Πως να φτιάξετε υποθαλάσσιο μικρόφωνο. Υδρόφωνο

Πως να φτιάξετε υποθαλάσσιο μικρόφωνο. Υδρόφωνο

Ήρθε πάλι ο καιρός να αφήσετε τον υπολογιστή σας και να αρχίσετε να βγαίνετε προς τα έξω. Είμαστε στο καλοκαίρι και πλέον το δωμάτιό σας έχει αρχίσει σιγά σιγά να μετατρέπεται σε αυτοσχέδιο καμίνι. Θα πρέπει να μεταφέρετε τις ασχολίες κάπου έξω από το δωμάτιο σας, λοιπόν, ακόμα και αν αυτές έχουν να κάνουν με την ηχογράφηση. Νομίζετε ότι ηχογράφηση μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο δωμάτιο σας ή σε ένα στούντιο ηχογραφήσεων;

Όχι, αυτό δεν είναι σωστό μιας και υπάρχει το field recording, με το οποίο θα ασχοληθούμε πιο αναλυτικά σε επόμενο άρθρο μας. Εν συντομία, field recording είναι τεχνική κατά την οποία η ηχογράφηση γίνεται έξω από το στούντιο ηχογράφησης. Αυτό περικλείει διάφορους κλάδους μελέτης, όπως αυτές των Bioacoustics και Ecoacoustics, η καθεμία με τις δικές της τεχνικές και η κάθε μία πιο ενδιαφέρουσα από την άλλη.

Έτσι και εσείς, λοιπόν, μπορείτε να συνδυάσετε την δικιά σας μελέτη ή πρακτική η ακόμα και από απλή περιέργεια / παιχνίδι με το καλοκαιρινό mood, όμως το πρώτο πράγμα που θα σας έρθει στο μυαλό είναι να με ρωτήσετε πώς να το πράξετε; Μα με το να ηχογραφήσετε τον μυστηριακό υποθαλάσσιο κόσμο κάνοντας ευχάριστες διακοπές στο χωριό σας ή αλλού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το να υπάρχει θάλασσα ή λίμνη κοντά σας και ένα υδρόφωνο για να προβείτε σε αυτήν την ευχάριστη διαδικασία.

Πως ξεκινάμε;

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να… έχετε διάθεση. Χωρίς διάθεση δεν μπορούμε πάμε ούτε στο απέναντι περίπτερο. Άπαξ και το έχουμε διευθετήσει αυτό με την διάθεση, περνάμε στην αγορά κάποιων μικρών εξαρτημάτων.

Μικρόφωνο

Η πρόταση μου για μια εύκολη αρχή στο θέμα της υποθαλάσσιας είναι η αγορά ενός διπλού μικροφώνου για στερεοφωνική ηχογράφηση. Το μοντέλο Panasonic WM-61A από το eBay μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη λύση. Το μοντέλο αυτό είναι ένα πανκατευθυντικό δυναμικό μικρόφωνο τύπου έλεκτρετ. Με ένα απλό ψάξιμο, είδα πως η τιμή του ενός κυμαίνεται στα 10€ περίπου. Δυο από αυτά και περνάμε στο επόμενο στάδιο.

Ακουστικά ψείρες

Έτσι τα έχετε μάθει και έτσι θα τα ζητήσετε. Είναι τα μικρά ακουστικά που χρησιμοποιείτε για να ακούσετε μουσική από το κινητό σας ή το mp3 player σας. Ένα απλό μοντέλο από εταιρίες όπως η Sony, θα ήταν μια καλή κίνηση.

Αφού έχει γίνει η αγορά τους, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τα μικρά ακουστικά τους αφήνοντας μόνο τον σκελετό τους και τα καλώδια. Αν όλα πάνε καλά θα έχετε το καλώδιο με το minijack του, τον σκελετό των ακουστικών και τα ακροφύσια να περιμένουν να τα κολλήσετε με τα νέα μικρόφωνα που μόλις σας έχουν έρθει σπίτι σας.

Κολλητήρι και καλάι

Είναι δυο εργαλεία που θα πρέπει να έχει στην κατοχή του οποιοσδήποτε θέλει να ασχοληθεί ενεργά με το θέμα των μουσικών εξαρτημάτων. Πάντα θα χρειάζεται να κολλήσουμε ένα καλώδιο ή να διορθώσουμε κάποιο σημείο σε κάποιον δυναμικό επεξεργαστή μας.

Αφού έχουμε τα υλικά, θα πρέπει να κολλήσουμε τα καλώδια που κρέμονται από τις “ψείρες” μας με τα δυο μικρόφωνα που έχουμε αγοράσει, αυτά της Panasonic ή όποιο άλλο μικρόφωνο δείτε ότι σας ταιριάζει για το νέο δημιούργημά σας.

Σιλικόνη

Θα χρειαστείτε και από αυτό — είναι μια αλήθεια. Να προσέχετε να γράφει 100% silicone για να μπορείτε να κάνετε την δουλειά σας χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στην μετέπειτα χρήση. Όταν μιλάμε για σιλικόνη, εννοούμε πως θα πρέπει να έχετε στην κατοχή σας ένα σωληνάριο και ένα πιστόλι για την χρήση του. Μπορείτε να βρείτε ένα τέτοιο σε μαγαζί πώλησης καλλιτεχνικών ειδών. Εξηγήστε πως το χρειάζεστε για να κολλήσετε μικρά σημεία και επιλέξτε ένα από τα μοντέλα που θα σας δώσουν να δείτε.

Τώρα τι κάνουμε;

Τώρα, γεμίζουμε με σιλικόνη το εσωτερικό του σκελετού ακουστικών αφού υπάρχει μέσα το μικρόφωνο επιλογής μας. Θα καταλήξουμε στο τέλος με αυτό το αποτέλεσμα.

Η καλύτερη κίνηση που έχετε να κάνετε τώρα είναι να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε το υδρόφωνα. Θα χρειαστείτε επίσης και μια συσκευή ηχογράφησης, που η ποιότητα της θα κυμαίνεται ανάλογα με το αποτέλεσμα ηχογράφησης που θέλετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από ένα iPhone μέχρι ένα Zoom H4 που αναλύσαμε στο άρθρο “Πώς να φτιάξετε το δικό σας μικρόφωνο contact“.

Τώρα βουτάμε στο νερό

Για να κάνετε την πολυπόθητη υποβρύχια ηχογράφηση κάτω από το νερό, προφανώς πρέπει να βουτήξετε σε κάποια θάλασσα, λίμνη ή ποτάμι, αλλά πάντα με προσοχή και υπευθυνότητα.

Για αρχή πάντως, για να δείτε αν στην τελική αυτό που δημιουργήσατε λειτουργεί, δοκιμάστε να βουτήξετε τα μικρόφωνα σε ένα ποτήρι με νερό και να χτυπήσετε το ποτήρι με ένα κουτάλι. Αν καταφέρετε να το ηχογραφήσετε αυτό, μπορείτε να συνεχίσετε με πειράματα μέσα σε λίμνες, ποτάμια, γούρνες και ό,τι άλλο περιέχει νερό και έμβια ζωή.