ΑρχικήHow toΠως να φτιάξεις κήπο με λαχανικά. Καλλιέργησε τα λαχανικά σου

Πως να φτιάξεις κήπο με λαχανικά. Καλλιέργησε τα λαχανικά σου

Η καλλιέργεια του δικού σας λαχανόκηπου είναι μια συναρπαστική εμπειρία που σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε χρήματα, ενώ ταυτόχρονα σας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσετε έναν όμορφο χώρο στην αυλή σας.

Εφόσον διεξάγεται την απαιτούμενη εργασία στον κήπο και φροντίζετε να προοδεύσουν τα λαχανικά σας, μέσω των κατάλληλων εργασιών, ώστε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση τα οπωροκηπευτικά, τότε θα έχετε σε διαρκή βάση φρέσκα λαχανικά στο πιάτο σας, και μάλιστα δεν θα χρειάζεται να ξοδεύετε λεφτά για να αγοράσετε από το οπωροπωλείο φρέσκα μαρούλια, ντομάτες, αγγούρια κ.λπ.

Στην πραγματικότητα η δημιουργία ενός λαχανόκηπου είναι πιο εύκολη από όσο νομίζετε, εν τούτοις υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την προετοιμασία του κήπου σας για πρώτη φορά. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες προκειμένου να αποφύγετε ορισμένες δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα να μην μαραθούν τα οπωροκηπευτικά σας, λόγω κακής φροντίδας.

Πίνακας περιεχομένων

Κατανοώντας το κλίμα σας

Μάθετε σε ποια Ζώνη Ανθεκτικότητας Φυτών βρίσκεστε

Οι ζώνες ανθεκτικότητας βασίζονται στη μέση ελάχιστη χειμερινή θερμοκρασία σε μια δεδομένη περιοχή και χωρίζονται σε κατηγορίες ανά 10 βαθμούς Φαρενάιτ (ή ανά 5 βαθμούς Κελσίου). Μπορούν να σας υποδείξουν ποια φυτά θα ευδοκιμήσουν στην περιοχή σας και ποια φυτά δεν ενδείκνυται να καλλιεργηθούν στη γεωγραφική περιοχή που βρίσκεστε.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε πότε είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου ώστε να φυτέψετε τα λαχανικά της αρεσκείας σας με βάση τη ζώνη ανθεκτικότητα της περιοχής σας, τότε επισκεφτείτε τον ιστότοπο http://planthardiness.ars.usda.gov για να μάθετε σε ποια ζώνη βρίσκεστε. Ο διαδραστικός χάρτης εμφανίζει ακόμη και πληροφορίες σχετικά με τα μικροκλίματα στην αυλή σας.

Συμβουλή ειδικού

Πρέπει να αναζητήσετε τις σωστές ποικιλίες για το κλίμα σας. Για παράδειγμα οι ντομάτες ευδοκιμούν με απόλυτη επιτυχία στην Ελλάδα, ενώ κάποια άλλα σπάνια φυτά δεν προοδεύουν στην χώρα μας.

Επιλέξτε ένα σημείο με τουλάχιστον έξι ώρες άμεσο ηλιακό φως την ημέρα

Τα περισσότερα λαχανικά απαιτούν πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία για να αναπτυχθούν, εν τούτοις κάποια άλλα καλό είναι να μην εκτίθενται στον καυτό ήλιο, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο ήλιος καίει. Συνεπώς είναι σωστό διαφοροποιήσετε τον κήπο σας σε δύο μέρη, εφόσον το απαιτεί η κατάσταση, δηλαδή το ένα μέρος να είναι προσαρμοσμένο για φυτά που χρειάζονται πολύ ήλιο και το άλλο σε εκείνα που χρειάζονται περισσότερη σκιά. Αν και πλέον υπάρχουν ειδικά δίχτυα που τα τοποθετείς πάνω από τα οπωροκηπευτικά ώστε να μην εκτίθενται στον ήλιο.

Να θυμάστε πως, εάν τα λαχανικά σας δεν τροφοδοτούνται με την απαιτούμενη ηλιακή ακτινοβολία που χρειάζονται, τότε δεν θα αναπτυχθούν σωστά και θα είναι πιο ευαίσθητα στα παράσιτα. Είναι καλύτερο πρώτα να πληροφορηθείτε για τα φυτά που θέλετε να καλλιεργήσετε και μετά να τα φυτέψετε, ώστε να μην πάει στράφι ο κόπος σας.

  • Μπορείτε να καλλιεργήσετε σκούρα, φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι σε μέρη του κήπου σας που δεν έχει πολύ ήλιο. Εάν ζείτε σε μια περιοχή με λίγο ήλιο, μην απογοητεύεστε. Μπορείτε ακόμα να δημιουργήσετε έναν υπέροχο κήπο, αν και πιθανότατα θα χρειαστεί να αφήσετε τις ντομάτες έξω από την εξίσωση.
  • Εναλλακτικά, εάν ζείτε σε ένα εξαιρετικά ζεστό κλίμα, τότε ευχής έργο είναι να επιλέξετε ένα χώρο με μερική σκιά για ορισμένες από τις ποικιλίες λαχανικών σας, προκειμένου να τις προστατέψετε από την υπερβολική ζέστη. Για παράδειγμα, τα μπιζέλια μπορεί να ωφεληθούν από την καλλιέργεια σε μερική σκιά.

Επιλογή λαχανικών για τον κήπο σας

Μάθετε πότε πρέπει να φυτέψετε

Τα περισσότερα λαχανικά φυτεύονται περίπου στις αρχές της άνοιξης, δηλαδή όταν θα έχει τελειώσει ο παγετός του χειμώνα και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν από το πιθανό ψύχος. Συνεπώς αυτά τα οπωροκηπευτικά θα είναι έτοιμα περίπου μέσα στο καλοκαίρι. Όμως καλό θα είναι να συμβουλευτείτε έναν γεωπόνο, για κάθε είδος λαχανικού που σκοπεύετε να καλλιεργήσετε, δηλαδή για ποια περίοδο ενδείκνυνται.

Προκειμένου να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερες ποικιλίες λαχανικών, καθόλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, φυτέψτε λαχανικά που είναι έτοιμα για συγκομιδή σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα ξεμείνετε ποτέ από φρέσκα λαχανικά.

Μπορείτε επίσης να διαχωρίσετε τις φυτεύσεις των λαχανικών σας. Για παράδειγμα, για να έχετε συνεχή συγκομιδή μαρουλιού, σπέρνετε νέους σπόρους μαρουλιού κάθε εβδομάδα κατά την περίοδο φύτευσης.

Μάθετε την ποσότητα των λαχανικών που πρέπει να φυτέψετε

Συχνά, οι νέοι κηπουροί ενθουσιάζονται υπερβολικά με το νέο τους χόμπι και καταλήγουν να φυτεύουν περισσότερα από όσα μπορούν να φροντίσουν ή να φάνε. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα φυτά, όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές και η κολοκύθα έχουν τη θετική ιδιότητα να να φυτεύονται σχεδόν όλον τον χρόνο, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες, και κάποια άλλα όπως τα καρότα, τα ραπανάκια και το καλαμπόκι, μόνο μία φορά το χρόνο.

Για καλύτερα αποτελέσματα, φυτέψτε στον κήπο σας ένα μείγμα από λαχανικά συνεχούς και μεμονωμένης παραγωγής. Γενικά, μπορείτε να φυτέψετε λιγότερα από τα λαχανικά που θεωρούνται συνεχούς παραγωγής και περισσότερα από τα λαχανικά μιας παραγωγής για να επιτύχετε μια καλή ισορροπία στον κήπο σας.

Βεβαιωθείτε ότι δίνετε σε κάθε φυτό αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει στον κήπο σας. Ίσως χρειαστεί να αραιώσετε τα φυτά καθώς αρχίζουν να αναπτύσσονται για να αποφύγετε τον συνωστισμό, ο οποίος βλάπτει σοβαρά την ανάπτυξή τους.

Ρωτήστε την οικογένεια σας ποια λαχανικά τους αρέσει να τρώνε

Λάβετε υπόψη τα αγαπημένα λαχανικά της οικογένειας σας προτού ξεκινήσετε να φυτεύετε τα φυτά στο λαχανόκηπο σας. Επιπρόσθετα καλό είναι σκεφτείτε ποια προϊόντα αγοράζεται περισσότερο από το μανάβικο, ώστε να καταλήξετε σε ένα τεκμηριωμένο συμπέρασμα και παράλληλα να μειώσετε σημαντικά το κόστος των εξόδων σας.

Σκεφτείτε να καλλιεργήσετε λαχανικά που είναι δύσκολο να βρείτε

Πολλά οπωροπωλεία έχουν το συνήθειο να πωλούν μόνο τα βασικά προϊόντα, αφού τα υπόλοιπα δεν τα προτιμάει ο κόσμος με αρνητικό πρόσημο να ξεμένουν και να σαπίζουν. Παραδείγματος χάριν, είθισται τα μανάβικα στην Ελλάδα να προμηθεύονται μια ποικιλία ντομάτας, πιπεριάς κ.λπ, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βρείτε κάποιες άλλες ενδιαφέροντες εξωτικές ποικιλίες.

Εάν το κλίμα σας το επιτρέπει, σκεφτείτε να φυτέψετε λαχανικά που είναι δύσκολο να τα βρείτε στην αγορά της περιοχή σας. Αυτή η μεθοδολογία θα σας επιτρέψει να τρώτε σπάνια οπωροκηπευτικά για τα δεδομένα της Ελλάδος, και συνάμα σας προσφέρει τη δυνατότητα να τα προσφέρετε ως δώρο στους φίλους σας και τους γείτονες σας, οι οποίοι σίγουρα θα το εκτιμήσουν δεόντως.

Αποφύγετε τα φυτά που τα τρώνε τα ζώα και τα παράσιτα της περιοχής σας

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μάθετε αν τα αδέσποτα ζώα της περιοχής σας έχουν την τάση να τρώνε κάποια συγκεκριμένα λαχανικά από τους κήπους που δεν είναι περιφραγμένοι, όπως και ποια παράσιτα έχουν την τάση να επιτίθενται σε συγκεκριμένα λαχανικά.

Έτσι μέσω αυτής της τακτικής θα μπορέσετε να προστατεύσετε τα λαχανικά σας από τα πουλιά και τις αλεπούδες, και φυσικά θα χρειαστεί να βάλετε κάποιο είδος φράχτη που θα καλύπτει περιμετρικά τον λαχανόκηπο σας για να αποτρέψετε την επίθεση από τα αρπακτικά που αναζητούν τροφή.

Αποφασίστε εάν θα επιλέξετε Σπόρους ή Σπορόφυτα.

Τα περισσότερα λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν από σπόρους ή να αγοραστούν ως σπορόφυτα και να μεταφυτευτούν απευθείας στο έδαφος ή σε κουτί ζαρντινιέρας.

Ενώ ορισμένα λαχανικά όπως τα καρότα είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν από σπόρους, κάποια άλλα όπως οι ντομάτες μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο. Ερευνήστε τη διαδικασία φύτευσης κάθε είδους λαχανικού πριν επιλέξετε μια μέθοδο φύτευσης.

Μία άλλη έξυπνη τακτική είναι να φυτέψετε τους σπόρους σε γλάστρες που θα έχει χώμα τύρφης σε εσωτερικούς χώρους, και έπειτα εφόσον μεγαλώσουν σε ένα ικανοποιητικό βαθμό να τα πάρετε και να τα μεταφυτέψετε στον κήπο. Συμβουλευτείτε έναν έμπειρο γεωπόνο προκειμένου να σας εξηγήσει τους χρόνους ανάπτυξης για κάθε λαχανικό και τη θερμοκρασία που μπορούν να αντέξουν.

Πόσο χώρο πρέπει να αφήσετε μεταξύ των φυτών

Ενώ ορισμένοι γεωπόνοι προτείνουν τη φύτευση σε σειρές, κάποιοι άλλοι προτείνουν τη φύτευση λαχανικών σε τριγωνικό σχήμα, διότι έτσι σας επιτρέπεται να διατηρήσετε επαρκή χώρο μεταξύ των φυτών. Το σημαντικότερο στοιχείο, που πρέπει να έχετε πάντα μέσα στο μυαλό σας είναι ότι τα φυτά σας δεν κάνει να φυτεύονται σε πολύ στενή απόσταση μεταξύ τους, γιατί κατά πρώτο λόγο το φυτό δεν θα αναπτυχθεί σωστά, και κατά δεύτερο λόγο οι καρποί για παράδειγμα της ντομάτας θα είναι πολύ μικροί.

Διαβάστε προσεκτικά τη συσκευασία των σπόρων ή την ετικέτα στη γλάστρα του φυτού για να δείτε τις παρεχόμενες υποδείξεις απόστασης.

Μάθετε πως να φροντίζετε τα φυτά σας

Κάθε είδος φυτού απαιτεί μια ελαφρώς, αν όχι δραστικά, διαφορετική ρουτίνα φροντίδας. Κάντε λίγη έρευνα για να μάθετε πόσο νερό χρειάζονται τα φυτά σας, αν χρειάζονται ή όχι κλάδεμα ή αραίωση, πόσο συχνά πρέπει να λιπαίνονται και πότε είναι έτοιμα για συγκομιδή.

Τα περισσότερα φυτά ωφελούνται από ένα στρώμα σάπιας επιφάνειας στην κορυφή του εδάφους. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, ενώ διατηρεί την υγρασία και ενθαρρύνει την συγκέντρωση της ωφέλιμης κοπριάς (κομπόστ) των γαιοσκωλήκων, όπου δύναται να αναπτυχθούν νέοι μικροοργανισμοί.

Προετοιμασία της περιοχής που θα φυτέψετε

Επιλέξτε που θα είναι η βάση του κήπου σας

Αποφασίστε εάν θέλετε να δημιουργήσετε τον λαχανόκηπο σας απευθείας στο έδαφος ή να φτιάξετε πολλά κουτιά ζαρντινιέρας όπου εκεί μέσα θα φυτέψετε τα οπωρολαχανικά σας, και θα βρίσκονται μερικά εκατοστά πάνω από το έδαφος. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα να φυτέψετε κάθε σπορόφυτο στη δική του μεμονωμένη γλάστρα. Η απόφαση σας θα πρέπει να εξαρτάται από την ποιότητα του εδάφους σας και την τάση της περιοχής φύτευσης σας να πλημμυρίζει. Εάν έχετε κακή ποιότητα εδάφους και κακή αποστράγγιση, τότε καλό θα είναι να διαμορφώσετε ένα υπερυψωμένο στρώμα με ζαρντινιέρες, όπου εκεί μέσα θα βρίσκονται τα φυτά σας.

Σκεφτείτε πόσο μεγάλο θέλετε να είναι το στρώμα φύτευσης στη ζαρντινιέρα. Ανάλογα με τον τύπο των λαχανικών που θα φυτέψετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κάθε κουτίζαρντινιέρας είναι φαρδύ και συνάμα αρκετά βαθύ. Πραγματοποιήστε μια μικρή έρευνα σχετικά με τους τύπους λαχανικών που θα επιλέξετε για να δείτε πόσο χώρο χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Το μπρόκολο, για παράδειγμα, χρειάζεται μια μεγάλη περιοχή για να αναπτυχθεί, ενώ τα καρότα χρειάζονται απλώς ένα μικρό χώρο για να αναπτυχθούν.

Για να φτιάξετε ένα υπερυψωμένο στρώμα φύτευσης με ζαρντινιέρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξυλεία, πλαστικό, συνθετικό ξύλο, τούβλα ή πέτρες. Ωστόσο, συνιστώνται οι σανίδες κέδρου επειδή γενικά δεν σαπίζουν όταν εκτίθενται στο νερό. Λάβετε υπόψη ότι τα λαχανικά σας θα πρέπει να ποτίζονται τακτικά και ορισμένα αδύναμα ξύλα όπως το απλό κόντρα πλακέ μπορεί να μην διαρκέσουν πολύ όταν βρέχονται συνεχώς.

Προετοιμασία του χώματος για την καλλιέργεια

Τα περισσότερα λαχανικά απαιτούν ένα πλούσιο, γόνιμο, αφράτο έδαφος για να αναπτυχθούν σωστά. Χρησιμοποιήστε μια ποιοτική σκαπάνη κήπου ή και ένα φτυάρι για για να σκάψετε το έδαφος και να το προετοιμάσετε για τη φύτευση. Μπορείτε να αποφύγετε εντελώς αυτόν τον κόπο, εάν επιλέξετε να φτιάξετε ένα υπερυψωμένο κουτί ζαρντινιέρας και να το γεμίσετε με προαναμεμιγμένο χώμα αγορασμένο από το κατάστημα.

Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή φύτευσης σας είναι απαλλαγμένη από πέτρες και χαλίκια, και πως το χώμα είναι αρκετά παχύ και φαρδύ (ιδίως στις γλάστρες) για να επιτρέψετε στις ρίζες να επεκταθούν, όπως και τα σπορόφυτα σας να αναπτυχθούν σε υγιή και παραγωγικά φυτά.

Φροντίστε να αφαιρέσετε τυχόν ζιζάνια ή ανεπιθύμητα αγριόχορτα από τον χώρο καλλιέργειας σας. Αυτά απλώς θα ανταγωνίζονται τα φυτά σας για χώρο και μπορούν ενδεχομένως να φέρουν επιβλαβή παράσιτα.

Ελέγξτε το pH του εδάφους

Το pH του εδάφους βασίζεται σε μια κλίμακα από το 1 έως το 14. Το pH 7,0 θεωρείται ουδέτερο, και οποιεσδήποτε τιμές κάτω από 7,0 είναι όξινες και οποιεσδήποτε τιμές πάνω από 7,0 είναι αλκαλικές. Στα περισσότερα λαχανικά αρέσει ένα ελαφρώς όξινο έδαφος μεταξύ 6,0 και 6,5. Το χώμα που είναι πολύ όξινο θα καταστρέψει τις ρίζες των φυτών και θα προκαλέσει υποπαραγωγή των λαχανικών σας.

Εφόσον δεν έχετε την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να ελέγξετε το το pH του εδάφους σας, τότε σας προτρέπουμε να ζητήσετε την βοήθεια ενός έμπειρου γεωπόνου που θα διεξάγει την διαδικασία για λογαριασμό σας, αλλά προφανώς αυτό έχει ένα σχετικά μεγάλο κόστος που ενδεχομένως να μη συμφέρει για ένα μικρό κήπο με δυο-τρεις ζαρντινιέρες. Επιπλέον υπάρχουν διάφορα εργαλεία στο εμπόριο που έχουν την ικανότητα να διεξάγουν μετρήσεις από το δείγμα του χρώματος που έχετε στην αυλή σας.

Το pH του εδάφους σας λέει εάν το έδαφος χρειάζεται προσθήκη ασβεστόλιθου για να το φέρει στην επιθυμητή τιμή pH. Ο ασβεστόλιθος είναι φθηνός και αποτελεσματικός όταν πρόκειται για τη βελτίωση του εδάφους.

Αξιολογήστε τα επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου του εδάφους για να προσδιορίσετε τον τύπο ασβεστόλιθου που χρειάζεται να προσθέσετε στο χώμα σας. Εάν το έδαφος είναι χαμηλό σε μαγνήσιο, προσθέστε δολομιτικό ασβεστόλιθο. Εάν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, προσθέστε ασβεστόλιθο τύπου «calcitic limestone».

Προσθέστε τον ασβεστόλιθο δύο με τρεις μήνες πριν τη φύτευση για να τον απορροφήσει το έδαφος. Μετά την προσθήκη, ελέγξτε ξανά το pH. Πιθανότατα θα χρειαστεί να προσθέτετε ασβεστόλιθο στο έδαφος κάθε ή δύο χρόνια για να διατηρήσετε ένα σωστό επίπεδο pH.

Εμπλουτίστε το έδαφος οργανικές ουσίες και κοπριά

Στα περισσότερα λαχανικά αρέσει το χώμα που είναι πλούσιο σε οργανική ουσία. Μπορείτε να αυξήσετε τη γονιμότητα του εδάφους σας προσθέτοντας τύρφη, κοπριά κ.λπ. Τα πιο κοινά λιπάσματα που συνιστώνται ειδικά για λαχανόκηπους είναι το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο.

Χρησιμοποιήστε τα αποτελέσματα δοκιμών εδάφους προκειμένου να ενημερωθείτε τι πρέπει να προσθέσετε. Οι δοκιμές εδάφους με εργαλεία τύπου Do-it-yourself είναι άμεσα διαθέσιμα στα περισσότερα καταστήματα που πωλούν κηπευτικά προϊόντα.

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λίπασμα μεγαλύτερης διάρκειας, που θεωρείται πιο βιώσιμο για οικιακή χρήση, ειδικά όταν ο κηπουρός είναι αρχάριος, όπως λίπασμα κοπριάς ή παλαιωμένη ζωική κοπριά. Προσθέστε το στον κήπο σας πριν το όργωμα το οποίο έχει την ικανότητα να θρέφει το έδαφος για μήνες.

Το πολύ άζωτο μπορεί να βλάψει τα φυτά, προκαλώντας μείωση της απόδοσης παραγωγής. Εναλλακτικά, η υπερβολική ποσότητα φωσφόρου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες χλώρωσης.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο και ψευδάργυρο σε μικρές ποσότητες για να θρέψετε το έδαφος.

Ποτίστε καλά το χώμα

Τα περισσότερα λαχανικά υπολειτουργούν και δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά σε περιόδους ξηρασίας. Φροντίστε να ποτίζετε το χώμα πριν φυτέψετε τους σπόρους ή τα σπορόφυτα των λαχανικών σας και να διατηρείτε τον κήπο σας υγρό καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής διαδικασίας.

Συμβουλές για το καλό κήπο

  • Το ξεβοτάνισμα είναι πολύ σημαντικό καθώς τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια έχουν την τάση να εκμεταλλεύονται το φως, το νερό και τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να φτάσουν στα λαχανικά σας.
  • Στις πρώτες μέρες ενός λαχανόκηπου, όλα τα φυτά είθισται να είναι πολύ ευάλωτα σε κακουχίες, όπως για παράδειγμα στα παράσιτα. Συνεπώς φροντίστε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να βρίσκονται διαρκώς σε καλή κατάσταση
  • Το δίχτυ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει τα ζώα να τρώνε φυτά.

Το πολύ ηλιακό φως είναι απαραίτητο

Όπως όλα τα φυτά, τα λαχανικά χρειάζονται το ηλιακό φως για να ξεκινήσουν τη φωτοσύνθεση. Τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα λαχανικά χρειάζονται πολύ ήλιο ( τουλάχιστον 6 έως 8 ώρες άμεσο ηλιακό φως την ημέρα) χωρίς μπλοκάρισμα από δέντρα, θάμνους ή φράκτες.

Εάν η αυλή σας προσφέρει μερική σκιά, φυτέψτε λαχανικά και βότανα που ανέχονται αυτές τις συνθήκες, όπως μαρούλι, λάχανο, σπανάκι, σχοινόπρασο, κόλιαντρο, μαϊντανό και θυμάρι. Τα ριζώδη λαχανικά όπως τα καρότα, τα ραπανάκια και τα παντζάρια μπορεί επίσης να λειτουργήσουν σωστά εάν ο ο χώρος σας έχει τουλάχιστον 6 ώρες άμεσο ηλιακό φως την ημέρα. Επιπλέον αν έχετε ηλιόλουστη βεράντα, τότε είναι σώφρον να μεταφέρετε τις ζαρντινιέρες σε αυτό το σημείο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τοποθετήσετε λαχανικά που αγαπούν τον ήλιο όπως ντομάτες, αγγούρια, φασόλια, βασιλικός, άνηθος και δεντρολίβανο.

Είναι απαραίτητο ο κήπος σας να έχει βρύση, ώστε να τον ποτίζεται τακτικά

Όσο πιο κοντά μπορείτε να τοποθετήσετε τον κήπο σας σε μια πηγή νερού, τόσο το καλύτερο. Δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός πως επιβάλλεται κατά τις πρώτες εβδομάδες να ποτίζεται συχνά τον λαχανόκηπο σας, μετά το φύτεμα των σπόρων ή τη μεταφύτευση των σπορόφυτων για να βοηθήσετε αυτά τα εύθραυστα φυτά να παράγουν δυνατές ρίζες και μίσχους.

Έτσι το νερό θα εισχωρήσει βαθύτερα στο έδαφος, κάτι που ενθαρρύνει τις ρίζες να αναπτυχθούν βαθύτερα, όπου μπορούν να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς. Εξετάστε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε άρδευση με χρονοδιακόπτη για να ελαχιστοποιήσετε τη σπατάλη νερού και τον χρόνο που χρειάζεστε για το πότισμα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166