Πως τα κύτταρα συναρμολογούν τον σκελετό των μικροσωληνίσκων (Microtubule)

Πως τα κύτταρα συναρμολογούν τον σκελετό των μικροσωληνίσκων (Microtubule)
Image credit: Stefan Pfeffer & Elmar Schiebel, ZMBH

Οι μικροσωληνίσκοι (αγγλικά Microtubule), δηλαδή οι μεγάλες νηματοειδείς δομές εντός του κυτταρικού σκελετού, είναι απαραίτητες για πολλές σημαντικές διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής διαίρεσης και της ενδοκυτταρικής μεταφοράς.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης ανακάλυψε πρόσφατα πως σχηματίζονται και διαμορφώνονται οι σπειροειδείς μικροσωληνίσκοι και παράλληλα πως ελέγχεται ο σχηματισμός τους. Αυτές οι διεργασίες απεικονίστηκαν χρησιμοποιώντας κρυο-ηλεκτρονική μικροσκοπία τελευταίας τεχνολογίας (cryo-EM).

«Για να συναρμολογηθούν οι μικροσωληνίσκοι από τα μεμονωμένα συστατικά τους, τα κύτταρα χρησιμοποιούν δομικά πρότυπα που μιμούνται το στρώμα των μικροσωληνίσκων και μπορούν να χρησιμεύσουν ως σημείο εκκίνησης για τις νεοσχηματισθείσες μικροσωληνώσεις», εξηγεί ο Dr. Stefan Pfeffer, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Center for Molecular Biology του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης (ZMBH)».

Ο προαναφερόμενος επιστήμονας συνέχισε λέγοντας: «Στα ανθρώπινα κύτταρα, το σύμπλεγμα δακτυλίου γάμμα-τουμπουλίνης (γ-TuRC) χρησιμεύει ως τέτοιο δομικό πρότυπο. Για να κατανοήσουμε καλύτερα πως επηρεάζει τον σχηματισμό μικροσωληναρίων, η ομάδα μας χρησιμοποίησε το cryo-EM για τον προσδιορισμό της δομής του γ-TuRC σε μοριακό επίπεδο. Η μελέτη διευκρινίζει λεπτομερώς πως οργανώνεται δομικά το γ-TuRC και πως συναρμολογούνται περίπου 30 διαφορετικές υπομονάδες. Διευκρινίζει επίσης πως ο σχηματισμός μικροσωληνίσκων στο γ-TuRC μπορεί να ρυθμιστεί γρήγορα με μια απλή αλλαγή στη διάμετρο του δακτυλίου».

«Η ενεργοποίηση του γ-TuRC ειδικότερα είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική και αξιόπιστη κατανομή του γενετικού υλικού κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης . Επειδή ο αριθμός των μικροσωληνίσκων στα καρκινικά κύτταρα αλλάζει, συμβάλλοντας στην επιθετικότητα των όγκων, τα ευρήματα αυτά είναι επίσης σημαντικά για την έρευνα για τον καρκίνο , προσθέτει ο καθηγητής Dr. Elmar Schiebel, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του ZMBH, ο οποίος μαζί με τον Dr. Pfeffer είναι αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης.

Ως επόμενο βήμα, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να βρουν φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εμποδίσουν τη δραστηριότητα πυρήνωσης των μικροσωληνίσκων του γ-TuRC. Ο στόχος θα ήταν να καθιερωθεί ένας νέος τρόπος δράσης για την αναστολή της κυτταρικής διαίρεσης, την οποία πιστεύουν οι επιστήμονες ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία όγκων.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Μπόχουμ και της Βόννης, καθώς και από το Charité – University Medicine Berlin συμμετείχαν επίσης στη μελέτη. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature .

Προηγούμενο άρθροLucasArts: Ένα θρυλικό όνομα στην υπηρεσία των Adventures
Επόμενο άρθροANS Synthesizer: Μετατρέποντας την εικόνα σε ήχο
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ