Πως να πλύνεις τη μοτοσικλέτα (καθάρισμα μηχανής)

Πως να πλύνεις τη μοτοσικλέτα

Είναι μια όμορφη ημέρα που αφού το είχες οργανώσει προσεκτικά, βγήκες στο βουνό με την χωμάτινη μοτοσικλέτα σου. Η βόλτα πήγε τέλεια, έδειξες σε όλους ότι οδηγικά έχεις… ανέβει επίπεδο και επιστέφεις στο σπίτι, κουρασμένος, αλλά με ηθικό υπερ-ανυψωμένο.

Ενώ πιστεύεις ότι η ημέρα τελείωσε και το μόνο που μένει είναι να κάνεις ένα ντουζάκι και να ξεκουραστείς, συνειδητοποιείς ότι η μοτοσικλέτα σου είναι μέσα στη λάσπη και το χώμα και είναι δύσκολο ακόμη και να τη βάλεις στην αυλή του σπιτιού…

Η λύση στο πρόβλημα είναι το πλύσιμο και με αυτό θα ασχοληθούμε παρακάτω…

Το πλύσιμο της χωμάτινης μοτοσικλέτας μπορεί να αναλυθεί σε πέντε βασικούς τομείς και απαιτεί, όχι παραπάνω από 30min για να ολοκληρωθεί (ΟΚ, χρειάζεται και εξάσκηση):

 • Πλύσιμο της μοτοσικλέτας – Πλαστικά, κινητήρας, τροχοί, μοχλικό, πιρούνι
 • Πλύσιμο του φίλτρου αέρα – αφαίρεση φίλτρου και καθαρισμός και καθαρισμός στο φιλτροκούτι
 • Καθαρισμός της μετάδοσης – Αλυσίδα και γρανάζια
 • Λίπανση – Μετάδοση, ντίζες, φίλτρο αέρα
 • Περιποίηση πλαστικών και αποθήκευση

Τι θα χρειαστείς για το πλύσιμο της μοτοσικλέτας

 • Ένα μαλακό απορρυπαντικό – ένα φθηνό σαμπουάν ή αφρόλουτρο είναι ιδανικό
 • Καθαριστικό αλυσίδας – υπάρχει στο εμπόριο
 • Καθαριστικό φίλτρου αέρα (προσοχή όχι σπρέι) – υπάρχει στο εμπόριο
 • Σπρέι που αφαιρεί την υγρασία – κάτι σαν WD40 ή παρόμοιο
 • Σπρέι που προστατεύει τα πλαστικά – σπρέι σιλικόνης ή ανάλογο
 • Μαλακό πινέλο – υπάρχει ακόμη και στο Super Market
 • Σκληρό πινέλο/βουρτσάκι – για τα σημεία που η βρώμα επιμένει
 • Μεσαίου μεγέθους σφουγγάρι
 • Μαλακό απορρυπαντικό για μπάνιο που περιέχει κόκκους σε κρεμώδη μορφή – Cif, για παράδειγμα
 • Γάντια – για να μείνετε με καθαρά χέρια
 • Οδοντόβουρτσα – για τα σημεία που επιμένει η βρωμιά
 • Νερό
 • Κουβά
 • Πετσέτα για σκούπισμα
 • Stand για χωμάτινη μοτοσικλέτα
 • Πεζοδρόμιο ή αυλή

Εάν η μοτοσικλέτα είναι μέσα στη λάσπη, μην ξεκινήσεις πριν την μουσκέψεις καλά, ώστε η λάσπη να μαλακώσει. Ιδανικά, την πλένεις μόλις γυρίσεις από τη βόλτα και η λάσπη είναι ακόμη νωπή.

Τοποθέτησε τη μοτοσικλέτα στο stand ώστε και οι δύο τροχοί να είναι στον αέρα.

Απέφυγε να το κάνεις σε σημείο που η λάσπη θα πάει σε περιουσία/ιδιοκτησία άλλων, διότι θα θυμώσουν και αυτό δεν το θέλεις… (εκτός εάν το θέλεις).

Καθαρισμός της μοτοσικλέτας

Χρησιμοποίησε νερό με κανονική ροή. Τα πιεστικά, μπορεί να κάνουν ταχύτερα τη δουλειά, όμως το νερό με μεγάλη πίεση μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από εκείνα που θα λύσει (να μπει νερό στο μοχλικό, στα ρουλεμάν του λαιμού κ.ο.κ.) Εάν έχεις δει στους αγώνες να χρησιμοποιούν νερό με πίεση, το κάνουν για να κερδίσουν χρόνο, όμως οι αγωνιστικές μοτοσικλέτες, μετά τον αγώνα λύνονται εντελώς και συντηρούνται ανάλογα. Εάν δεν θέλεις, μεταξύ των άλλων, να γρασάρεις και τα ρουλεμάν του λαιμού και όλων των άλλων σημείων απέφυγέ το.

Στο stand το καθαρισμα γίνεται ευκολότερα.

Με το νερό προσπάθησε να αφαιρέσεις το περισσότερο μέρος της λάσπης.

Στη συνέχεια γέμισε τον κουβά με νερό και αρκετό απορρυπαντικό ώστε να γίνει μια πλούσια σαπουνάδα.

Ξεκίνα με απαλές κινήσεις να καθαρίζεις ένα-ένα τα τμήματα της μοτοσικλέτας, ξεκινώντας από το επάνω μέρος. Κάνουμε πρώτα τα πλαστικά και μετά τα μεταλλικά τμήματα.

Στα πλαστικά τμήματα που φέρουν επάνω τους «παράσημα» από την ένδοξη βόλτα σου, χρησιμοποίησε το κρεμώδες απορρυπαντικό με τους κόκκους. Δεν φαντάζεσαι τι μπορεί να κάνει. Εναλλακτικά οδοντόκρεμα, κάνει επίσης θαύματα!

Κάθε τμήμα με το οποίο τελειώνεις το ξεβγάζεις με καθαρό νερό.

Όταν φτάσουμε στον κινητήρα (ο οποίος πρέπει να έχει κρυώσει πριν ακόμη ξεκινήσουμε το πλύσιμο), τον μουσκεύουμε με σαπουνάδα από τον κουβά και αφήνουμε μερικά λεπτά ώστε να μουλιάσει και να αποδομηθεί η λάσπη.

Στη συνέχεια με το σφουγγάρι και το πινέλο «δουλεύουμε» πάνω στον κινητήρα και το σώμα τροφοδοσίας (καρμπυρατέρ ή ψεκασμός), ώστε να αφαιρέσουμε τα ξένα σώματα.

Τέλος ασχολούμαστε με τους τροχούς, χρησιμοποιώντας κυρίως το σφουγγάρι, προσέχοντας να καθαρίσουμε και τα σημεία των ρουλεμάν με το πινέλο).

Στο τέλος ξεβγάζουμε με νερό.

Σημαντικό σημείο είναι τα φρένα. Με ένα πινέλο, σαπουνάδα και προσοχή, καθαρίζουμε όλα τα ξένα σώματα και κάνουμε τις δαγκάνες να δείχνουν σαν καινούριες. Στη συνέχει ξεβγάζουμε με πολύ νερό, ώστε να καθαρίσουν και τα τακάκια από ξένα σώματα. Εάν ψεκάσετε με καθαριστικό σπρέι φρένων, υπάρχει ο κίνδυνος τα τακάκια να αλλάξουν σύσταση και τα φρένα να μην πιάνουν. Εάν παρ’ όλα αυτά θέλετε να χρησιμοποιήσετε Brake Cleaner φροντίστε να ξεβγάλετε με πολύ νερό.

Καθαρίζοντας το φίλτρο αέρα

Είναι τόσο σημαντικός ο καθαρισμός του φίλτρου αέρα, που θα θυσιάσουμε μια ολόκληρη ενότητα για το λόγο αυτό. Είναι μια σχετικά εύκολη εργασία, που απαιτεί όμως μεγάλη προσοχή.

Αφαιρούμε το φίλτρο αέρα, όπως λέει ο κατασκευαστής της μοτοσικλέτας μας.

Καλό είναι να προμηθευτούμε ένα κάλυμμα, το οποίο τοποθετείται μέσα στο φιλτροκούτι και κλείνει την εισαγωγή προς τον κινητήρα. Είναι φθηνό αξεσουάρ και ιδιαίτερα σημαντικό.

Με το απορρυπαντικό μας και με νερό ψεκάζουμε σαπουνάδα μέσα στο φιλτροκούτι και το αφήνουμε για μερικά λεπτά. Με το σφουγγάρι, καθαρίζουμε όλη την περιοχή προσεκτικά. Είναι λογικό να κολλάει, αφού το σωστό υγρό για το φίλτρο είναι κολλώδες. Ο καθαρισμός θέλει υπομονή είναι όμως σημαντικός.

Προσεκτικά ξεπλένουμε με νερό και εάν δούμε ότι δεν έχει καθαρίσει επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Χρησιμοποιώντας το ειδικό καθαριστικό για φίλτρο αέρα (ποτέ σε μορφή σπρέι) καθαρίζουμε το φίλτρο όσες φορές χρειαστεί, μέχρις ότου το φίλτρο αέρα δείχνει σαν καινούριο. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ήρθε η ώρα για νέο φίλτρο αέρα.

Μόνον αφού καθαρίσει το φίλτρο αέρα εντελώς από ξένα σώματα, είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Αυτή η διαδικασία γίνεται μετά από κάθε βόλτα σε χωμάτινη διαδρομή.

Το καθαρό φίλτρο αέρα εξασφαλίζει καλή απόδοση και μακροζωία στον κινητήρα.

Ενα εξαιρετικό άρθρο για τον καθαρισμό του φίλτρου αέρα και τη σημασία του μπορείτε να δείτε ΕΔΩ, από το site της TwinAir.

Καθαρίζοντας τη μετάδοση

Ενώ περιστρέφετε με το χέρι τον πίσω τροχό, ψεκάζετε ταυτόχρονα την αλυσίδα με ειδικό καθαριστικό σπρέι. Το αφήνουμε να ηρεμήσει για λίγα λεπτά.

Με ένα πινέλο, καθαρίζουμε την αλυσίδα προσεκτικά από σκόνη, λάσπη ή χώμα. Το ίδιο κάνουμε και στα γρανάζια μετάδοσης κίνησης. Ξεβγάζουμε προσεκτικά με νερό.

Προσοχή, δεν χρησιμοποιούμε πετρέλαιο, ή διαλυτικά στην αλυσίδα. Εάν το κάνετε και έχετε αλυσίδα με o-rings, τότε την καταστρέψατε…

Λίπανση

Ψεκάστε με ειδικό αφυγραντικό σπρέι το σκελετό της μοτοσικλέτας και τον κινητήρα προσέχοντας να μην πάει στα φρένα.

Έχοντας αφήσει την αλυσίδα να στεγνώσει για 30 με 40 λεπτά, προσθέστε σπρέι αλυσίδας. Προσέξτε να πάει σπρέι σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας. Περιστρέψτε τον τροχό με το χέρι και βάλτε σπρέι στην εσωτερική και στην εξωτερική πλευρά της αλυσίδας.

Περιστρέψτε τον μπροστινό τροχό και βάλτε αφυγραντικό σπρέι στα καψούλια των ακτίνων. Εάν το παρακάνετε, σκουπίστε με ένα πανί. Ξανά, χρειάζεται προσοχή να μην πάει στα φρένα.

Ο λόγος που το κάνουμε αυτό, είναι ώστε να διατηρήσουμε την καλή κατάσταση των καψουλιών ώστε να μπορούν να περιστραφούν όταν χρειαστεί να σφίξουμε τις ακτίνες. Ομοίως κάνουμε και στον πίσω τροχό.

Ελέγξτε την ελεύθερη κίνηση της μανέτας του συμπλέκτη, της γκαζιέρας και της μανέτας του φρένου.

Αυτή είναι η στιγμή να ελέγξετε τα ζωτικά σημεία της μοτοσικλέτας για σύσφιξη, όπως ορίζει ο κατασκευαστής. Το χειρότερο που θέλετε είναι να ανακαλύψετε ότι λύθηκε το υποπλαίσιο την ώρα που κάνετε τη βόλτα σας στο βουνό…

Το φίλτρο αέρα, που προσεκτικά καθαρίσαμε στο προηγούμενο στάδιο, απαιτεί τη δική του λίπανση. Το λιπαντικό φίλτρου αέρα πρέπει να είναι από έναν γνωστό κατασκευαστή ώστε να είμαστε σίγουροι ότι κάνει καλά τη δουλειά του.

Επειδή η δουλειά του είναι να συγκρατεί τα ξένα σώματα, το υγρό αυτό είναι ιδιαίτερα κολλώδες. Μια καλή συμβουλή, είναι να πάρετε μια καθαρή σακούλα από το Super Market να βάλετε μέσα το καθαρό και στεγνό φίλτρο αέρα και στη συνέχεια να βάλετε επάνω του το λιπαντικό.

Στύψτε μέσα στη σακούλα το φίλτρο αέρα απαλά πολλές φορές, ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχει απλωθεί παντού ομοιόμορφα. Εάν δεν χρησιμοποιήσετε τη σακούλα, στο σημείο αυτό τα χέρια σας θα κολλάνε απίστευτα και δεν θα καθαρίζουν εύκολα ακόμη και εάν τα πλύνετε πολλές φορές…

Με το αφυγραντικό σπρέι (ή το WD40) ψεκάστε τις ντίζες του καρμπυρατέρ και τους μηχανισμούς όπως πεντάλ φρένου, μανέτες, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουν λειτουργικότητα.

Φινίρισμα των πλαστικών

Είναι λογικό τα πλαστικά της χωμάτινης μοτοσικλέτας σας να μην είναι σε «καινουργή» κατάσταση… Όμως εάν τα περιποιείστε θα δείχνουν πολύ πιο όμορφα και επίσης θα αντέχουν περισσότερο.

Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό σπρέι φινιρίσματος πλαστικών ή ένα σπρέι σιλικόνης, απλώνοντας ένα λεπτό στρώμα και σκουπίζοντας μετά με ένα πανί.

Προσέξτε να μην βάλετε στη σέλα το σπρέι αυτό, διότι μετά θα γλιστρά σε σημείο που δεν φαντάζεστε.

Τέλος, τοποθετούμε μέσα στο καθαρισμένο φιλτροκούτι το φίλτρο αέρα, αφού αφαιρέσουμε την προστατευτική τάπα που είχαμε τοποθετήσει νωρίτερα.

Αποθήκευση

Στο σημείο αυτό έχετε μια καθαρή, ετοιμοπόλεμη μοτοσικλέτα.

Προσοχή χρειάζεται στα παρακάτω σημεία, όσον αφορά την αποθήκευση:

 • Εάν η μοτοσικλέτα έχει καρμπυρατέρ και την αποθηκεύσετε για πάνω από 30 ημέρες, ανοίξτε την κάτω τάπα του καρμπυρατέρ, ώστε να αδειάσει από βενζίνη, ώστε να μην βουλώσουν τα ζιγκλέρ.
 • Εάν η μοτοσικλέτα σας έχει πλαστικό ρεζερβουάρ, καλύτερα θα κάνετε να το αδειάσετε εντελώς, ώστε να μην έχει βενζίνη, η οποία καταστρέφει το πλαστικό.
 • Εάν η μοτοσικλέτα έχει ψεκασμό και πλαστικό ρεζερβουάρ, καλύτερα κρατήστε το ρεζερβουάρ πλήρως γεμάτο, ώστε να προφυλάξετε την αντλία καυσίμου, που εάν μείνει χωρίς καύσιμο για αρκετό διάστημα θα κολλήσει. Στην περίπτωση αυτή, φροντίστε να βάζετε μπροστά τη μοτοσικλέτα μια φορά το μήνα, διότι πρέπει να αποφύγουμε και το κόλλημα των μπεκ.
 • Εάν η μοτοσικλέτα έχει μπαταρία και την αποθηκεύετε για διάστημα άνω του ενός μηνός, φροντίστε να συνδέσετε στη μπαταρία έναν συντηρητή ώστε να μην καταστραφεί.

Η μοτοσικλέτα σας πάντα θα εκτιμήσει μια όμορφη κουκούλα!

Για όσους θεωρούν το καθάρισμα της μοτοσικλέτας τους απόλαυση, οφείλουν να γνωρίζουν παράλληλα πως έτσι η μηχανή θα δουλεύει και πιο σωστά, πέρα από το αισθητικό μέρος της υπόθεσης για να φαίνεται πιο περιποιημένη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας