ΑρχικήHow toΠως να κάνεις νέους φίλους στο νέο σχολείο σου

Πως να κάνεις νέους φίλους στο νέο σχολείο σου

Για τα περισσότερα παιδιά και του εφήβους είναι ίσως η πιο δύσκολη εμπειρία να αλλάζουν σχολείο είτε στην αρχή της χρονιάς, είτε στη μέση της σχολικής περιόδου, και αντικειμενικά θεωρείται από τα πιο δύσκολα πράγματα, γιατί αναμφίβολα αλλάζει ολόκληρη η ζωή τους, αφήνοντας πίσω φίλους και γνωστούς που έχουν δεθεί στενά συναισθηματικά μαζί τους.

Ωστόσο εάν βρίσκεσαι σε αυτήν την άβολη θέση, δεν θα πρέπει να απελπίζεσαι, διότι αν διαχειριστείς σωστά την κατάσταση, τότε θα διαπιστώσεις πως αυτή η νέα μετάβαση μπορεί να γίνει ανώδυνα και μάλιστα με πολύ εύκολο τρόπο, αρκεί να είσαι πρόθυμος να ξεπεράσεις τις αρχικές δυσκολίες που νομίζεις ότι σου φαίνονται ανυπέρβλητες και να λειτουργείς πάντα με θετικό τρόπο, βγάζοντας τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σου.

Συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές και προτάσεις για να σου δείξουμε «πως να κάνεις νέους φίλους στο νέο σου σχολείο».

Γίνετε μέλος ενός συλλόγου

Οι δραστηριότητες μετά το σχολείο είναι γεμάτες από πιθανούς φίλους. Φρόντισε να ψάξεις ενδελεχώς για να μάθεις αν υπάρχουν πολιτιστικοί σύλλογοι προκειμένου να συμμετέχεις εκεί και να κάνεις καινούργιες γνωριμίες. Μάλιστα ορισμένοι σύλλογοι πέρα από τις τυπικές δραστηριότητες τους, οργανώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ομαδικές δράσεις για να βοηθήσουν την κοινωνία, όπως για παράδειγμα μέσω αναδάσωσης των δασών, διοργάνωση αιμοδοσίας, συμμετοχή σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες και άλλα πολλά.

Κάνε εγγραφή σε μία αθλητική ομάδα

Αν δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ με τον αθλητισμό είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να εγγραφείς σε μία τοπική ομάδα ώστε να κοινωνικοποιηθείς περαιτέρω και συνάμα να κάνεις καλό στην υγεία σου με το να ασκείς το σώμα σου, κάτι που σαφώς είναι προτιμότερο από το να κάθεσαι κλεισμένος στο σπίτι και να παραμένεις ακίνητος, καθήμενος σε ένα καναπέ.

Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα στην τοπική ομάδα που θα γραφτείς – ανεξαρτήτως αθλήματος – να υπάρχουν και συμμαθητές σου από το σχολείο, πράγμα που σημαίνει ότι σίγουρα θα γνωρίσεις καινούργια άτομα, ακόμη και από την ίδια τάξη που βρίσκεσαι και εσύ, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ερχόσασταν κοντά, διότι ενδεχομένως να μην είχατε κοινά ενδιαφέροντα.

Χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς όφελος σου

Ως γνωστόν τα social media διευκολύνουν τη δημιουργία συνδέσεων με άτομα από το ίδιο σχολείο. Παραδείγματος χάρη, δημοσιεύοντας μία ανάρτηση στο Facebook ή στο Twitter, βάζοντας μέσα στο περιεχόμενο hashtag το όνομα του σχολείου σου, θα δεις ενδεχομένως πως θα αλληλεπιδράσουν και άλλοι συμμαθητές σου, και πολύ πιθανόν να ανοίξετε μία συζήτηση που μπορεί να καταλήξει σε φιλία.

Επιπρόσθετα δες εάν άλλοι συμμαθητές σου κάνουν το ίδιο πράγμα, ώστε να σχολιάσεις κάτω από τις αναρτήσεις τους. Βέβαια εδώ θέλει να είσαι ευγενής και να μιλάς πάντα με ευγενικό τρόπο, χωρίς να ειρωνεύεσαι ή να προσβάλλεις τους συνανθρώπους σου.

Ψάξε προσεκτικά να βρεις εάν κάποιος συμμαθητής σου έχει κανάλι στο YouTube και δημοσιεύει βίντεο για ένα συγκεκριμένο θέμα. Σε περίπτωση που εντοπίσεις κάτι τέτοιο, τότε φρόντισε να σχολιάσεις με θετικά λόγια το βίντεο και αν είναι εφικτό, επιδίωξε να έρθεις σε επαφή μαζί του, ώστε να του αναφέρεις πόσο σου άρεσε π.χ ο τρόπος που μιλάει, η ποιότητα του οπτικοακουστικού υλικού για να αρχίσετε να συζητάτε.

Επιπλέον κάνε μία έρευνα και στο instagram για να δεις εάν κάποιο παιδί από την τάξη σου έχει δημοσιεύσει φωτογραφία σε αυτή την πλατφόρμα ώστε να κάνεις like και ένα σχόλιο κάτω από τη φωτογραφία. Ίσως ένα παιδί από την τάξη σου να μοιράστηκε μια φωτογραφία στο instagram που παίζει μπάσκετ στην περιοχή που μένεις και εσύ. Πες του επίσης ότι και εσύ αγαπάς το μπάσκετ και ρώτησε τον εάν επιθυμεί να βρεθείτε για να παίξετε μαζί. Αυτό ίσως να αποτελέσει το έναυσμα να γνωριστείτε.

Ωστόσο για να λέμε τα πράγματα με το όνομα του, υπάρχει ενδεχόμενο σε περίπτωση που σχολιάσεις κάτω από μία ανάρτηση να μην ανταποκριθεί το εκάστοτε άτομο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε αντιπαθεί, απλά μπορεί να μην έχει το χρόνο να ανοίξει συζήτηση μαζί σου ή να συντρέχουν διάφοροι λόγοι που δεν του επιτρέπουν εκείνη τη στιγμή να ανταποκριθεί στο κάλεσμα σου. Οπότε μην το πάρεις προσωπικά και δεν χρειάζεται να νιώθεις άβολα. Η ντροπή πρέπει να είναι δικιά του γιατί δεν σου απάντησε.

Πλησίασε κάποιον που κάθεται μόνος στο διάλειμμα

Αυτό το άτομο μπορεί να βρίσκεται στην ίδια μειονεκτική θέση με τη δική σου. Αντί να πας να κάτσεις σε μία παρέα που συναθροίζονται πολλά άτομα, αναζήτησε κάποιον που κάθεται μόνος του. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσεις μία συζήτηση μαζί του και να τον κάνεις να νιώσει όμορφα.

Μία καλή τακτική προσέγγισης είναι να τον πλησιάσεις και να τον ρωτήσεις αν επιτρέπεται να κάτσεις δίπλα του, γιατί και εσύ είσαι μόνος και θέλεις να βρεις ένα άτομο για να κάνεις παρέα.

Προσέφερε βοήθεια σε κάποιο συμμαθητή

Αυτή η μεθοδολογία συγκαταλέγεται στις καλύτερες πρακτικές για να έρθεις κοντά με έναν άνθρωπο. Η βοήθεια σε ένα συμμαθητή θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να γνωριστείτε καλύτερα, και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εκτιμήσει αυτήν την πράξη, προφανώς γιατί του προσφέρεις κάτι ανιδιοτελώς, χωρίς να ζητάς αντάλλαγμα.

Μπορείς να βοηθήσεις κάποιον συμμαθητή σου να βάλει τα βιβλία μες στην τσάντα του ή να του δανείσεις ένα μολύβι, στυλό, τετράδιο εάν δεν έχει εκείνη τη στιγμή. Το να είσαι ευγενικός και μεγαλόψυχος αποδεικνύει ότι ξεχωρίζεις από το πλήθος, αφού ως γνωστόν ο περισσότερος κόσμος είναι κακοπροαίρετος και κοιτάει μόνο το συμφέρον του.

Επίσης μπορείς να μοιραστείς το φαγητό σου με κάποιον που ξέχασε τα λεφτά του και μένει νηστικός στο διάλειμμα ή μπορείς να του προσφέρεις βοήθεια σε κάποιο μάθημα που βλέπεις ότι δυσκολεύεται ή γιατί μπορεί να έχει χάσει εκείνη την ημέρα το μάθημα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Ανέλαβε το ρόλο του καλού Σαμαρείτη και δείξε ότι ενδιαφέρεσαι για το συνάνθρωπο σου. Βέβαια όλα αυτά σε φυσιολογικά πλαίσια που δεν θα σε βάλουν σε μπελάδες να εκτεθείς, γιατί μπορεί να υποσχεθείς πράγματα που είναι αδύνατον να πράξεις.

Γνώρισε άτομα μέσω εφαρμογών φιλίας

Σε αντίθεση με τις εφαρμογές γνωριμιών που προσανατολίζεται κυρίως στο ερωτικό κομμάτι, οι εφαρμογές φιλίας επικεντρώνονται στο να δημιουργηθούν πλατωνικές φιλίες. Σου προτείνω να κατεβάσεις τέτοιου είδους εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, όπως το Bumble BFF και το Friender, και σύμφωνα με το εκάστοτε προφίλ του χρήστη μπορείς να καταλάβεις εάν έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα.

Εάν είσαι από τα άτομα που ενδιαφέρεται να γνωρίσει άτομα έξω στον πραγματικό κόσμο και όχι μόνο μέσα στο διαδίκτυο, τότε ρίξε μία ματιά σε εφαρμογές όπως το “Meetup” ή το “Nearify”- αυτές θα σε βοηθήσουν να μάθεις για τυχόν δραστηριότητες κοντά στην περιοχή σου.

  • Το Bumble BFF και το Friender χρησιμοποιούν την ίδια διεπαφή που χρησιμοποιούν οι δημοφιλείς εφαρμογές γνωριμιών και είναι αντικειμενικά πολύ εύκολες στη χρήση, ακόμη και αν είσαι τεχνολογικά αναλφάβητος.
  • Εάν δεν είσαι λάτρης των γνωριμιών που διεξάγονται σε φυσικό μέρος, πρόσωπο με πρόσωπο και σου αρέσει μόνο μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας, τότε οι προαναφερόμενες εφαρμογές Bumble BFF και το Friender είναι μια εξαιρετική επιλογή για εσένα.

Κάνε εγγραφή σε ένα φροντιστήριο

Προφανώς αυτή η στρατηγική έχει τα εχέγγυα να εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, δηλαδή, εκ των πραγμάτων θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος στα μαθήματα που παρουσιάζεις κάποιες αδυναμίες, και συνάμα θα σου δοθεί η δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με καινούργιους ανθρώπους από το ίδιο σχολείο.

Εν τούτοις για να είμαστε απόλυτα ειλικρινής, το να εγγραφείς σε φροντιστήριο συνήθως συνοδεύεται από κάποιο μικρό μηνιαίο κόστος, που παρόλο δεν θεωρείται τεράστιο, για ορισμένους ίσως να φαντάζει μία απαγορευτική τακτική. Οπότε αυτός ο τρόπος μπορεί να μην ενδείκνυται για όλους, λόγω της οικονομικής φύσεως του.

Επιδίωξε να έρχεσαι σε επαφή με συμμαθητές και να χαμογελάς

Προσπάθησε να δείχνεις προσιτός στους νέους συμμαθητές σου και να είσαι πιο φιλικός και πάντα με το χαμόγελο. Παραδείγματος χάριν, όταν περπατάς στο διάδρομο του σχολείου να κρατάς ψηλά το κεφάλι και να βρίσκεσαι σε οπτική επαφή με τα υπόλοιπα άτομα που κυκλοφορούν στο ίδιο μέρος με εσένα.

Ακόμη κι αν δεν γνωρίζεις κανέναν συμμαθητή γιατί είναι η πρώτη μέρα στην τάξη, όταν συναντήσεις κάποιο άτομο στο διάδρομο, τότε χαμογέλασε φιλικά για να του δείξεις πως είσαι θετικός στο να γνωριστείτε. Αν σου χαμογελάσει, τότε πες του μία καλημέρα ή ακόμη καλύτερα, ξεκίνησε μία συζήτηση, ρωτώντας του από ποια τάξη είναι.

Το χαμόγελο θα τονώσει επίσης την αυτοεκτίμηση σου, και είναι βέβαιο πως θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα και πιο άνετα στις συναναστροφές σου με τους υπόλοιπους ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα θα δείχνεις μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό σου.

Συστήσου στους νέους συμμαθητές

Το να πάρεις την πρωτοβουλία και να συστηθείς σε ανθρώπους που δεν σε γνωρίζουν και πρόκειται να συνυπάρξετε μαζί για ένα ολόκληρο έτος στην τάξη, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σπάσεις τον πάγο. Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε νέα συνομιλία, πρωτίστως οφείλεις να πεις ένα γεια και ποιο είναι το όνομα σου.

Αν νομίζεις ότι δεν είναι εύκολο να συστηθείς σε όλα τα άτομα της τάξης σου, πιθανόν γιατί ορισμένοι βγάζουν αρνητική αύρα, τότε επέλεξε αρχικά εκείνους τους συμμαθητές που εσύ κρίνεις ότι νιώθεις πιο άνετα και ασφαλής για να συστηθείς.

Προσπάθησε κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας να κρατάς χαμηλό προφίλ και να μην παινεύεσαι ή να περιαυτολογείς, και να έχεις κατά νου πως επιβάλλεται να κάνεις τον συνομιλητή σου να αισθάνεται χαλαρά και όμορφα στη διάρκεια αυτής της συνομιλίας.

Κάντε ένα κομπλιμέντο

Μία έξυπνη φιλοφρόνηση είναι σχεδόν βέβαιο πως θα σε φέρει πιο κοντά με το άτομο που σε ενδιαφέρει να κάνεις παρέα. Μία καλή κουβέντα προς τον συμμαθητή σου δεν θα σου κοστίσει τίποτα, τουναντίον θα εκτιμηθεί δεόντως. Φερειπείν μπορείς να πεις για τις εκπληκτικές του επιδόσεις στο μάθημα εντός της τάξης, για το εξαιρετικό του ταλέντο σε κάποιο άθλημα, να πεις πόσο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα θεωρείς ότι είναι ή ότι τον βρίσκεις αρκετά εμφανίσιμο και πως τα ρούχα που φοράει είναι πραγματικά θεσπέσια.

Ο βασικός κανόνας στην φιλοφρόνηση είναι να μη δείχνεις υπερβολικός, να μη λες ανυπόστατα πράγματα, και να μην το κάνεις ανά πέντε λεπτά, διότι πλέον θα καταντήσει κουραστικό και θα χάσει την αξία του το κοπλιμέντο.

Για να έχει επιτυχία το κοπλιμέντο θα πρέπει να σκεφτείς ορισμένα απλά πράγματα, όπως τι ωραίο χτένισμα έχεις σήμερα ή τι ωραίο χαμόγελο που έχεις, και όχι τι καλός μαθητής που είσαι, ενώ αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα μαθητή κακών επιδόσεων.

Κάντε ερωτήσεις για δήθεν απορίες

Να θυμάσαι ότι εδώ ο κανόνας λέει να μην κάνεις ερωτήσεις που ενδέχεται να λάβεις μονολεκτική απάντηση, δηλαδή ένα Ναι ή ένα Όχι. Αντίθετα σκέψου μία ερώτηση που είναι ικανή να ανοίξει μία μακροσκελή συζήτηση και να πρόκειται για ένα θέμα που να είναι ευχάριστο και για τον συνομιλητή σου.

Ένα έξυπνο κόλπο είναι για παράδειγμα να απευθυνθείς στον συμμαθητή σου και να του πεις «έχω μία απορία σχετικά με αυτό το θέμα», όπως για παράδειγμα αν είσαι αγόρι να ρωτήσεις «τι ώρα θα διεξαχθεί το ποδοσφαιρικό ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού», και αν είσαι κορίτσι «τι ώρα παίζει η τηλεοπτική εκπομπή», και άλλες τέτοιες παρόμοιες απορίες αυτού του τύπου που προδιαθέτουν να ανοιχτεί μία χαλαρή συζήτηση.

Πες ένα ανέκδοτο ή ένα αστείο

Εφόσον έχεις την ικανότητα να κάνεις το συνάνθρωπο σου να γελάσει, χωρίς να ευτελίζει στην προσωπικότητα σου, ούτε την δική του, τότε θα διαπιστώσεις πως θα είναι ευκολότερο να συνομιλήσει μαζί σου, ακόμα και ένας άνθρωπος που είναι κλειστός στον εαυτό του.

Το χιούμορ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σπάσεις τον πάγο και να δώσεις το έναυσμα στον συνομιλητή σου να αισθανθεί ευχάριστα μαζί σου, πόσο μάλλον σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ο περισσότερος κόσμος περνάει δύσκολες στιγμές, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που υπάρχει στην Ελλάδα που ως γνωστόν όλοι οι άνθρωποι είναι προβληματισμένοι και στεναχωρημένοι.

Σε περίπτωση που έχεις στο μυαλό σου να πεις ένα ανέκδοτο, φρόντισε να μην είναι ερωτικού περιεχομένου, γιατί μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον ακροατή που ακούει τέτοιου είδους ακατάλληλα πράγματα, ιδίως εάν δεν σε γνωρίζει καλά, γιατί τελικά να μπορεί επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.

Βρες κοινά ενδιαφέροντα με τους συμμαθητές σου

Μπες στη διαδικασία να ανακαλύψεις ποια είναι η εξωσχολική ενασχόληση των συμμαθητών σου, δηλαδή με τι ασχολούνται στον ελεύθερό τους χρόνο. Φερειπείν εάν παίζουν σκάκι, εάν τους αρέσει ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, εάν τους αρέσει ένα συγκεκριμένο είδος ντυσίματος, τι ομάδα υποστηρίζουν στο τάδε άθλημα, και άλλα πολλά.

Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι όλες υπέροχα σημεία εκκίνησης μιας ωραίας κουβέντα, ειδικά αν μοιράζεστε το ίδιο ενδιαφέρον. Χρησιμοποιήστε αυτά τα κοινά ενδιαφέροντα που έχουν το υπόβαθρο, ώστε να αναπτύξετε μία ωραία και υγιή σχέση μεταξύ σας.

Να ακούς προσεκτικά το συνομιλητή σου

Παρόλο που αρκετός κόσμος αγνοεί αυτή την λεπτομέρεια, εν τούτοις διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο να συνεχιστεί ή να σταματήσει μία συζήτηση. Πάρε ως παράδειγμα τον εαυτό σου και σκέψου να μιλάς σε ένα άτομο και αυτός να μη σου δίνει σημασία και να κοιτάζει κάπου αλλού.

Συνεπώς απέφυγε αυτήν την κακή νοοτροπία και προσπάθησε να κοιτάς στα μάτια τον συμμαθητή σου που σου μιλάει, διότι έτσι δείχνεις πως τον σέβεσαι και σου είναι ευχάριστη η παρέα του.

Να είσαι ο εαυτός σου

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις χαρακτήρα για να γίνεις αρεστός στους υπόλοιπους ανθρώπους. Γιατί αν προσποιηθείς κάτι άλλο διαφορετικό από αυτό που είσαι τότε κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί και θα έρθει στην επιφάνεια με αρνητικό πρόσημο να αντιληφθούν οι συμμαθητές σου πώς τόσο καιρό ήσουν ψεύτικος, ακόμη και αν δεν το κανες με κακή πρόθεση.

Εάν οι άλλοι μαθητές δεν σε αποδέχονται για αυτό που είσαι, τότε αυτό είναι ένα σημάδι πως δεν ταιριάζετε μεταξύ σας και δεν χρειάζεται να καταβάλεις επιπλέον προσπάθεια για να γίνετε φίλοι, αφού θα πρόκειται για άσκοπο κόπο. Ωστόσο το ότι δεν ταιριάζεις με κάποιον δεν συνεπάγεται απαραίτητα πως θα πρέπει να έχεις εχθρικές διαθέσεις απέναντι του, γιατί θα είναι ένα τεράστιο λάθος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, είτε λόγω της οικονομικής κατάστασης τους ή της κοινωνικής τους τάξης (π.χ. είναι μετανάστες ή πιστεύουν σε διαφορετική θρησκεία), είτε γιατί οι οικογένειες τους ασπάζονται περίεργη φιλοσοφία που τους καθιστά ιδιαίτερους, και ακολουθούν στερεότυπα που είναι περίεργα σε εμάς. Όλα αυτά Μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι αδύνατο να ταιριάζουμε με όλους και δεν χρειάζεται να αλλάξουμε χαρακτήρα.

Πως να κάνεις αληθινούς φίλους στο σχολείο

Όταν ψάχνεις να βρεις φίλους, φρόντισε να εστιάσεις σε εκείνους που έχεις κοινά σημεία και κοινά ενδιαφέροντα. Απέφυγε δια ροπάλου να κάνεις επιφανειακές φιλίες για να καρπωθείς διάφορα οφέλη από κάποιον για παράδειγμα που είναι διάσημος ή πλούσιος. Αυτές οι σχέσεις δεν έχουν μέλλον και θα διαλυθούν πολύ σύντομα

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166