Πως συνδέουμε Ableton Live με Traktor: MIDI Sync

Πως συνδέουμε Ableton Live με Traktor: MIDI Sync

Ο τίτλος τα λέει όλα, νομίζω. Απλά πράγματα, που όμως στην πράξη θέλουν ένα μικρό εγχειρίδιο. Μιας και μου το ζήτησε ένας μαθητής μου, θεώρησα καλό να το κάνω άρθρο για να το διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, αντί να ξεκινήσω απλά να το δείχνω σε έναν μόνο μουσικό.

Γι’ αυτούς που δεν καταλαβαίνουν την σχέση μεταξύ Traktor, που είναι προϊόν της Native Instruments και του Live, προϊόντος της Ableton, μιλάμε για την σύνδεσή τους για λόγους DJing. Έχοντας το Traktor μαζί με το Ableton υπάρχει περισσότερος έλεγχος, περισσότερα εφέ και περισσότερα MIDI controllers να μεσολαβούν. Από την μία έχουμε ένα εξελιγμένο πρόγραμμα για DJing και από την άλλη ένα εκπληκτικό και εύκολο στην χρήση για performance πρόγραμμα. Ο συνδυασμός, φυσικά, μας λύνει τα χέρια σε θέματα που θα αφορούσαν την χρήση μόνο του ενός προγράμματος.

Για τον συγχρονισμό των δυο προγραμμάτων θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο πρόγραμμα όπως το MIIDI-Ox για PC συστήματα και το IAC Bus ή οποιοδήποτε άλλο θέλουμε για τους Mac. Βέβαια υπάρχει πληθώρα από παρόμοια προγράμματα που μπορείτε να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε.

Αφού έχουμε λοιπόν και τα δυο προγράμματα κάνουμε τα εξής:

Tracktor Setup

Ξεκινάμε το Traktor και ανοίγουμε τα Preferences. Πηγαίνουμε στο MIDI Clock και κάνουμε check το Send MIDI Clock. Μετά, πηγαίνουμε στο Controller Manager και πατάμε “add…”, διαλέγοντας να δημιουργήσουμε ένα νέο Generic MIDI mapping. Κάνουμε click στο Out-Port και επιλέγουμε Traktor Virtual Output. Αν είμαστε σε περιβάλλον Mac θα εμφανιστεί το Virtual Output, αλλιώς θα πρέπει να επιλέξουμε τη θύρα του προγράμματος συγχρονισμού που έχουμε εγκαταστήσει. Στην περίπτωση του Midi-Ox θα εμφανιστούν οι ανάλογες θύρες.

Μέχρι στιγμής είμαστε οκ, οπότε συνεχίζουμε.

Κλείνουμε τα Preference του Traktor και μέσα από το Global Section από το user interface κάνουμε click στον μετρονόμο (έχει ένα σύμβολο) για να δούμε το Master Clock Section. Εκεί, επιλέγουμε INT για το Clock Master. Πατάμε start/pause στο MIDI Clock για να ξεκινήσει το πρόγραμμα να στέλνει τα δεδομένα συγχρονισμού. Με το που έχουμε πατήσει το κουμπί SYNC μπορούμε να στείλουμε σήμα MIDI Clock Start στο Ableton Live.

Ableton setup

Πηγαίνουμε στα Preferences του Ableton και στο MIDI/Sync tab. Επιλέγουμε Sync On στο Input της virtual σύνδεσης που έχουμε ενεργοποιήσει. Στην προκειμένη περίπτωση είναι το Traktor Virtual Output αλλά όπως είπαμε θα μπορούσε να είναι και η είσοδος από το MID-Ox.

Η επόμενη κίνηση μας θα είναι να επιλέξουμε το κουμπί EXT, από την στιγμή που έχει εμφανιστεί στην μπάρα μας. Από ‘δω και πέρα, το Live θα τρέχει συγχρονισμένο με το Traktor Pro.

Βελτιωμένη ρύθμιση

Στο Live θα δείτε πως το κουμπί που είναι δίπλα και πάνω από το EXT αναβοσβήνει. Στο Traktor θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε και απενεργοποιήσουμε το Master Clock Start κουμπί και να δούμε αν το EXT κουμπί ανάβει και σβήνει με τον ίδιο τρόπο. Πηγαίνουμε στο Output Routing του Traktor και ενεργοποιούμε το Internal Mode. Μετά, στο Output Monitor επιλέγουμε τις εξόδους που πηγαίνουν στα ηχεία μας. Έπειτα, στο Master Clock Panel ενεργοποιούμε το κουμπί Tick. Αν όλα πήγαν καλά, θα πρέπει να ακούμε τον μετρονόμο από τα ακουστικά μας.

Στο Live ενεργοποιούμε τον μετρονόμο και πλέον θα είμαστε σε θέση να ακούμε και από αυτή την πηγή τον μετρονόμο. Επιστρέφοντας στο Traktor, στο Master Clock Panel ανοίγουμε και κλείνουμε το Master Clock Start για να κάνουμε re-trigger την επιλογή. Μετά, στο Ableton Live στις προτιμήσεις MIDI/Sync κάνουμε click στο βελάκι στο MIDI Input για να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις. Από ‘κει και πέρα, ως τελευταία κίνηση, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι το να παίξουμε με το slider στο MIDI Clock Sync Delay μέχρι ο μετρονόμος του Tracktor και ο μετρονόμος του Live να ακούγονται το ίδιο.

Εκτός από τον συγχρονισμό του MIDI Clock θα χρειαστεί να κάνουμε και το ίδιο και για το audio. Θα χρειαστεί δηλαδή να κάνουμε το Traktor να μεταφέρει τον ήχο του στο Ableton Live και από εκεί θα είμαστε άνετοι για να επεξεργαζόμαστε τον ήχο του μέσα από τα κανάλια του Live, προσθέτοντας όσα ακόμα μας είναι απαραίτητα.

Στο επόμενο άρθρο, λοιπόν, τιμητική έχει πάλι το δίδυμο Live + Traktor για να μπορείτε κι εσείς να έχετε ένα εξελιγμένο, πολλαπλό ψηφιακό deck για ακόμα περισσότερους πειραματισμούς.