ΑρχικήHow toΠως να δημιουργήσεις συνθήκες δροσιάς στο σπίτι σου

Πως να δημιουργήσεις συνθήκες δροσιάς στο σπίτι σου

Τι και αν ο υδράργυρος ανεβαίνει; Μπορείς να δημιουργήσεις συνθήκες δροσιάς στο σπίτι σου, με απλές κινήσεις, φιλικές όχι μόνο προς το περιβάλλον αλλά και την τσέπη σου.

Μετάτρεψε εύκολα το σπίτι σου σε καταφύγιο απέναντι στη ζέστη ή τον καύσωνα με εναλλακτικούς τρόπους. Για να επιλέξεις τις πιο ρεαλιστικές λύσεις σε σχέση με το βαλάντιο που θέλεις να διαθέσεις, τις κατατάξαμε ανάλογα με το οικονομικό κόστος, αλλά και το τίμημά τους σε χρόνο και κόπο.

Χωρίς μεγάλο κόστος

Πίσω από το παραπέτασμα

Κλείνε τις κουρτίνες όταν ο ήλιος μεσουρανεί. Όχι μόνο θα εμποδίσεις τον ήλιο να μπει στο χώρο σου, αλλά θα δημιουργήσεις και ένα θερμομονωτικό στρώμα.

Φραγμοί

Ένα από τα ισχυρότερα όπλα που έχεις εναντίον της ζέστης είναι τα φυτά. Επίλεξε αναρριχητικά (π.χ. κισσό, βουκαμβίλια) και κάλυψε με αυτά τους τοίχους που εκτίθενται στον ήλιο. Επιπλέον, μπορείς να φτιάξεις ένα φυσικό φράχτη με φυτά που θα ακολουθεί τη γραμμή των κάγκελων στο μπαλκόνι σου. Ιδανικά θεωρούνται το ευώνυμο, ο γαύρος, η τούγια, η δάφνη, ο καλλιστήμονας.

Η δύναμη της εξάτμισης

Αξιοποίησε την εξάτμιση του νερού για να δροσιστείς και να διορθώσεις το ποσοστό υγρασίας στον αέρα. Γέμισε με νερό κεραμικά δοχεία και τοποθέτησέ τα κοντά στα ανοίγματα του σπιτιού. Μην ξεχνάς να ανανεώνεις το νερό μέρα παρά μέρα.

Λόγια του αέρα

Μην ανοίγεις τα παράθυρα και τις πόρτες όταν ο υδράργυρος φτάνει τα ύψη. Αέριζε το σπίτι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μικρότερη και κράτησε έξω τη ζέστη.

Ανέβασε το budget

Συστήματα κλιματισμού

Και περνάμε στην πρώτη λύση που σου ήρθε στο μυαλό: τα κλιματιστικά. Για το χώρο όμως του σπιτιού, η προσοχή σου αρκεί να στραφεί σε δύο κατηγορίες: τα συστήματα ημικεντρικού κλιματισμού και τα συστήματα διαιρούμενου τύπου, τα οποία είναι πλέον γνωστά ως split. Πέρα από τα συμβατικά κλασικά μοντέλα, τα τελευταία χρόνια έχουν παραχθεί ειδικές κατηγορίες, όπως τα inverter, τα πολυδιαιρούμενα και τα φορητά.

Kλοιός προστασίας

Μόνωσε τους τοίχους, το δάπεδο και την οροφή ή αν υπάρχει ήδη μόνωση, αποκατάστησε τις φθορές.

Γύρω γύρω όλοι

Αν ο στόχος σου είναι να μειώσεις τη θερμοκρασία κατά 2-3 °C, μπορείς απλώς να επιλέξεις ανεμιστήρες δαπέδου ή οροφής. Οι τελευταίοι πλέον διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Στα θετικά τους αναφέρεται η εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι για να αποδώσουν στο μέγιστο βαθμό, πρέπει ο χώρος να είναι ψηλοτάβανος.

Στη σκιά τους

Ασχολήσου με την εξωτερική σκίαση του σπιτιού με τέντες, στέγαστρα και πέργκολες. Αν τα χρήματα δεν είναι για σένα περιοριστικός παράγοντας, συμβουλέψου έναν πολιτικό μηχανικό ειδικευμένο σε θέματα βιοκλιματικής για τα ξύλινα κινητά σκίαστρα που θα μπορούσες να προσαρμόσεις μπροστά από τις μπαλκονόπορτες.

Κοστίζουν, αλλά αξίζουν…

Εκ των ένδον

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή ενδοδαπέδιων συστημάτων για το δροσισμό του σπιτιού. Η τοποθέτησή τους είναι προτιμότερο να γίνεται κατά την ανέγερση της οικοδομής. Έχουν χαμηλό κόστος λειτουργίας και χαμηλά έξοδα συντήρησης αλλά μεγάλη απόδοση.

Κάτω από τα πόδια σου

Αν μένεις σε μονοκατοικία, τότε σου ανοίγεται η επιλογή των κυκλωμάτων αβαθούς γεωθερμίας. Αξιοποιούν το γεγονός ότι το έδαφος σε βάθος μεγαλύτερο από δύο μέτρα έχει σταθερή θερμοκρασία, ίση με τη μέση ετήσια θερμοκρασία της περιοχής.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Zathura: A Space Adventure (2005)

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166