ΑρχικήΟικονομίαΠως να αντιγράψετε ένα επιτυχημένο μοντέλο Δικαιόχρησης

Πως να αντιγράψετε ένα επιτυχημένο μοντέλο Δικαιόχρησης

Κάθε δημιουργία, είτε πρόκειται για πρωτότυπη δουλειά, είτε για την προσεκτική εφαρμογή ανταγωνιστικών ή άλλων προτύπων, αρχών, μεθόδων, συστημάτων κλπ, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου concept, έστω και κατά το όνομα, απαιτεί την εφαρμογή ενός καλοστημένου σχεδίου δράσης με προσεκτικά βήματα και ενέργειες, οι οποίες δανείζονται τη μεθοδολογία τους από την βαθιά εμπειρία των εταιρειών της Άπω Ανατολής. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι επιχειρηματίες αυτοί διέπρεψαν τις προηγούμενες δεκαετίες ανυψώνοντας το λεγόμενο Copycat (αντιγραφή – απομίμηση – συστήματα μαϊμούδες) σε επιστήμη.

Η κεντρική ιδέα που βρισκόταν πίσω από την επιχειρηματική αυτή μεθοδολογία και πρακτική βασιζόταν στην απλοϊκή αρχή του “Γιατί να ρισκάρω;» (Πολλοί το μεταφράζουν και στα αγγλικά – από συνήθεια), γιατί δηλαδή να μπει στον κόπο να δημιουργήσει νέα συστήματα, αφού είναι πολύ απλό να αντιγράψει ένα επιτυχημένο πρότυπο και να το «βαφτίσει» με άλλο όνομα.

Επειδή δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι, αλλά το κυριότερο, να ακριβολογούμε σε ό,τι λέμε, θα πρέπει να παραδεχτούμε, ότι καταβαλλόταν πολλές φορές μεγάλη προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί η διαφοροποίηση του 1%, άντε 1,5% από το πρωτότυπο σύστημα, η οποία επιτυγχάνεται με την αλλαγή του ονόματος – σήματος.

Κυρίες και κύριοι, δεν είναι εποχή για λάθη, γι’ αυτό και εμείς, αν και δηλώνουμε ότι δεν είμαστε (ευτυχώς) ειδικοί στο θέμα αυτό, πραγματοποιήσαμε μία εις βάθος έρευνα ώστε να αποτυπώσουμε, για όσους φιλόδοξους αντιγραφείς δεν επιθυμούν να ρισκάρουν, τη σωστή πρακτική του Copycat.

Όπως σε κάθε σύστημα, έτσι και εδώ, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε διάφορες διαδοχικές φάσεις εργασιών:

  • Προετοιμασία της Υποψήφιας Δικαιοπαρόχου Εταιρείας
  • Σχεδιασμός του Συστήματος
  • Γνωστοποίηση – Marketing
  • Ανάπτυξη Δικτύου
  • Υποστήριξη Δικτύου
  • Εξαφάνιση Δικτύου

Μικρές διαφοροποιήσεις παρατηρούνται βέβαια ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται ο κάθε Δικαιοπάροχος, καθώς επίσης αν πρόκειται για Franchise παροχής υπηρεσιών. Η λεπτομερής επισήμανση αυτών των λεπτών διαφορών δεν εντάσσεται όμως στους σκοπούς του παρόντος άρθρου, και στις περισσότερες αντιγραφές δεν απαιτείται μεγάλη διαφοροποίηση.

Θυμίζουμε, ότι στόχος μας είναι να δώσουμε τις κατευθυντήριες εκείνες οδηγίες που, ποιός ξέρει, σε μερικά χρόνια, μπορεί να υιοθετηθούν και από τις εταιρείες, που μέχρι σήμερα επένδυαν στη σωστή προετοιμασία, στο σχεδιασμό, στην οργάνωση και κυρίως στην υποστήριξη. Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο θα μπορούσε μάλιστα να δώσει τα φώτα του ακόμα και στις Ταϋλανδέζικες εταιρείες Copycat.

Ας δούμε λοιπόν τις διάφορες φάσεις αναλυτικά με τα διάφορα βήματα και τις ενέργειες που προτείνουμε:

Φάση προετοιμασίας

  1. Επιλέξτε τα conceptεκείνα που μοιάζουν περισσότερο με τη δική σας δραστηριότητα
  2. Κάντε μια έρευνα αγοράς. Ο ευκολότερος και ασφαλέστερος τρόπος είναι να παρουσιαστείτε στις δύο – τρεις εταιρείες που έχετε βάλει στο μάτι ως υποψήφιος συνεργάτης – Δικαιοδόχος τους. Όχι εσείς ο ίδιος βέβαια, γιατί μπορεί να σας αναγνωρίσουν. Στείλτε ένα άτομο εμπιστοσύνης
  3. Καθορισμός Concept. Στόχος της επίσκεψης σας στους ανταγωνιστές θα πρέπει να είναι η συλλογή όσο τον δυνατόν πιο πολλών ενημερωτικών υλικών και φυλλαδίων των ανταγωνιστών. Φτιάξτε ενδεχομένως και ένα checklist με αυτά που πρέπει να ζητήσει ο «κατάσκοπος» και αυτά που θα πρέπει να ρωτήσει. Ένα συνηθισμένο check list περιλαμβάνει:
  • Ενημερωτικό Φάκελο
  • Διαφημιστικά έντυπα
  • Οικονομοτεχνική μελέτη
  • Σύμβαση Δικαιόχρησης

Αν καταφέρετε να τα αποσπάσετε αυτά κατά την πρώτη ή δεύτερη συνάντηση, η αποστολή μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόλυτα επιτυχής. Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης, ότι η συλλογή των υλικών και πληροφοριών είναι ευκολότερη όταν γίνεται από τα γραφεία της δικαιοπαρόχου εταιρείας παρά από την εταιρεία συμβούλων Franchise που την αντιπροσωπεύει. Λόγω της μεγάλης εμπειρίας τους μπορεί να σας καταλάβουν και να εκτεθείτε! Μπορεί και να σας παραπλανήσουν!

  1. Το όλο project ολοκληρώνεται με την λεπτομερή αποτύπωση της γεωγραφικής ανάπτυξης του ανταγωνιστικού δικτύου και τη φωτογράφηση των καταστημάτων. Με βάση αυτά τα πρότυπα ένας αρχιτέκτονας θα δημιουργήσει το «νέο» μορφολογικό concept που καλό θα είναι να μην απέχει και πολύ από τις φωτογραφίες που έχετε στα χέρια σας!

Φάση σχεδιασμού

Εδώ θα απαιτηθεί να επιστρατεύσετε όλη σας την ικανότητα να επισημάνετε τα στοιχεία εκείνα που μέσα από τα διάφορα ενημερωτικά φυλλάδια και υλικά των αλυσίδων που «αναλύσατε» πιστεύετε, ότι αποτελούν τα ισχυρά στοιχεία των ανταγωνιστικών concepts. Αυτά τα υιοθετείτε. Θα χρειαστεί βέβαια και κάποια «λογοτεχνική» παρέμβαση για να μη γίνεται φανερό ότι έχετε «υιοθετήσει» κατά λέξη σχεδόν, όσα γράφει ο ενημερωτικός φάκελος του ανταγωνιστή σας. Θα βάλετε και κάποια προσωπική «πινελιά» με την ενδόμυχη ευχή βέβαια να μην δημιουργεί πρόβλημα στην ολότητα και τη συνοχή του «νέου» σας concept.

Το έτοιμο κείμενο μορφοποιείται σε νέο layout, (ιδανικά από μια έμπιστη και έξυπνη γραμματέα), πλαισιώνεται από μερικές φωτογραφίες, το σήμα σας και έτοιμος ο ολοκληρωμένος ενημερωτικός φάκελος της νέας σας αλυσίδας. Ελάχιστος κόπος, ελάχιστο κόστος, αν το συγκρίνουμε μ’ αυτό που θα μας ζητούσαν οι εταιρείες συμβούλων Franchise για να μας ετοιμάσουν έναν πρωτότυπο ενημερωτικό φάκελο, και χωρίς ρίσκο…

Την ίδια περίπου τακτική ακολουθούμε και με τις οικονομοτεχνικές μελέτες, το Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης (ποιός μπορεί να ισχυριστεί ότι η καλύτερη νέα τοποθεσία για ένα κατάστημά σας δεν είναι δίπλα από τον ανταγωνιστή, έτσι δημιουργείται και «πιάτσα») και τη Σύμβαση Δικαιόχρησης. Είναι εξωφρενικές οι τιμές που ζητούν οι εξειδικευμένοι δικηγόροι με εμπειρία σε αυτό τον τύπο των συμβάσεων, όταν μάλιστα ένα 50 – 60% και πολλές φορές και 70% των όρων μιας σύμβασης είναι όροι πάγιοι, τυποποιημένοι. Προτείνουμε, λοιπόν για την αποφυγή περιττών εξόδων, οικονομίας χρόνου και ασφάλειας,, να κρατήσετε το σύνολο των όρων ως έχουν. Ένα «ρετούς» από τον δικηγόρο σας ή το νομικό σύμβουλο της εταιρείας είναι αρκετό. (Θα σας έρθει και ΔΩΡΕΑΝ)

Το κρίσιμο σημεία εδώ είναι βέβαια να έχετε στα χέρια σας τη σύμβαση του ανταγωνιστή (πράγμα όχι και ιδιαίτερα εύκολο), εναλλακτικά σίγουρα θα βρείτε κάποια άλλη σύμβαση του κλάδου σας ή ενός παρεμφερούς κλάδου, την οποία θα «προσαρμόσετε» κατάλληλα. Καλύτερα από το τίποτα θα πείτε!

Φάση γνωστοποίησης

Εδώ ο χρυσός κανόνας είναι: Αποφύγετε τις διαφημιστικές εταιρείες. Ποιός άλλος γνωρίζει καλύτερα από εσάς τις ανάγκες της αγοράς σας! Αυτό ισχύει και για την Δικαιόχρηση. Το πολύ – πολύ βάλτε μια μικρή διαφημιστική να ψάξει, τι έχει κάνει ο ανταγωνισμός, να σας κάνει προτάσεις και υλοποιήστε τις μετά εσείς μόνος σας! Κλασσική διαδικασία! Υπάρχουν μάλιστα κλαδικά περιοδικά του Franchising που προκείμενου να πάρουν τη διαφημιστική σας καταχώρηση είναι διατεθειμένα να γράψουν για σας, να σας προβάλλουν, ακόμα και να κάνουν «ρετούς» του ίδιου του συστήματός σας, δωρεάν εννοείται! Γιατί να μην το εκμεταλλευτείτε;

Δώστε τους μάλιστα την άδεια να πουλάνε το σύστημά σας. Υπερήφανα θα σας εντάξουν στο πελατολόγιό τους και πριν καλά – καλά το καταλάβετε γίνατε Δικαιοπάροχος με «ουσιαστική» προβολή και εμφανίζεστε στις «επίσημες» λίστες και στους καταλόγους των συστημάτων Franchise.

Μπορεί να μη σας δουν βέβαια οι υποψήφιοι συνεργάτες σας, γιατί το συγκεκριμένο περιοδικό δεν θα φτάσει ποτέ στα χέρια τους (λόγω μικρού τιράζ), εσείς όμως θα έχετε να λέτε ότι «επενδύσατε» στην προβολή του δικτύου σας!

Ανάπτυξη

Εδώ οι πλέον ενδεδειγμένες τακτικές είναι:

  • (Δωρεάν) ανάθεση αντιπροσώπευσης–ανάπτυξης σε ένα περιοδικό Franchise (μεγάλη αποτελεσματικότητα)
  • Ενημέρωση φίλων – γνωστών – λογιστή σας κλπ
  • Πίεση πιθανών συνεργαζόμενων καταστημάτων να «ανεβάσουν» την πινακίδα σας
  • Εμφάνιση αγγελίας στην Χρυσή Ευκαιρία (ΔΩΡΕΑΝ)
  • Εγγραφή σε όλες τις λίστες του Franchising, στο Internet κλπ (ΟΛΑ ΔΩΡΕΑΝ)
  • Αντιγραφή Δελτίων Τύπου ανταγωνιστών και αποστολή σε όλες τις εφημερίδες και/ή τα Lifestyle περιοδικά

Εναλλακτικά ψάξτε στις εταιρείες Συμβούλων εκείνες που δεν έχουν πελατολόγιο και αναθέστε τους την εξεύρεση πελατών! Ούτως ή άλλως αυτές θα πληρωθούν αν φέρουν αποτέλεσμα, οπότε γνωστοποιείται και το σύστημα σας. (Ιδανικά μάλιστα θα πρέπει να εκδίδουν κάποιο περιοδικό Franchise).

Τι θα πρέπει να αποφύγετε:

  • Την συμμετοχή σας σε εκθέσεις Franchise. Κοστίζουν και εκεί μπορεί να εκτεθείτε, αφού θα έρθετε πρόσωπο με πρόσωπο με χιλιάδες σοβαρούς επενδυτές που μπορεί να σας «ξετινάξουν»
  • Τη συνεργασία με μία από τις μεγάλες εταιρείες Συμβούλων Franchise. Επειδή συνήθως έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα της αγοράς δεν είναι εύκολο να τους «πείσετε»!
  • Τις καταχωρήσεις σε έγκυρες οικονομικές εφημερίδες. (Αυτές τις διαβάζουν μόνο σοβαροί και ενημερωμένοι επενδυτές που δεν αποτελούν την αγορά – στόχο)

Υποστήριξη

«Όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την φάση υποστήριξης, την φάση δηλαδή που ακολουθεί μετά την υπογραφή της Σύμβασης Δικαιόχρησης με τον νέο μας συνεργάτη. Ποιός γνωρίζει τη δουλειά καλύτερα από εσάς; «Θα βάλουμε τώρα ξένους ανθρώπους μέσα στα πόδια μας;» Εσείς θα ασχοληθείτε μ’ αυτά. Στην πράξη τα πράγματα είναι εύκολα, αφού ουσιαστική υποστήριξη, το γνωρίζετε άλλωστε, σημαίνει διαφήμιση.

Οι άνθρωποι τί να θέλουν, διαφήμιση θα θέλουν. Το πολύ – πολύ κάποιος να έχει διαβάσει για ένα εγχειρίδιο οργάνωσης και λειτουργίας. Κάπου θα βρείτε κάποιο. Ανατρέξτε στις τακτικές των προηγούμενων κεφαλαίων, αφού πρόκειται για κάτι τυπικό και όχι ουσιαστικό.

Εκμεταλλευτείτε το άγχος των νέων δικαιοδόχων και βάλτε τους να επενδύσουν σε διαφήμιση στην τοπική τους αγορά. Κανένας δεν θα το αρνηθεί. Έτσι κερδίζετε και εσείς. Ενημερώστε τα συνεργαζόμενα περιοδικά Franchise για τα νέα μέλη του Δικτύου σας. Αυτά θα σας προβάλουν. Οι Franchisees θα προβληθούν και εσείς θα έχετε καλύψει την υποχρέωσή σας για πανελλαδική προβολή.

Οργανώστε συγκεντρώσεις των δικαιοδόχων σας, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για τη συζήτηση κρίσιμων θεμάτων, καίριων προβλημάτων, τη διαφημιστική στρατηγική του δίκτυο κλπ.

Ιδανικός τόπος: «Πλούταρχος» ή άλλο παρεμφερές κέντρο: «το τερπνόν μετά του ωφελίμου». Συζητήστε εκεί διεξοδικά όλα τα θέματα. Την επόμενη μέρα μπορεί να κυκλοφορήσετε και τα πρακτικά των αποφάσεων που ελήφθησαν το προηγούμενο βράδυ ή το ίδιο το πρωί. Αποφύγετε όμως να πάτε μετά μαζί τους για φαγητό. Κάποιος μπορεί να είναι ακόμα νηφάλιος, λόγω Κ.Ο.Κ…

Εξαφάνιση

Εδώ δηλώνουμε αδυναμία. Δεν έχουμε δυστυχώς καμία απολύτως εμπειρία. Έχουμε δει απλώς να εξαφανίζονται ορισμένα (μάλλον πολλά) δίκτυα από την ελληνική αγορά. Δεν θα πρέπει όμως να είναι και τόσο δύσκολο, αφού το έχουν επιτύχει τόσοι και τόσοι… για «ψάξτε» το!

Ακολουθώντας αυτούς τους βασικούς κανόνες οργανωμένου Copy Cat, δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιτύχετε τους στόχους σας, αλλά φοβούμαστε ότι τα γνωρίζατε ήδη όλα αυτά, αφού είναι δεδομένο, ότι κανένας δεν γνωρίζει τις ανάγκες της επιχείρησής σας και του νέου σας δικτύου καλύτερα από εσάς τους ίδιους.

Αν τώρα πάλι, κάτι δεν σας «κάθισε καλά» τότε ίσως να ανήκετε σε αυτούς τους συντηρητικούς, «παλιομοδίτικους» δικαιοπαρόχους που θέλουν όλα να τα κάνουν τέλεια, να αισθάνονται την επιτυχία σε κάθε τους βήμα και να είναι υπερήφανοι για το συνεχώς (αλλά αργά) αναπτυσσόμενο υγιές Δίκτυο τους. Αγνοήστε τους!

Η άλλη εξήγηση που θα μπορούσαμε να δώσουμε, είναι ότι δεν διαθέτετε το απαιτούμενο humor!!!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166