Είχα την ευκαιρία μετά από συνάντηση με τους κατασκευαστές του περίεργου αυτού μηχανήματος -που, παρεμπιπτόντως, διατηρούσαν μια άψογη επαγγελματική φιλικότητα σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, κάτι πολύ σπάνιο μιας και αρκετοί επιχειρηματίες μπερδεύουν την έννοια του επαγγελματία με κάτι το επιθετικό- να κάνω τις δικές μου δοκιμές για να μπορέσω να γράψω το σημερινό άρθρο. Βέβαια, το ενδιαφέρον της συζήτησης με τους κατασκευαστές ήταν ότι εντελώς φυσικά, το μηχάνημα παρουσιάστηκε μετά από μια ώρα αφού έγινε μια εκπληκτική εισαγωγή περί της τεχνολογίες που στεγάζεται μέσα στο κουτί.
H συνάντηση έγινε στην Θεσσαλονίκη, κάπου κεντρικά και με ευχάριστο καιρό — για να μπορέσουμε να έχουμε τον άπλετο χρόνο να εξαντλήσουμε διεξοδικά όλες τις παραμέτρους, έτσι ώστε να μπορέσω πληροφοριακά και λειτουργικά να είμαι καλυμμένος και να γράψω ένα κείμενο στ’ οποίο θα μπορώ ν’ αντικατοπτρίζω ρεαλιστικά τις απόψεις μου, χωρίς να έχω χάσει κάποια πληροφορία κάπου εκεί στην μέρα της παρουσίασης.
Όταν λοιπόν η συζήτηση έγινε πιο συγκεκριμένη, με αρκετές αναφορές στο όνομα Vavdo, ένας από τους δυο κατασκευαστές έβγαλε από μια πολύ όμορφη (επίσης) χειροποίητη τσάντα το μηχάνημα, που είναι ένας controller και ακολουθεί τα πρωτόκολλα MIDI και OSC. Γενικώς μ’ ενθουσιάζει το οτιδήποτε χειροποίητο – γιατί σημαίνει ότι πάνω απ’ όλα κυριαρχεί “το μεράκι του ανθρώπου” που λέγανε παλιά και, συν τοις άλλοις, αν δεν υπάρχει φαντασία το αποτέλεσμα δεν προχωράει. Με το Vavdo υπήρχε ένα πρώτο σοκ, χωρίς να το κρύψω, γιατί δεν μπορούσα να φανταστώ από την πρώτη στιγμή πως θα μπορούσε να γίνει αυτός ο controller ευχάριστος και εύχρηστος στα χέρια του μουσικού.
Έσφαλα όμως γιατί η κατασκευή η ίδια είχε να κάνει με την ευχρηστία και όλα τα ποτενσιόμετρα και κουμπιά ήταν τοποθετημένα έτσι ώστε ο μουσικός να μπορεί να ελέγχει άμεσα όλες τις παραμέτρους του μηχανήματος.
Πριν να δούμε το controller σε δράση, περιεργάστηκα λίγο το μηχάνημα για να δω ποιότητα κατασκευής. Από την κατασκευή που ήταν από ξύλο αλλά και από τα ποτενσιόμετρα που ήταν άλφα ποιότητας, κατάλαβα ότι έχουμε να κάνουμε με μια αρκετά ιδιαίτερη κατασκευή, που με τον συνδυασμό πρωτοτυπίας και χειρισμού, θα βάλει το λιθαράκι της για να αλλάξει τον τρόπο χρήσης των controllers. Ατού πάντως είναι πως εκτός από τα ποτενσιόμετρα, που σπανίζουν σε κατασκευές μιας και η ευαισθησία τους είναι η κατάλληλη για κάποιον που θέλει να ελέγχει παραμέτρους σε υπολογιστή, η εσωτερική λιτή διαρρύθμιση κλείνει το μάτι για τους επίδοξους εραστές του DIY και του hardware hacking.
Είδα λοιπόν, 6 ποτενσιόμετρα των 1024 βημάτων που τα δυο στις άκρες είναι λίγο ποιο μεγάλα αλλά με παρόμοια αισθητική χειρισμού με τα άλλα τέσσερα στο κέντρο και 6 προγραμματιζόμενα λαμπάκια LED τριών χρωμάτων. Σε μικρότερη κλίμακα θα δείτε και 5 κόκκινα κουμπιά που και αυτά μπορούν να προγραμματιστούν. Εκεί που θα πρέπει να κάνουμε μια στάση είναι πως, αν βάλετε τα χέρια σας επάνω στο Vavdo, θα δείτε πως γίνεται στην πραγματικότητα αυτό που δεν μπορούσαν να προσφέρουν όλα τα άλλα controllers: το να υπάρχει ταυτόχρονος χειρισμός σε πάνω από ένα ποτενσιόμετρα.
Στο Vavdo αυτό είναι κάτι το εύκολο, γιατί μπορείς να ελέγχεις σχεδόν όλα τα ποτενσιόμετρα με τις δυο παλάμες σου και να έχεις ταυτόχρονη αυξομείωση παραμέτρων στο πρόγραμμα σου.
Αφού σταμάτησα να περιεργάζομαι το μηχάνημα, το συνδέσαμε σε ένα Macbook και ανοίξαμε το Ableton Live για να μπορέσει να γίνει μια μικρή επίδειξη μέσω DAW. Τα πάντα είναι παραμετροποιήσιμα έτσι ώστε ο μουσικός να μπορεί να φτιάξει ένα περιβάλλον που αρμόζει στα δικά του γούστα.
Από εκει και πέρα, με ένα μισάωρο τεστ επάνω σε project στο Ableton, κατάλαβα τον λόγο που οι κατασκευαστές ήθελαν να κάνουν τα πάντα χειροποίητα. Μιλάμε για εκπληκτική κατασκευή, με προσεγμένα υλικά, για να μπορούν να φέρουν τον μουσικό στην καλύτερη κατάσταση χειρισμού — κάτι που δεν συνηθίζεται στην μουσική βιομηχανία των controllers όπου έχουμε συνήθως να κάνουμε με φτωχής ποιότητας εξαρτήματα, φτάνοντας στο σημείο το πιο ακριβό κομμάτι να είναι μόνο το brand και τίποτα άλλο.
Software
Εδώ έχουμε μια αρκετά πλήρη υποστήριξη, μιας και θα συναντήσουμε τους ανάλογους drivers, συχνά updates γι’ αυτούς, MAX/MSP object και παραμετροποίησή του, όπως και ένα synth από την Vavdo. Για να τα δούμε όλα όμως από την αρχή.
Πρώτα είπαμε για το MAX/MSP object που υπάρχει διαθέσιμο από την ιστοσελίδα της Vavdo και μπορείτε να το κατεβάσετε και από εδώ. Για όσους γνωρίζουν από MAX/MSP, είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο για να συνδέσετε τον controller μια μια πληθώρα προγραμμάτων ή και με δικά σας εργαλεία.
Υπάρχουν drivers για το δυο πιο κλασικά λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούν ου μουσικοί, Macintosh και Windows. Μέσα από την σελίδα τους, θα βρείτε updates για τους drivers που απ’ ό,τι βλέπω το update τους είναι συχνό. Σίγουρα θα χρειάζεται και το feedback από εσάς -τους χρήστες- όπως γίνεται με όλα τα μηχανήματα και όλους τους drivers.
Subtractive bands είναι το δωρεάν synthesizer της Vavdo και είναι το ίδιο περίτεχνα σχεδιασμένο όπως όλο το πακέτο της. Βασίζεται στην λογική του subtractive synthesis και αποτελείται από δυο band-pass filters που είναι ήδη premapped για εύκολη και γρήγορη χρήση μέσα από το DAW σας.
Σε γενικές γραμμές έχω μείνει ενθουσιασμένος από το προϊόν, μιας και είναι από τα λίγα τόσο καλά controllers που πιάνω στα χέρια μου και έχω να πω καλά λόγια και για το hardware αλλά και για το software μέρος. Απ’ ό,τι είδα, η Vavdo προχωράει στην δεύτερη έκδοση του controller και από τον Νοέμβρη αυτή θα είναι διαθέσιμη για παραγγελία.