Porsche Cayman S 3.4: Συνυφασμένη με την πολυτέλεια

Porsche Cayman S 3.4: Συνυφασμένη με την πολυτέλεια

Στις 8 Ιουνίου 1948 η πόρτα του γκαράζ-εργοστασίου του Φέρντιναντ Πόρσε άνοιγε για να βγει στο δρόμο το πρώτο αυτοκίνητο με το λογότυπο της μάρκας Porsche. Ηταν το 356, με αριθμό πλαισίου 356-001, το πρωτότυπο της Porsche που έλαβε επίσημη έγκριση τύπου για κυκλοφορία και που έμελλε να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας από τις διασημότερες μάρκες της αυτοκίνησης, η οποία σήμερα έφθασε να γίνει ο βασικός μέτοχος της… VW, μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου!

Το Porsche 356 χρησιμοποιούσε κινητήρα επίπεδο 1.131 κ.εκ. με ωστήρια, αερόψυκτο, που ήταν τοποθετημένος στο κέντρο και απέδιδε 40 ίππους, σχεδόν ο ίδιος με αυτόν του Σκαραβαίου, του οποίου έμοιαζε πολύ και το σασί. Αλλωστε και ο Σκαραβαίος είχε σχεδιαστεί από την ομάδα των μηχανικών του Φ. Πόρσε, ειδικά δε ο κινητήρας από τον Αυστριακό Ρούντολφ Χρούσκα που πέθανε πριν από λίγα χρόνια.

Από το 1950 που ξεκίνησε η διάθεση του 356 μέχρι και το 1966 που σταμάτησε η παραγωγή του κατασκευάστηκαν περίπου 80.000 (κουπέ, κάμπριο και σπίντστερ) με πολλές διαφορές μεταξύ τους, τόσο στο αμάξωμα όσο και στον κινητήρα. Παρέμενε πάντα πίσω, με ωστήρια και ήταν αερόψυκτος, αλλά έφθασε το 1,6 λίτρο και τους 90 (Din) ίππους.

Σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν διασωθεί περίπου τα μισά από τα 356 που κατασκευάστηκαν.

Για να αναφερθεί κάποιος στην ιστορία της Porsche θα χρειαζόταν πολλά τεύχη περιοδικού για να εξηγήσει τις λεπτομέρειες που περικλείουν αυτό τον μύθο Το ίδιο ισχύει και για την αγωνιστική της ιστορία. Τώρα όσον αφορά τις φωτογραφίες όλων αυτών των οχημάτων, θα χρειαζόμασταν σίγουρα πολλές χιλιάδες για να αποτυπώσουμε με ακρίβεια όλη την ιστορία της Porsche.

Porsche Cayman S 3.4 λεπτομέρειες

Στο τιμόνι του Cayman S 3.4 βρεθήκαμε αυτή την περίοδο που η Porsche γιορτάζει τα 71 χρόνια της, αφορμή για να μπούμε στο επετειακό κλίμα. Αναμνηστικά, δώρα και κάποια τούρτα με κεράκια θα κοπεί, μαζί με την απαραίτητη σαμπάνια. Είναι δυνατόν, όμως, να σου κάνει δώρο στα γενέθλιά σου ένα ασημί Porsche ο επικεφαλής τεχνικός της ίδιας της εταιρίας, να είναι ειδική παραγγελία για σένα, με 8κύλινδρο κινητήρα 260 ίππων που προέρχεται από τον αγωνιστικό των 310 και να λές ότι… δεν το θέλεις; Είναι δυνατόν; Και όμως, φίλοι αναγνώστες, είναι. Τουλάχιστον αν λέγεσαι Φέρι… Πόρσε υιός!

Όλα αυτά συνέβησαν το 1969 με δώρο στον –σύμπτωση- 60χρονο Φέρι, το καινούργιο, τότε, 914 και εμπνευστή του δώρου τον Φέρντιναντ Πίεχ, επικεφαλής τεχνικού της Porsche και σήμερα επικεφαλής όλου του ομίλου VW. Είναι ο άνθρωπος που δούλεψε σκληρά για να αγοραστεί από την… Porsche το μεγαλύτερο ιδιωτικό πακέτο μετοχών της VW, ώστε να μην την αγοράσουν… ξένοι! Κι όταν λέει ο εγγονός της αδελφής αυτού που έφτιαξε το Σκαραβαίο «ξένοι», δεν εννοεί απλώς όχι Γερμανούς, αλλά ούτε καν έξω από την οικογένεια των Πόρσε!

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το Cayman, θα αναρωτηθείτε. Κι όμως έχουν σχέση μια και το 914 θεωρείται ο πρόγονός του αλλά και του Boxter, από το οποίο προέκυψε η κλειστή έκδοσή του, δηλαδή το Cayman. Τα δύο σημερινά «αδέλφια» είναι τα πρώτα Porsche εμπορίου μετά το 914 που τόλμησαν μηχανή στο κέντρο. Το 914 είχε αποτύχει τότε αλλά μόνο επειδή ήταν έξω από την εποχή του, λίγο πιο μπροστά τεχνικά, ολίγον… αυτοδιαλυόμενο κατασκευαστικά και είχε να παλέψει με το… 911.

Σήμερα, οι τεχνικοί πήραν από το 914 τον κινητήρα στο κέντρο, τα δύο (μικρά) πορτ μπαγκάζ αλλά και κάτι από την οικονομική κατασκευή του, π.χ. ανάρτηση Μακ Φέρσον εμπρός -πίσω (αλλά με ψαλίδια βάσης εμπρός και καλή στήριξη πίσω), επενδύσεις στις κολώνες μέτριου επιπέδου ή απουσία χειρολαβής για το συνεπιβάτη. Εβαλαν, όμως εκπληκτικά φρένα και φρόντισαν σημαντικά την ακαμψία του σασί που- όπως και του Boxter- δεν έχει σχέση με του 914. Το μεταξόνιο είναι λίγο πιο μεγάλο από του 911 προφανώς για να «χωρέσει» ο κινητήρας μεταξύ πίσω άξονα και πλάτης του οδηγού. Κυρίως όμως εκμεταλλεύτηκαν το διαχρονικό σχήμα του 911 για να έχουν σίγουρο το 70% της επιτυχίας, κάτι που δεν είχε το 914.

Ο επίπεδος κινητήρας με τον τόσο ξεχωριστό ήχο ( η μόνωση είναι πολύ καλή αλλά περνάει αυτός που θέλουμε να περνάει) είναι απαλός στη λειτουργία του μέσα στην πόλη λές και έχει φτιαχτεί για τα μποτιλιαρίσματα. Και μόλις βρεθεί κάποιο ξέφωτο, ένα πάτημα στο γκάζι κι ένα τόσο δα άγγιγμα στο τιμόνι και το αυτοκίνητο φεύγει μπροστά με μοναδική ζωντάνια, χωρίς να χρειάζεται να δαπανήσει ούτε τους μισούς από τους 195 ίππους του. Το tiptronic αλλάζει διαδοχικά τις σχέσεις του στον κόφτη (7.300 σ.α.λ.) θυμίζοντας ότι μπορεί νάναι λίγο αργό στις αλλαγές, λόγω ηλικίας, αλλά παραδίδοντας σε λίγο το θρόνο του στο 7ρι PDK θα μείνει στην ιστορία ως το καλύτερο αυτόματο κιβώτιο με μετατροπέα ροπής για σπορ αυτοκίνητα.

Σιγά- σιγά έχεις βγει στο γνώριμο εξοχικό δρόμο. Το καθαρόαιμο με τη σχεδόν ιδανική κατανομή βάρους εμπρός – πίσω, έχει αρχίσει να βιδώνεται στα –ανοιχτά ακόμη- στροφιλίκια με μοναδική ακρίβεια. Για σιγουριά έχεις γυρίσει τον επιλογέα στη μηχανική λειτουργία. Οσο το πατάς τόσο πιο γρήγορα πηγαίνει, τόσο ανταποκρίνεται, Κάθε που ανεβάζεις το ρυθμό σου δεν είναι επιταγή αλλά κάλεσμα στο σφιχτοδεμένο σασί να συμμετάσχει στο πάρτι όλων των αισθήσεων.

Η πλάτη νιώθει τις επιταχύνσεις, η μέση μεταφέρει το βίδωμα στο δρόμο όταν αλλάζεις συνεχώς κατεύθυνση, τα μάτια σου γεμίζουν εικόνες που αλλάζουν με καταιγιστικό ρυθμό και τ’ αυτιά σου γεμίζουν με τον εκπληκτικό ήχο και οι παλάμες σου κρατούν θετικά, αλλά χωρίς να χρειάζεται να υπερβάλλουν, το δερμάτινο τιμόνι και τον επιλογέα.

Το Cayman, καθισμένο στα παχιά του λάστιχα τοποθετείται από στροφή σε στροφή, ζητώντας σου μόνο να είσαι μέσα στα δικά σου τα όρια. Κι όταν η μάνα- αλεπού με τα τρία αλεπόπουλα, το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο, αποφάσισε να διασχίσει το δρόμο, τα τεράστια αεριζόμενα με τις τετραπίστονες δαγκάνες διατήρησαν αναλλοίωτη την πανίδα στο Καπανδρίτι!

Μέσα στο μπάκετ με τις πολλαπλές ρυθμίσεις του, όπως και του τιμονιού ελέγχεις το δρόμο, ο ρυθμός τώρα είναι πιο χαλαρός, ο πίνακας με τα τρία όργανα και τις διάφορες ενδείξεις για τον κινητήρα σ’ ένα λιτό αλλά καλοφτιαγμένο ταμπλό. Σκέφτεσαι πως το Cayman είναι τόσο σωστό και τόσο πιο προβλέψιμο από το πιο νευρικό 911, ώστε αν ο Αλεξάντερ Πόρσε ήταν σήμερα να σχεδιάσει το 911, δεν θάχε λόγο να μην τοποθετούσε τον κινητήρα στο κέντρο.

Οι δρόμοι είναι έρημοι, πολύ μετά τα μεσάνυχτα. Οδηγώ σχεδόν μηχανικά και σκέφτομαι τα 60χρονα της μάρκας. Από μπροστά μου περνούν εικόνες με τον Τοϊβόνεν να ντριφτάρει το κόκκινο 911 στο Ακρόπολις, είμαι στα πρώτα στροφιλίκα μετά το «χιλιόμετρο», μπροστά μου περνάει ο Βάλντεγκαρντ που κυνηγιέται με το Alpine του Νικολά στο χιονισμένο Τουρινί, στρίβω στη Βούκοβιτς έρχεται και το Μετόχι, θυμάμαι την πρώτη δεξιά στροφή στο Λε Μαν με βροχή και τις μακριές 963 να στρίβουν με όσα έρχονται χωρίς φρένο και μια μέρα μετά να κερδίζουν. Τώρα, οι πρώτες φουρκέτες, να ο Τσολιάς, πάμε για πιο πάνω.

Στο Ντακάρ ο Τζάκι Ιξ κέρδιζε τις ειδικές ατσαλάκωτος, μετά άρχισαν να έρχονται τα Cayenne στα σαλέ κι η διαδρομή μου στην Πάρνηθα έχει τελειώσει, εκεί που ο Φον Τριπς 50 χρόνια πριν με το RSK κέρδιζε με χρόνο-ρεκόρ 7′.30”,6.

PORSCHE CAYMAN S 3.4 τεχνικά χαρακτηριστικά

 • KINHTΗΡΑΣ 3.386 κ. εκ., επίπεδος 6κύλινδρος, 2ΕΕΚ, 24V
 • ΙΣΧΥΣ 295 ίπ./6.000 σ.α.λ.
 • ΡΟΠΗ 18,8 χγμ./ 4.500 σ.α.λ.
 • ΚΙΝΗΣΗ Πίσω
 • ΚΙΒΩΤΙΟ Tiptronic 5 σχέσεων
 • ΦΡΕΝΑ Αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός/ πίσω
 • ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ 6,1” (0-100 χμ./ώ.)
 • ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 267χμ./ώ.
 • ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 11 -17 λ./100 χμ
 • ΕΚΠΟΜΠΗ CO2 262 γρ./χμ.
 • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 4.509 x 1.834 x 1.456 χλστ.
 • ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ 410 λ.
 • ΒΑΡΟΣ 1.390 κιλά
 • ΤΙΜΗ από 89.040

Μας άρεσε

 • Το… οπίσθιο μέρος
 • Κινητήρας στο κέντρο
 • Επιδόσεις

Δενα μας άρεσε

 • Μόνο 82 ώρες μαζί
 • Το Tiptronic
Προηγούμενο άρθροSaab 9-3 2.0T: Το αντίδοτο
Επόμενο άρθροΣυγκρίνουμε Toyota Auris 1.6 VS Seat Leon 1.6 VS VW Golf Plus 1.4 TSI
Στέλιος Θεοδωρίδης
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος, αφού δεν κατόρθωσα να γίνω τρανός και σπουδαίος μέσα στην κοινωνία. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ