο Slick Bitch (τηλ.: 210-8949323).
Kayaking
Γίνε άνω ποταμών σε ένα τερέν, όπου το νερό γκαζώνει πραγματικά. Αλλοτε βουτάς με την ψυχή στο στόμα και το κουπί στα χέρια σε ένα θυμωμένο πλυντήριο και άλλοτε πλέεις χαλαρά μέχρι το επόμενο εμπόδιο (κορμούς ή κρυμμένα βράχια). Οι αισθήσεις μαρσάρουν και τα ρεφλέξ προσαρμόζονται high speed σε καινούργια δεδομένα. Στο καγιάκ δουλεύουν τα χέρια, αλλά ο κορμός είναι ο βασικός συντονιστής – και ειδικότερα οι κοιλιακοί μύες.
Έτσι, όταν κωπηλατείς, βεβαιώσου ότι η πλάτη σου είναι σε ίσια θέση και ότι σε κάθε αλλαγή χεριού κινείται κι ο κορμός σου. Τοποθέτησε το κουπί στο νερό κοντά στα πόδια και τράβα το προς το σώμα σου. Βγάλε το κουπί από το νερό όταν βρίσκεται σε παράλληλη θέση με τους γοφούς σου. Οπως καταγράφει ο Γιάννης Χολέβας, εκπαιδευτής καγιάκ: «Στην Ελλάδα έχουμε δέκα από τα καλύτερα ποτάμια της Ευρώπης». Εσύ, μπες γενναία στην αφρισμένη δεκάδα των Τρικεριώτη, Αλιάκμονα, Αώου, Εύηνου, Αραχθου, Λούσιου, Καλαρρύτικου, Ερύμανθου, Καρπενησιώτη και Βοϊδομάτη.
Riverboarding
Έχει τη γεύση του καγιάκ, χωρίς όμως σκάφος και κουπιά και γι’ αυτό μπορεί να γίνει πιο επίπονο. Φοράς μία φόρμα νεοπρέν με ειδικές ενισχύσεις, κρατάς μία σανίδα και σε παίρνει το ποτάμι. Κύματα και πέτρες περνούν σε απόσταση αναπνοής από δίπλα σου, αλλά εσύ -απτόητος- κυλάς με το σώμα σου για τιμόνι. Το riverboarding, ή αλλιώς hydrospeed, δεν είναι απαιτητικό και γι’ αυτό είναι ιδανικό για αρχάριους αλλά κι έμπειρους ποταμόβιους. Καλή διασκέδαση και προσοχή στους «αργούς» με τις βάρκες. Βάπτισμα του αφρού στον Αλφειό, στο Λούσιο, στο Λάδωνα και στον Εύηνο, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στα ποτάμια.