Πως να σταματήσετε το διαδικτυακό εκφοβισμό, συμβουλές

Πώς να σταματήσετε το διαδικτυακό εκφοβισμό, συμβουλές

Πως να σταματήσετε το διαδικτυακό εκφοβισμό, συμβουλές.

Δυστυχώς ο διαδικτυακός εκφοβισμός (αγγλικά: Cyber Bullying) τείνει να γίνει μάστιγα τα τελευταία έτη, και μάλιστα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, χωρίς να κάνει διακρίσεις.

Τα θύματα αυτής της κατάστασης συνήθως είναι αδύνατες προσωπικότητες και άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που δεν έχουν το θάρρος και το σθένος να αντιταχθούν σε εκείνους που επιδιώκουν να τους προκαλέσουν ψυχολογική πίεση. Ωστόσο για να είμαστε αντικειμενικοί, ο διαδικτυακός εκφοβισμός αντιμετωπίζεται πιο εύκολα από εκείνον που συμβαίνει στον έξω κόσμο.

Τι σημαίνει διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyber Bullying);

H συγκεκριμένη μορφή εκφοβισμού διεξάγεται αποκλειστικά στο χώρο του διαδικτύου, μέσω διάφορων καναλιών, όπως άμεσα ή έμμεσα μηνύματα κειμένου στα social media, παραδείγματος χάριν σε Facebook και Messenger, με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), με λεκτική διαμάχη κάτω από αναρτήσεις άρθρων σε ιστολόγια και ιστοσελίδες.

Όμως, είτε γίνεται ηθελημένα ή άθελά, σκόπιμα ή ακούσια, το αποτέλεσμα είναι ότι το άτομο που βιώνει αυτή την κατάσταση ως θύμα, νιώθει ξένο σώμα στην κοινωνία με αρνητική συνέπεια να περιθωριοποιείται και να κλείνεται στον εαυτό του. Ενώ όταν επαναλαμβάνεται αυτό το τροπάριο, καταρρακώνεται η ψυχολογία του και τότε μπαίνουν οι κακές σκέψεις στο μυαλό.

Εν τούτοις, ο πιο επιθετικός τύπος αυτής της δυσάρεστης κατάστασης είναι οι απειλές και ο εξευτελισμός ενός ανθρώπου. Το Cyber Bullying μπορεί να συμβεί σε οποιασδήποτε ηλικία, αλλά συναντάται συχνότερα σε παιδικές και εφηβικές ηλικίες. Οι συνέπειες του μπορεί να είναι εξίσου σοβαρές με τις συνέπειες του εκφοβισμού που γίνεται αυτοπροσώπως στον έξω κόσμο.

Πρέπει να κατανοήσετε πως ο διαδικτυακός εκφοβισμός και ο ηλεκτρονικός αποκλεισμός δεν είναι υπαιτιότητα του θύματος. Τα ευχάριστα νέα της υπόθεσης είναι πως αν τυγχάνει να είστε θύμα τέτοιου φαινομένου, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά, αναφέροντας το περιστατικό στις αρμόδιες αρχές, όπως στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που εκεί κατά πάσα πιθανότητα ο θύτης δεν θα τη γλυτώσει και θα οδηγηθεί σίγουρα στα δικαστήρια για να πληρώσει το τίμημα των πράξεών του.

Πρόληψη εκφοβισμού στο διαδίκτυο

Αποφύγετε την ανταλλαγή ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο

Οι δράστες συχνά χρησιμοποιούν φωτογραφίες, ενημερώσεις κατάστασης στο λογαριασμό του Facebook και προσωπικές πληροφορίες που βρίσκουν ηλεκτρονικά για να παρενοχλούν τους στόχους τους.

Είναι κακό να μοιράζεστε πληροφορίες σχετικά με τον εαυτό σας στο διαδίκτυο, και ποτέ μην αποκαλύπτετε κάτι που δεν θέλετε να γνωρίζει όλος ο κόσμος ή έστω κάποια άτομα. Ακόμα κι αν θέλετε να έχετε μια σοβαρή, προσωπική συνομιλία με έναν φίλο, κάντε το πρόσωπο με πρόσωπο, όχι με tweets, με αναρτήσεις στο Facebook ή σχόλια στο Instagram.

Για παράδειγμα, αποφύγετε να δημοσιεύεται φωτογραφίες του εαυτού σας δημοσίως, μπορείτε κάλλιστα να επιλέξετε τη ρύθμιση για να την βλέπουν συγκεκριμένα άτομα της εμπιστοσύνης σας.

Οι πληροφορίες που γράφονται σε ένα σχόλιο στο Facebook, ή οι φωτογραφίες στο Tumblr και το Instagram θα μπορούσαν να πέσουν εύκολα στα χέρια ενός κυβερνοεγκληματία, επιδιώκοντας να τις εκμεταλλευτεί με δόλιο σκοπό. Προσπαθήστε να μην συζητάτε τις προσωπικές ευαίσθητες πληροφορίες σας online.

Μην δημοσιοποιείται πως είστε ευαίσθητο ή ευάλωτο άτομο

Εάν αισθάνεστε περιθωριοποιημένοι ή ευάλωτοι, τότε προσπαθήστε να μην διοχετεύσετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα στο διαδίκτυο. Είναι πολύ πιθανόν κάποιοι επιτήδειοι να σας εκμεταλλευτούν για να σπάσουν πλάκα. Δώστε την αίσθηση πως είστε δυναμικό άτομο.

Η συμπεριφορά σας μπορεί να δώσει κίνητρο σε κακοπροαίρετους ανθρώπους για να σας κοροϊδέψουν, οπότε καταστήστε σαφές πρωτίστως στον εαυτό σας, πως δεν υπάρχει λόγος ο κόσμος να ξέρει τον συναισθηματικό σας κόσμο, πόσο μάλλον όταν δεν είναι και στην καλύτερή του κατάσταση.

Εάν οι φίλοι σας αρχίζουν να πειράζουν κάποιο άλλο άτομο, μην συμμετέχετε

Ζητήστε τους να σταματήσουν και ενημερώστε κατευθείαν την αστυνομία, ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει τις ίδιες επικίνδυνες συνέπειες με εκείνο της πραγματικής ζωής. Να θυμάστε πως δεν έχουν όλοι την ίδια αντίδραση όταν τους ασκείται αφόρητη ψυχολογική πίεση και πληγώνονται, μάλιστα, ορισμένες άτομα λόγω της αδύναμης προσωπικότητας που έχουν ενδεχομένως να οδηγηθούν ακόμη και στην αυτοκτονία. Οφείλεις να φερθείς υπεύθυνα.

Ψάξτε για σημάδια παρενόχλησης εάν είστε γονιός ή συγγενείς

Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να αναζητήσετε ενδείξεις και αποδείξεις για παρενόχληση των αγαπημένων σας ατόμων, όπως οι φίλοι, τα παιδιά σας, αδέρφια και συγγενείς. Εάν είστε γονείς τότε σας συνιστούμε να ψάξετε τις συσκευές των παιδιών σας, μπαίνοντας στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, instagram, Twitter, WhatsApp, και ούτω καθεξής.

Ορισμένες φορές η διαδικτυακή παρενόχληση δεν είναι τόσο προφανής και μπορεί εύκολα να υποτιμηθεί από τον καθένα, πιστεύοντας πως κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά σε όλους, οπότε συνηθισμένο το βουνό στα χιόνια. Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός συχνά έχει τη μορφή ενός ατόμου που παρενοχλεί έναν άλλον μέσω e-mail, άμεσα μηνύματα, ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας όπως μέσω κινητού τηλεφώνου με κλήση ή SMS, εν ολίγοις όπως προαναφέρθηκε αναλυτικά παραπάνω.

Η παρενόχληση γίνεται όταν ο επιτιθέμενος ή οι επιτιθέμενοι επικοινωνούν απευθείας ή έμμεσα με κάποιον καταπιέζοντας τον ψυχολογικά, συγκεκριμένα διαβάστε παρακάτω με ποιο τρόπο διεξάγεται:

Στέλνοντας απειλητικά μηνύματα που περιέχουν ρητορική μίσους. Αυτό περιλαμβάνει την χειραγώγηση της συμπεριφοράς του με ακραίο τρόπο, απειλώντας να τον εκθέσει σε όλο τον κόσμο δημοσιεύοντας ευαίσθητες πληροφορίες που κατέχει για ένα άνθρωπο. Επίσης απειλώντας τον πως θα δημοσιεύσει γυμνές φωτογραφίες ή βίντεο, ακόμη κι αν του τα έχει δώσει νόμιμα το θύμα.

Επίσης, η ρατσιστική επίθεση είναι από τις συνηθέστερες επιθέσεις εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, και συναντάται με ιδιαίτερη συχνότητα στις νεαρές ηλικίες (όχι μόνο). Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα γιατί μπορεί θεωρητικά πιο εύκολα να εντοπιστεί, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει υποτιμηθεί.

Αναζητήστε σημάδια διαδικτυακής πλαστοπροσωπίας

Μία λιγότερο προφανής, αλλά εξίσου επιβλαβής μορφή ηλεκτρονικής παρενόχλησης λαμβάνει χώρα όταν ο θύτης επιτίθεται σε κάποιο τρίτο μέσω παραποιημένης ταυτότητας, δηλαδή έκλεψε φωτογραφίες ενός άλλου χρήστη και έφτιαξε ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook για να ενοχλεί τον κόσμο με διάφορες προσβολές, όμως στην ουσία εκθέτει το θύμα θέλοντας να τον ταπεινώσει, και πιθανότατα δεν έχει ιδέα τι του συμβαίνει, έως ότου φυσικά το ανακαλύψει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αφού δημιούργησε ένα λογαριασμό με το ίδιο όνομα κάποιου άλλου, σχεδόν ταυτόσημο με του θύματος, στη συνέχεια το χρησιμοποιεί για να φοβερίζει και να δημιουργεί δυσάρεστες ή απειλητικές καταστάσεις για αυτούς.

Στην περίπτωση αυτή είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί ο δράστης. Όμως αν υποψιαστείτε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο, ακόμη και σε κάποιο γνωστό σας, τότε οφείλεται, και μάλιστα, είστε υποχρεωμένοι να το αναφέρετε αμέσως στις αρχές. Επίσης πρέπει να ειδοποιήσετε την ιστοσελίδα που λαμβάνει χώρα το φαινόμενο, όπως το Facebook.

Πως να σταματήσετε το διαδικτυακό εκφοβισμό

Ζητήστε από την αστυνομία να σας προστατεύσει

Η πρώτη κίνηση που σας συνιστούμε να πράξετε είναι να ειδοποιήσετε άμεσα την αστυνομία για να αναφέρετε το γεγονός. Μην νιώθετε καθόλου ενοχές και πρέπει να έχετε πάντα κατά νου πως οι αστυνόμοι είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να επιληφθούν του θέματος.

Επίσης μία άλλη καλή πρακτική, εφόσον είσαστε ανήλικος, είναι να πάρετε τηλέφωνο στο χαμόγελο του παιδιού. Σας διαβεβαιώνω πως ο συγκεκριμένος οργανισμός είναι ιδιαίτερα υπεύθυνος και έχει σώσει – προστατεύσει αρκετό κόσμο από δυσάρεστες συνέπειες.

Ενημερώστε τους γονείς σας και εξηγήστε τους επακριβώς περί τίνος πρόκειται.

Απευθυνθείτε κατ’ ιδίαν στο δράστη

Επιπλέον πρέπει να θυμάστε πως αυτοί που σας εκφοβίζουν αρχίζουν με φιλικές διαθέσεις και μερικές φορές μπορεί να είναι πρώην φίλοι, ή να τους γνωρίζετε καλά. Εάν είναι δυνατόν να υπάρξει λογική συζήτηση με το άτομο, ζητήστε του να σταματήσει, λέγοντας του πως θα στραφείτε στην αστυνομία για να σας προστατεύσει.

Εφόσον για οποιοδήποτε λόγο δεν έχετε το θάρρος να μιλήσετε στην αστυνομία, τότε αρχικά πραγματοποιήστε συζήτηση απευθείας με εκείνον που σας παρενοχλεί ή σας εκφοβίζει, και κατά προτίμηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κειμένου, ώστε να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Να είστε σαφής και αμέσως και να του πείτε κάτι σαν αυτό: «Διαπίστωσα πως με εκθέτεις στο διαδίκτυο και με ενοχλείς. Είναι κάτι που με βλάπτει συναισθηματικά. Θα ήθελα να το σταματήσεις, για να τελειώσει εδώ αυτή η υπόθεση, διαφορετικά θα ενημερώσω την αστυνομία.

Αν δεν γνωρίζετε ποιο ακριβώς είναι το άτομο που σας προκαλεί αυτή τη βλάβη, ή αν είστε θύμα εκφοβισμού από μια ομάδα ανθρώπων, τότε μην προσπαθήστε να τους μιλήσετε, διότι πιθανότατα δεν θα λειτουργήσει.

Μην απαντάτε στα μηνύματα εκείνων που σας ενοχλούν

Αν η συνομιλία δεν λειτουργεί αποτρεπτικά για τον δράστη, τότε μην απαντάτε στα μηνύματα κειμένου που σας στέλνουν μέσω Facebook, ή σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλης μορφής επικοινωνία, επειδή ενδεχομένως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Είναι σαφές πως σε ένα τεταμένο κλίμα η συνομιλία δεν αποφέρει καρπούς, οπότε η συζήτηση μεταξύ σας θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η καλύτερη μεθοδολογία στην παρούσα φάση είναι να απεμπλακείτε παντελώς με το συγκεκριμένο άτομο, και να μην ανταλλάξετε ούτε λέξη μαζί του.

Επίσης, μην απειλείτε τον δράστη, διότι πιθανόν θα επιστρέψει πιο επιθετικά και με πιο άγριες διαθέσεις. Πρέπει να έχετε κατά νου πως η αποστολή ενός απειλητικού μηνύματος στο άτομο που σας ενοχλεί θα φέρει αντίδραση, και μπορεί να επιδεινωθεί το πρόβλημα εις βάρος σας.

Αποθηκεύστε τα αποδεικτικά στοιχεία της διαδικτυακής παρενόχλησης

Σας προτείνουμε να τραβήξετε στιγμιότυπο οθόνης στον υπολογιστή ή το smartphone σας με όλα τα στοιχεία που καίνε το δράστη, επιπρόσθετα αποθηκεύστε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κειμένου, τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση και οποιεσδήποτε άλλες ενδείξεις παρενόχλησης στο διαδίκτυο που αντιμετωπίζετε.

Καταγράψτε την ώρα και την ημερομηνία που στάλθηκε κάθε μήνυμα. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε λήψη των προσβλητικών μηνυμάτων, μπορείτε να τα αντιγράψετε και να τα επικολλήσετε στο online σημειωματάριο των Windows, και έπειτα να αποθηκεύσετε το κείμενο στο σκληρό σας δίσκο τη συσκευή σας ή σε κάποιο USB stick.

Είναι σημαντικό να αποκτήσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη συμπεριφορά, αφού είναι ο μόνος τρόπος για να τον παγιδεύσετε και κατά συνέπεια να σταματήσει κάπου εκεί το πρόβλημα.

Μπορείτε επίσης να δείξετε αυτά τα στοιχεία σε κάποιο φίλο ή γνωστό σας, και να του εξηγήσετε ακριβώς πώς έχει η περίσταση, Μην κλείνεστε στον εαυτό σας, διότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για τον ψυχικό σας κόσμο.

Αποκλείστε το δράστη σε όλες τις online πλατφόρμες

Επιδιώξτε να διακόψετε κάθε επαφή με το άτομο που σας προξενεί τη συγκεκριμένη συναισθηματική βλάβη, μπλοκάροντας αυτό το πρόσωπο από την άμεση επικοινωνία. Επωφεληθείτε από τις ρυθμίσεις απορρήτου των ιστοσελίδων που παρέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλους τους χρήστες. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας:

Διαγράψτε το άτομο από τις επαφές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και αποκλείστε την επικοινωνία μέσω άμεσων μηνυμάτων.

Διαγράψτε το άτομο από όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου για να βεβαιωθείτε ότι το άτομο δεν θα μπορεί να έρθει ξανά σε επαφή μαζί σας.

Αποκλείστε το άτομο στο κινητό σας τηλέφωνο μέσω ρυθμίσεων, ούτως ώστε να μην μπορεί να σας καλέσει για να μιλήσετε, ούτε καν για να σας στείλει SMS.

Μιλήστε σε έναν αξιόπιστο ενήλικα ότι έχετε πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού

Εάν είστε παιδί ή έφηβος, ζητήστε βοήθεια από έναν ενήλικα. Οι γονείς, οι καθηγητές, ο διευθυντής και ο σύμβουλος του σχολείου σας είναι σε θέση να σταματήσουν την κατάσταση για να μην φτάσει να έχει δυσάρεστη κατάληξη. Μην υποθέσετε ότι το πρόβλημα θα εξαφανιστεί από μόνο του. Μιλήστε αμέσως σε κάποιον που πιστεύεται πως θα σας βοηθήσει.

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αφήσετε τον εκφοβισμό να συνεχιστεί, πιστεύοντας λανθασμένα πως κάποια στιγμή θα τελειώσει. Αν το κάνετε αυτό, το μόνο που θα επιτύχετε είναι να διογκωθεί το πρόβλημα και να βρεθείτε σε ακόμη χειρότερη θέση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας