Η ιστορία του ANS Synthesizer
Τo συνθεσάιζερ ANS είναι ένα φωτοηλεκτρονικό μουσικό όργανο που κατασκευάστηκε από τον Ρώσο μηχανικό Evgeny Murzin. Κατασκευαζόταν και εξελισσόταν από το 1937 μέχρι το 1957, όταν και είχε φτάσει σε ένα πιο εξελιγμένο στάδιο απ’ ότι το αρχικό κατασκεύασμα. Η τεχνολογική βάση αυτής της ιδιαίτερης κατασκευής ήταν η μέθοδος της φωτο-οπτικής εγγραφής ήχου που χρησιμοποιούταν στον κινηματογράφο, μέθοδος η οποία αναπτύχθηκε ταυτοχρόνως και σε Ρωσία και σε Αμερική.
Η μέθοδος αυτή κατέστησε δυνατή την επίτευξη μιας ορατής εικόνας της κυματομορφής του ήχου, καθώς και την συνειδητοποίηση του αντίθετου στόχου, δηλαδή του να δημιουργηθεί ένας ήχος από ένα τεχνητά ζωγραφισμένο ηχητικό κύμα.
Στην περίπτωση του ANS έχουμε να κάνουμε με ημίτονα κύματα που παράγονται από το μηχάνημα και είναι τυπωμένα σε γυάλινους δίσκους, μια διαδικασία την οποία έπρεπε ο Murzin να αναπτύξει μόνος του. Κάθε δίσκος είχε τυπωμένα επάνω του 144 μεμονωμένα μουσικά σχέδια βασιζόμενα σε ένα σύνολο απο 720 microtones (διακριτά σημεία), που εκτείνονταν σε 10 οκτάβες. Αυτό μας έδινε ένα αποτέλεσμα 1/72 της οκτάβας, δηλαδή 16.67 σεντ.
Το διαμορφωμένο φως που περνούσε από αυτούς του δίσκους, προβαλλόταν στο πίσω μέρος του synthesizer και οι μπάσες συχνότητες προβάλλοντας στο κάτω μέρος της εικόνας ενώ οι πιο ψηλές στο επάνω μέρος.
Ο Murzin ονόμασε την εφεύρεσή του προς τιμή του συνθέτη Αλεξάντερ Νικολάγιεβιτς Σκριάμπιν (ANS). Ο Σκριάμπιν (1872 – 1915) ήταν αποκρυφιστής, θεοσοφιστής και εκφραστής της θεωρίας πίσω από τις συνθέσεις βασιζόμενες στα ηχοχρώματα.
Το ANS synthesizer στεγαζόταν σε ένα ηλεκτρονικό μουσικό εργαστήριο, που βρισκόταν πιο πάνω από το μουσείο του Σκριάμπιν, πριν από την μεταφορά του στο υπόγειο του κεντρικού Πανεπιστημίου. Το μηχάνημα είχε σωθεί από πλήρη καταστροφή, όταν ο Stanislav Kreichi έπεισε το Πανεπιστήμιο να ψάξουν καλύτερο μέρος για να το στεγάσουν.
Συνθέτες
Το ANS χρησιμοποιήθηκε από πολλούς και σημαντικούς συνθέτες, όπως: Τον Stanislav Kreichi, Alfred Schnittke, Edison Denisov, Sofia Gubaidulina και πολλούς άλλους Σοβιετικούς μουσικούς. Ο Edward Artemiev έγραψε αρκετές συνθέσεις για ταινίες του Andrei Tarkovsky με την βοήθεια του ANS.
Μετά από πολλά χρόνια στέγασης του στο Theremin Centre, το ANS (το πρωτότυπο έχει καταστραφεί εδώ και χρόνια, υπάρχει μόνο η εμπλουτισμένη εκδοσή του) πλέον βρίσκεται στο Glinka State Central Museum of Musical Culture στην Μόσχα.
Το ANS Synthesizer στην Ρωσική τηλεόραση. Εδώ βλέπουμε πώς λειτουργεί με τεράστιες επιφάνειες στις οποίες έχουν χαραχτεί σχέδια, που στην συνέχεια μέσω του μηχανήματος θα μετατραπούν σε ήχο.
Virtual ANS
Για όσους θέλουν να πειραματιστούν με τεχνολογία αυτού του είδους (ο Aphex Twin το είχε χρησιμοποιήσει πριν μερικά χρόνια), σας προτείνω την ψηφιακή έκδοση του synthesizer για να καταλάβετε και πως δουλεύει αυτή η τεχνική.
Επισκεφθείτε επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας και κατεβάστε το πρόγραμμα για την πλατφόρμα των Windows, όπως και για άλλα διαθέσιμα λειτουργικά συστήματα (Mac OS, Linux και ούτω καθεξής).