Ένα πολύ συνηθισμένο σενάριο στην καθημερινότητά μου: “Έρχεται και με ρωτάει ο Χαρίλαος πως είναι εφικτό να χειριστώ το τάδε πρόγραμμα στον υπολογιστή μου ή πως να βρω την τάδε ρύθμιση σε κάποια εφαρμογή; Και εγώ έρχομαι με τη σειρά μου και του λέω: “Ρε φίλε, κάνε μια αναζήτηση στο Google πριν ρωτήσεις εμένα“. Ή, ίσως, αν αισθάνεσαι αρκετά πειραχτήρι ή αν έχεις πέσει επάνω στην ερώτηση του Χαρίλαου εκατό φορές ως τώρα και την σιχάθηκες, τον στέλνεις στο γνωστό πλέον LMGTFY. Όπου ο Χαρίλαος επιμένει: “μα έψαξα πριν σε ρωτήσω και δεν βρήκα τίποτα!“. Μην βαράς τον Χαρίλαος— δώστου το link προς αυτό το άρθρο.
Ο λόγος που ο Χαρίλαος δεν τα κατάφερε και επέστρεψε στην κύρια πηγή πληροφοριών του -ναι, εσένα- είναι όχι πως δεν έψαξε αλλά πως δεν έψαξε σωστά ή αρκετά. Για να φρικάρεις με το πώς ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί το Google απλά πληκτρολόγησε “πώς μπορώ να” ή κάποια άλλη αρχή ερώτησης στο Google:
Οι περισσότεροι συμπεριφέρονται στη μηχανή αναζήτησης σαν να είναι άνθρωπος — κάτι που η Google αναγνωρίζει και δουλεύει για να προσαρμόσει τ’ αποτελέσματα που επιστρέφει στις αναζητήσεις. Αλλά αυτό δεν θα ‘πρεπε να μας καθησυχάζει — ο καλύτερος τρόπος επίλυσης ενός προβλήματος δεν είναι να φτιάξουμε κι άλλα εργαλεία ή διαδικασίες για να διορθώσουμε αυτό που θα μπορούσαμε να ‘χαμε κάνει σωστά εξαρχής!
Σου φαίνεται περίεργο που σ’ έναν κόσμο που σταμάτησε ν’ ασχολείται με το πώς να βρει την πληροφορία και άρχισε ν’ ασχολείται με την οργάνωση της αναζήτησής του αυτής υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν καταφέρνουν να βρουν κάτι που βρίσκεται μπροστά τους; Δεν είναι, τουλάχιστον δεν είναι τόσο περίεργο όσο φαντάζεσαι.
Ναι, υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις -και τους αξίζει ένα LMGTFY μια στις τόσες- αλλά οι περισσότεροι χρήστες της μηχανής αναζήτησης της Google δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν την σύνθετη αναζήτηση, πόσο μάλλον ν’ ανακαλύψουν πως μπορούν να διαχειριστούν τις αναζητήσεις τους καλύτερα χρησιμοποιώντας search modifiers (ως “τροποποιητές αναζήτησης” μεταφράζεται αυτό το τελευταίο, θεία Ευτέρπη). Ως Google Search Master -τουλάχιστον σύμφωνα με το Smarterer- είπα σήμερα να προσφέρω μερικά χρήσιμα tips πάνω στο θέμα, ξεκινώντας σήμερα από τα βασικά και την δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης.
Τώρα, φυσικά και η σύνθετη αναζήτηση δεν χρειάζεται σε όλες τις περιπτώσεις. Αλλά, φίλε Χαράλαμπε, σκέψου το κάπως έτσι: είναι εργαλείο. Και δεδομένου του ότι η μηχανή αναζήτησης της Google είναι η καλύτερη -αν και κάτι τέτοιο αμφισβητείται, λόγω του ότι η λεξούλα “καλύτερη” μπορεί να σημαίνει πολύ διαφορετικά πράγματα ανάλογα το ποιον ρωτάς- είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για να ‘χεις στην εργαλειοθήκη σου και μάλιστα δωρεάν.
Αφαίρεσε τις περιττές λέξεις στην αναζήτηση όταν γκουγκλάρεις
Δεν είναι άνθρωπος το γαμίδι. Δεν καταλαβαίνει τις ερωτήσεις σου. Δε νιώθει. Τέλος. Ξέχνα αυτά τα “πώς μπορώ να εγκαταστήσω την τελευταία έκδοση του Word” — το Google πιθανότατα θ’ αγνοήσει τις πιο κοινές λέξεις στις αναζητήσεις σου αλλά αυτό δεν είναι κανενός τύπου εγγύηση. Προτίμησε να ψάξεις χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό των λέξεων-κλειδιών γι’ αυτό που σ’ ενδιαφέρει: Microsoft Word τελευταία έκδοση.
Γιατί να χρησιμοποιήσεις τη λεξούλα Microsoft; Μα… επειδή το Google δεν γνωρίζει αν όταν γράφεις Word εννοείς το πρόγραμμα ή την αγγλική λέξη για την… “λέξη“. Στην πρώτη περίπτωση -στη πλήρη ερώτηση- το Google επιστρέφει 10,300 αποτελέσματα, κανένα από τα οποία δεν είναι χρήσιμο ως απάντηση σ’ αυτό που ψάχνεις. Στην δεύτερη περίπτωση επιστρέφει 70,000 αποτελέσματα, και σχεδόν όλα όσα βρίσκονται στη πρώτη σελίδα σου λύνουν την απορία. Ο κανόνας, λοιπόν, είναι: ψάξε χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά και μόνο αυτές.
Protip: δεν είναι έγκλημα -ίσα ίσα πολλές φορές είναι η καλύτερη στρατηγική- να σπάσεις μια αναζήτηση σχετικά με κάτι που δεν γνωρίζεις σε περισσότερες. Για παράδειγμα, ίσως θα ήταν έξυπνο πρώτα να μάθεις ποια είναι η τελευταία έκδοση του Microsoft Word και μετά το πώς θα την εγκαταστήσεις. “Microsoft Word τελευταία έκδοση” και “Microsoft Word 2010 εγκατάσταση”, λοιπόν.
Χρησιμοποίησε περισσότερες σχετικές λέξεις
Ένα άλλο κοινό πρόβλημα: ψάχνεις για το πώς θα εγκαταστήσεις την τελευταία έκδοση του Microsoft Word χρησιμοποιώντας απλά τη λέξη… “Word”. Ναι, το ξέρω Χαράλαμπέ μου, ακόμη και σ’ εσένα ακούγεται αστείο — αλλά… να… συμβαίνει. Και μάλιστα συχνά. Υπάρχουν πολλοί χρήστες που απλά δεν ξέρουν ή απλά δεν το σκέφτηκαν! Περισσότερες λεξούλες-κλειδιά, λοιπόν. Οτιδήποτε πιστεύεις πως θα βοηθήσει — μην πηγαίνεις στο άλλο άκρο.
Χρησιμοποίησε τη σύνθετη αναζήτηση στην Google
Τα περισσότερα προβλήματά σου μπορείς να τα λύσεις κάνοντας μια σύνθετη αναζήτηση. Εδώ η Google έχει συγκεντρώσει τα σημαντικότερα -αλλά σίγουρα όχι όλα- τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να βρεις κάτι εύκολα. Τσέκαρε παρακάτω πόσες επιλογές έχεις για να βρεις αυτό που ψάχνεις (και γι’ ακόμη μια φορά, συγχώρεσέ μου την αγγλική ορολογία):
- all these words: οι σημαντικές λέξεις που πρέπει να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε στ’ αποτελέσματα αναζήτησης
- this exact word or phrase: αυτή τη φράση και τίποτα άλλο, π.χ. όχι φράσεις που περιλαμβάνουν λέξεις της
- any of these words: οποιαδήποτε από αυτές τις λέξεις. Είναι σαν να λες “αγαπητή μηχανή αναζήτησης, σε παρακαλώ βρες μου ιστοσελίδες που να περιλαμβάνουν τη λέξη Χαράλαμπος Ή τη λέξη Μπάμπης Ή τη λέξη μαζορέτα, αλλά δεν είναι ανάγκη τα αποτελέσματα που θα μου επιστρέψεις να περιλαμβάνουν όλες τις λέξεις, μου αρκεί να περιλαμβάνουν μία από αυτές“
- none of these words: λέξεις που δεν θέλεις να υπάρχουν στα αποτελέσματα αναζήτησης
- numbers ranging from: νούμερα από-έως. Ένα καλό παράδειγμα τέτοιας αναζήτησης είναι “οθόνη LCD 100 ευρώ…150 ευρώ”, όπου το Google σου επιστρέφει αποτελέσματα με τιμές που κυμαίνονται από τα 100 ως τα 150 ευρώ
- by language: αποτελέσματα μόνο στην τάδε γλώσσα — χρησιμότατο αν ψάχνεις μόνο για ελληνικές σελίδες π.χ.
- by region: εδώ ψάχνουμε όχι για γλώσσα, αλλά για τοποθεσία ιστοσελίδας — εξίσου χρήσιμο
- last update: τελευταία φορά που ανανεώθηκε η ιστοσελίδα. Χρήσιμο αν ψάχνεις για νέα και ειδήσεις! Π.χ. ίσως ψάχνεις για πυρκαγιά στη Χαλκιδική και δεν σε αφορούν όσες έγιναν πριν 20 χρόνια αλλά μόνο η τελευταία
- site or domain: αναζήτηση σε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα ή σε ένα συγκεκριμένο TLD. Όπου βλέπεις TLD μετέφρασε σε “.org”, “.gr”, “.com” κτλ.
- terms appearing: πού θέλεις να εμφανίζονται οι λέξεις για τις οποίες ψάχνεις. Τρομερά χρήσιμο εργαλείο, αν σκεφτείς πως άλλη ισχύ έχει η λέξη “πυρκαγιά” αν βρίσκεται στον τίτλο μιας ιστοσελίδας και άλλη αν βρίσκεται παραχωμένη κάτω κάτω, στην έκφραση “πυρκαγιά το φόρεμα της τάδε κοσμικής περσόνας“
- SafeSearch: το SafeSearch είναι το φίλτρο περιεχομένου της Google. Στην επιλογή “Moderate” φιλτράρει μόνο όσα αποτελέσματα εικόνων περιέχουν “παράξενο” περιεχόμενο (διάβασε: τσόντες και extreme καταστάσεις). Στην επιλογή “Strict” φιλτράρει όλες τις ιστοσελίδες (και όχι μόνο τις εικόνες) που ίσως να έχουν παράξενο περιεχόμενο. Ε, στην επιλογή “Off” σε αφήνει να δεις τα πάντα.
- reading level: ναι, υπάρχει και επιλογή για “επίπεδο διαβάσματος” — αν και δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα από ελληνικές ιστοσελίδες. Σε πιο προχώ χώρες μπορείς να ψάξεις μόνο γι’ αποτελέσματα “βασικού αναγνωστικού επιπέδου” ή “για επιστήμονες”, που θα ‘λεγε και ο Στέλιος.
- file type: άλλη μια εξαιρετικά χρήσιμη επιλογή. Μ’ αυτήν μπορείς να ψάξεις για συγκεκριμένους τύπους αρχείων αντί για ιστοσελίδες.
- usage rights: εξίσου χρήσιμη, ειδικά για εμάς τους editors, η δυνατότητα να ψάξεις ανάλογα με τα δικαιώματα χρήσης. Έτσι μπορείς να βρεις εικόνες, κείμενα και άλλα αρχεία που να μπορείς να τα μοιραστείς ελεύθερα.
Αυτά είναι τα πλέον βασικά -δύο σοφές συμβουλές και η σύνθετη αναζήτηση- για να βρίσκεις πιο γρήγορα οτιδήποτε ψάχνεις στο Google. Σ’ επόμενο άρθρο μου -ίσως μάλιστα να είναι την επόμενη Πέμπτη- θα σου περιγράψω τους search moderators ή τροποποιητές αναζήτησης, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν αναγράφονται πουθενά και όλοι εκ των οποίων σου επιτρέπουν να περιορίσεις δραστικά τα αποτελέσματα που σου επιστρέφει η Google. Ως τότε, καλά ψαξίματα!