Θωρακίστε τα Windows με τα ίδια τους τα εργαλεία

Θωρακίστε τα Windows με τα ίδια τους τα εργαλεία

Τα Windows διαθέτουν μία σειρά από εργαλεία και ρυθμίσεις με τις οποίες μπορείτε να θωρακίσετε το σύστημα σας, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσετε στο έπακρο την ασφάλεια σας και να εξαλείψετε κάθε είδους δυσλειτουργία.

Στο πλαίσιο της απρόσκοπτης επικοινωνίας μεταξύ των τερματικών ενός τοπικού δικτύου, τα Windows ενσωματώνουν μια σειρά από υπηρεσίες για την εύκολη ανταλλαγή πόρων. Αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με κοινόχρηστους φακέλους, λογαριασμούς χρηστών, ακόμη και με την ίδια τη δομή του δίσκου.

Επειδή όμως δεν χωρούν συμβιβασμοί σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη των δεδομένων, υπάρχουν διάφορα services που σίγουρα θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας στην ουσία. Για να μη χαθείτε σε αυτό το λαβύρινθο των ρυθμίσεων, οι οποίες αντιστοιχούν στις ισάριθμες λειτουργίες ασφάλειας των Windows, ακολουθήστε τα έξι βήματα που περιγράφονται στη συνέχεια.

Πίνακας περιεχομένων

Βήμα 1

Στα Windows το προεπιλεγμένο σύστημα αρχείων είναι το NTFS, το οποίο προσφέρει έλεγχο και προστασία, στοιχεία που δεν είναι διαθέσιμα στο FAT/FAT32. Για να μετατρέψετε τους δίσκους σας σε NTFS, κάντε δεξί κλικ στο My Computer > Manage και επιλέξτε το Disk Management. Στο command prompt πληκτρολογήστε “convert x: /fs:ntfs”, όπου “x:” είναι ο δίσκος που θέλετε να μετατρέψετε.

Βήμα 2

Κατά τη σύνδεση μέσα από LAN, χρησιμοποιείται αναγκαστικά το Simple File Sharing, όπου οι διάφορες υπηρεσίες κάνουν logon μέσα από τον Guest account, προκειμένου να γίνει επεξεργασία αρχείων. Άρα, το PC είναι άνετα προσβάσιμο από όλους τους χρήστες του δικτύου. Για να το απενεργοποιήσετε, ανοίξτε Windows Explorer>Tools>Folder Options>View και αποεπιλέξτε το Simple file sharing.

Βήμα 3

Το DEP (Data Execution Prevention), ως μέρος του Service Pack 2 των Windows XP, εμποδίζει την εκτέλεση επικίνδυνου κώδικα που μπορεί να εκμεταλλευθεί «παραθυράκια» στις μνήμες διαφόρων λογισμικών στον υπολογιστή σας. Το DEP είναι ενεργό εξ ορισμού. Για να το ελέγχετε όμως και εσείς, μπορείτε να μεταβείτε στο Control Panel > System > Advanced > Performance > Settings > DEP.

Βήμα 4

Από το Control Panel > User Accounts μπορείτε να διακόψετε τη λειτουργία των Guest Accounts. Για να τα απενεργοποιήσετε όμως εντελώς, χρειάζεστε τα XP Pro, τα οποία θα βρείτε στην κονσόλα Computer Management. Εκεί μπορείτε να ρυθμίσετε το σύστημά σας, ώστε οι χρήστες που δεν έχουν το κατάλληλο password να μην μπορούν να εισέλθουν παρά μόνο στον τοπικό δίσκο τους.

Βήμα 5

Στα Administrative Tools του Control Panel μπορείτε να ορίσετε ποιο πρόγραμμα μπορεί και ποιο δεν μπορεί να εκτελεστεί στα τερματικά ενός τοπικού δικτύου. Τα software policies συνδέονται με το Group Policy και το Active Directory, ώστε ορισμένοι χρήστες ή υπολογιστές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα προγράμματα και υπηρεσίες.

Βήμα 6

Τα Windows παρέχουν υπηρεσίες ειδικά για την επικοινωνία μεταξύ PC. Μπορούν όμως και να σας αφήσουν εκτεθειμένους. Για να τις απενεργοποιήσετε, ανοίξτε το Control Panel>Administrative Tools>Services, κάντε διπλό κλικ σε μια υπηρεσία και επιλέξτε Disabled. Επειδή εδώ απαιτείται μεγάλη εμπειρία, θα επανέλθουμε προσεχώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας